Ученическото състезание RUN4EU насърчава децата да се движат повече

Безплатната надпревара ще се състои в рамките на Kaufland София полумаратон

0
 

Сподели

Shares
Снимка: СК „Бегач“

На 28 и 29 август в София ще се проведе поредното издание на ученическото състезание “RUN4EU”. То е част от Kaufland София полумаратон и се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

RUN4EU – европейското бягане

Събитието е насочено към ученици в различни възрастови групи и има за цел да ги насърчи да се движат повече. Фокусът на инициативата e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст. Основната цел е да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялият начин на живот. По данни на Евростат 90% от жените и 83% от мъжете в България спортуват рядко или никога. При младите хора на възраст между 15 и 24 години делът на слабо активните също е изключително висок – около 57%. По тези показатели България се нарежда на едно от първите места сред страните от ЕС, чието население страда от множество здравословни проблеми, причинени от застоялия начин на живот. Затова организаторите на състезанието се стремят да подтикнат подрастващите да спортуват и да прекарват колкото е възможно повече време в движение.

Снимка: СК „Бегач“

Събитието се провежда и в навечерието на ежегодната Европейска седмицана спорта – инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност в цяла Европа под мотото #BeActive (бъди активен). Тя има за цел да повиши осведомеността за това колко е важен активният начин на живот за всички и да даде възможност на хората да започнат да спортуват.

Участието в “RUN4EU” може да бъде на индивидуален принцип – на дистанции от 600 метра до 21 км, или групово – отборите изминават цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри, подходящи за всички в ученическа възраст. Участието е напълно БЕЗПЛАТНО, след регистрация на сайта: https://sofiahalfmarathon.com/registration/. Регистриралите се ученици ще получат като подарък специалната бегаческа тениска на инициативата.

Снимка: СК „Бегач“

Стартовете са, както следва:

* 5 км за ученици – по 5-километровото трасе на Kaufland София полумаратон, старт – на 28.08, в 20:00;

* 10 км за ученици – по 10-километровото трасе на Kaufland София полумаратон, старт – на 28.08, в 20:00;

* 21 км за ученици – по трасето на полумаратона – на 28.08, в 20:00;

* атлетически игри – старт на 29.08, в 10:00;

* 600 м за ученици – старт на 29.08, в 12:00.

Снимка: СК „Бегач“

Организатори

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици “RUN4EU” се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и клуб „Приорити Спорт“.

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете тук.

Спортен клуб „Бегач“

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 членове и 16 картотекирани състезатели. „Бегач“ работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

Снимка: СК „Бегач“

За актуална информация за състезанието, както и за регистрация, следете официалния сайт на събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.