Hack your happiness и се радвай на живота!

Гергана и Лилиан разказват повече за концепцията на "Hack your happiness" и техните събития

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Николай Стойков

Буда някога е казал, че щастието е единственото нещо, което не намалява, ако се споделя. Откриваме абсолютно целия смисъл на думите му в наши дни, когато се запознаваме с Гери и Лили и техния проект „Hack your happiness“. Идея, която ни показва как да открием радостта от живота в себе си и да я споделяме безусловно, благодарение на йога. Концепцията на самите събития ни дава много причини да забавим малко, да се огледаме в собствените си мисли и желания, споделяйки всеки миг на удоволствие с напълно непознати.

„Hack your happiness“ е името зад една идея, която се ражда още преди около 6 години в главата на Гери. Още в първите йога класове, които посещава, започва да си мечтае за йога на открито с повече хора, някъде далеч от градската среда. В началото идеята е била организирането на йога ритрийти за чужденци в България и дори пише магистърската си теза на тази тема. Тогава среща единствено въпросителни и недоверчиви погледи у преподавателите от държавната комисия.

Снимка: личен архив / Гергана Иванова

Пътешествията и животът ѝ на различни места по света в последните години, поставят тази мечта на заден план за дълго време, но пандемията и помощта на Лили, с която споделят голяма част от приключенията, превръщат идеята в реалност.

„Много мислих за името и разговарях с различни хора, за да видя какво послание ще им остави, как ще го възприемат, дали ще ги зарадва. Мненията бяха противоречиви понякога и интересни, но позитивните взеха превес и март месец стартирахме Hack your happiness.“, споделя Гери.

Тяхната мисия е да накарат хората да обръщат повече внимание на физическото, психическото и духовното си здраве и да се забавляват. Да ги провокират да откриват нови преживявания, да посещават нови места или да продължават да развиват хобито си. Разбира се, магията на Hack your happiness се случва с внимателно подбрани йога учители, инструктори, лектори, фотографи, кулинари и др. които освен, че са добри професионалисти, припознават мисията на проекта.

Снимка: Николай Стойков/ Лилиан Атанасова и Гергана Иванова

„Май месец дори организирахме безплатни йога практики в парка с различни учители, които бяха посещавани от много сходно мислещи хора, имащи нужда точно от това – йога в парка (точно така се казваха и събитията)“, казва Гери.

Поразпитахме ги още какво е йога ритрийт и как да хакнеш щастието в себе си:

Как протича един йога ритрийт? 

В нашите ритрийти обикновено комбинираме йога с допълнителен елемент, който да обогати преживяването, а всяко събитие си има тема. Миналото събитие, например комбинирахме с танц и фокусирахме практиките си към освобождаване на духа и заздравяване на връзката със себе си. Имахме щастието да работим със Стефани Ханджийска, която е един изключителен професионалист, хореограф и активно работещ артист в сферата на танцовото изкуство между София и Лондон.

Снимка: Николай Стойков/ Стефани Ханджийска

Всъщност буквалният превод на думата „ритрийт“ (от англ. Retreat) означава „отдръпвам се“, „оттеглям се“. Ритрийтите най-често продължават между 2 и 7 дни. Обикновено имаме сутрешни и вечерни йога практики, а специалните workshop-и лекции, преходи и други активности, провеждаме в останалото време от деня. Винаги даваме възможност на участниците в ритрийтите ни да избират сами в кои активности да се включат. Няма нищо задължително! Тук сме, за да се забавляваме и да хакваме щастието си заедно!

Снимка: Николай Стойков

 За кой е събитието? 

Няма определен тип хора към който насочваме събитията. Идват хора, които практикуват йога или искат да започнат да практикуват и имат отношение към природата и вкусната храна. Хора, които обичат да пътуват и да прекарват свободното си време по един по-смислен и активен начин. Хора, които не са чували за йога ритрийт, но някой приятел ги е записал и двамата, изпробват нов начин да прекарат време заедно. Такива, които искат да се откъснат от ежедневието си, да си починат и да се запознаят с нови хора.

По отношение на пола – факт е, че се записват повече жени, но все повече мъже започват да проявяват интерес. За сега статистиката ни е 75%/25% в полза на жените.

Снимка: Емилия Будинова

Как избирате локацията на дадено събитие и къде сте ги правили досега?

В зависимост от продължителността на събитието, преценяваме колко далеч да избягаме от София. Важно е локацията да съчетава усещането за удобство, функционалност и добър дизайн сред природата.

Това е много важна част от едно такова преживяване и доста сложна задача за нас. Ние тръгваме с идеята, че на всяко събитие трябва да имаме човек, който да се грижи за вкусната и красива храна, което означава достатъчно голяма и добре оборудвана кухня. Това не всеки път е възможно, разбира се.

Снимка: Николай Стойков/ Даниела Райкова

Тъй като стартирахме едва в началото на 2021 г. двете ни изминали събития бяха в Априлци. Там открихме къща, покриваща на 100% изисквания ни, а домакините можем да наречем дори част от нашия екип.

Усилено търсим интересни места, за да разнообразяваме локациите и да преоткриваме красивата природа на България и се надяваме скоро да можем свободно да пътуваме и на по-далечни дестинации по света.

Един от елементите на вашите събития е „малки групи от хора“. Защо бройката е ограничена?

Няма конкретно число, но държим да не надхвърляме 15-20 души, тъй като групата става голяма, а ние искаме всеки да получи достатъчно внимание от учителите, инструкторите и от нашия екип. В същото време, в по-малки групи хората се социализират по-лесно и се получават много интересни запознанства. После ходим заедно на планина, на концерти, на прожекции, на йога, изобщо – разширяваме кръга на „щастливите хора“.

Снимка: Николай Стойков

Какво споделят участниците от вашите ритрийти за преживяването си?

Повечето от тях са впечатлени от приятелската и непринудена среда, в която попадат. Отношението на екипа към тях, добрата организация и разбира се – храната!!!

Какво му липсва на съвременния човек, за да е щастлив и защо според вас, все по-трудно намира щастието?

За всеки човек това е различно. За едни – липсата на комуникация и социализиране с нови хора (лице в лице!), за други – просто да излязат сред природата (тъй като са претоварени от ангажименти), за трети – движението, за четвърти – възможността да разгърнат творческия си потенциал и т.н.

За съжаление съвременния човек е натоварен с множество отговорности и очаквания, а липсата на време и натрупания стрес естествено го водят към търсенето на „оттегляне“. Затова и тази година е годината на ритрийтите в България, както се шегуваме в нашия кръг (смеят се).

Снимка: Николай Стойков/ Теодора Маринова

В средата на септември предстои „YOGA&NATURAL COSMETICS: Self-care isn’t selfish!“. Разкажете ни повече за събитието – къде, какво да очакваме.

Отдавна си колаборираме с Женя от My Lavanda. С нея създадохме уникален подарък за първия ни ритрийт и веднага след това решихме, че ще е много подходящо да включим уъркшоп с изработка на сапуни на някой от следващите ни събития.

За да осигурим най-благоприятната среда за нашето „оттегляне“, решихме да заложим на една от най-красивите и обичани планини в България – Родопа планина. Казват, че магията на Родопа планина не може да бъде описана – тя трябва да бъде изживяна!

Избрахме по-луксозно настаняване, близо до Пампорово, тъй като искахме участниците буквално да се „поглезят“ и да помислят за грижата за самите тях. В този ритрийт комбинираме йога практиките (водени от Теди Маринова) с лекция за натуралната козметика и нещо, което ще правим с ръцете си – изработка на натурален сапун (водени от Доц. д-р Женя Йорданова). Не случайно го правим през септември – искаме да избегнем натоварения летен сезон и да се „отдръпнем“ за един специален ритрийт в Родопа планина.

Събитието ще е три дневно като началото е 16.09.2021, от четвъртък до неделя.

Повече информация за йога ритрийта може да получите в официалната страница на събитието във Фейсбуук.

За предстоящи събития и актуална информация за „Hack your happiness“ посетете този линк и страниците им в социалните канали във Фейсбуук и Инстаграм.

А за да видите какво още ви очаква, разгледайте галерията:

Снимки: Емилия Будинова и Николай Стойков 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.