4 активности, алтернатива на хазартните игри, които развиват умения и знания

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Вело парк Златица/ facebook

Хазартната зависимост е един от онези проблеми, за които не се говори много, но е достатъчно разпространена, а последствията могат да бъдат достатъчно сериозни, за да не я подминаваме с лека ръка. Но все пак, защо хората залагат? При някои началото е продиктувано от желанието за забавление. При други залагането е опит да се приглуши някаква травмираща промяна в живота. Голям процент от хазартнозависимите пък намират в казината бягство от самотата или просто начин да забравят за всекидневните проблеми.


Основно има четири главни причини хората да залагат:

 

  • Социални причини – често, когато група приятели се съберат, те играят на залагания, а и залагането може да направи социалните събирания по-забавни.
  • Финансови причини – да се спечелят пари, защото тръпката от мисълта за това какво биха направили, ако спечелят джакпота, е изкушаваща, и защото печалба би променила коренно живота им.
  • За забавление – защото им харесва усещането от устрема и адреналина, които се появяват, или просто защото им харесва.
  • Бягство от проблемите – за някои това е начин да избягат от тревогите си, да се чувстват по-самоуверени или им помага, когато са нервни или депресирани. 
Рафтинг БГ
Снимка: rafting.bg

От изложеното се вижда, че понякога нуждата от нови емоции кара хората да залагат, а друг път виновник за това са някакви сериозни проблеми в личния живот. Важно е да се знае, че всички изброени причини имат своите алтернативи, които освен че могат да задоволят всяка една от посочените нужди, могат дори да развият нови умения и знания.

Предлагаме ви няколко занимания, които позволяват бягство от скуката и проблемите по един пълноценен и обогатяващ начин:

Туризъм и пътешествия

Едно от най-вълнуващите и зареждащи занимания на този свят е пътуването и обиколките на интересни места. Без значение дали ще изберете излети сред природата, посещение на ново населено място, или пък някакъв вид обиколка с различни видове превозни средства, този тип активности гарантирано ще ви избавят от скуката и всякакви негативни мисли. 

Освен това ще обогатят общата ви култура с нови знания за природата, хората и обичаите на местата, които посещавате, и ще ви позволят да развиете качества като организираност, защото всяко едно пътешествие изисква добра планировка, общата ви физическа форма – дори и най-елементарните скитания, изискват издръжливост, пространствено мислене и ориентация по карта или без (понякога до крайната цел се стига по-трудно, отколкото изглежда). 

Планина, преход

За всичките нови преживявания и интересни хора, които ще срещнете по пътя, няма да ви разказваме – ще оставим на вас сами да ги откриете!

Приключенски и екстремни спортове

Едва ли има по-подходящ заместител на хазартния адреналин от практикуването на някакъв приключенски или екстремен спорт! Този род активности обаче изисква пълна отдаденост, защото риск винаги има, но с надграждане на уменията си ще ставате и все по-внимателни. Въобще приключенските спортове в най-висока степен развиват позитивни качеста у индивида, като едновременно с това задоволяват всички точки от списъка с причини за хазартна зависимост, без нито едно негативно последствие! Е, освен може би някоя и друга травма. 

Сред списъка с бонусите, които ще получите, занимавайки се с нещо подобно са – атлетично тяло, дисциплина, вяра в собствените сили, умения за работа в екип, широки познания за сферата, в която практикувате, здрави приятелства, проверени на практика, умения за боравене със специализирана екипировка, силен характер и много, много други!

Международен ден на сърфинга
Снимка: exerciseright.com.au

Колкото до спортовете, от които можете да избирате – те са много и разнообразни, като обхващат водата, земята и въздуха! Ще споменем само няколко – планинско колоездене, алпинизъм, гмуркане, сърф, рафтинг, парашутизъм, парапланеризъм… Къде и как ще се вихрите избирате вие!

Танци

Върхът на удоволствието в нашия списък са заниманията с танци – класически, народни или модерни. Те винаги са заредени до горе с ендорфин, заради позитивната музика и добрата компания! Танците предлагат многопластови ползи за практикуващите ги и със сигурност могат да решат много от проблемните предпоставки за развитие на хазартна зависимост!

Ползите от танцуването са социални, физически и културни. Те развиват музикалната култура, едновременно с физическата форма и координацията, а танците с партньори, както и средата, в която се практикуват, спомагат за усъвършенстване на комуникативните умения. Количествата хормон на щастието, които ще отделите заради приятната музика, удоволствието от движението и физическия контакт с партньора, пък ще ви заредят позитивно за дълго време! 

Исторически възстановки и LARP

Eто нещо наистина любопитно! Историческите възстановки и ролевите игри на живо (Live Action Role Playng) са незабравима възможност да се докоснете до света на миналото или да се включите като участник в някой фантастичен сюжет с герои от приказките или филмите.

Историческите възстановки целят да пресъздадат атмосферата от определена епоха – например конкретно събитие или в общ план бита и традициите на дадена група хора през избран исторически период. LARP игрите могат също да са на историческа тематика, но те позволяват и пресъздаването на фиктивна реалност, например атмосферата от някоя фентъзи книга, или пък сюжети от съвремието. Общото между двата вида занимания е, че се цели пълно потапяне в избраната обстановка и сюжет. Това се постига чрез костюми, инвентар и дори поведение, съответстващи на дадената епоха или сюжетна реалност. Разликите са, че докато при историческите възстановки в детайли се преповтаря някое историческо събитие, така както се е разиграло в действителност, то при LARP-овете, които са аналогия на компютърните RPG игри, само че на живо, участниците разполагат с по-голяма свобода на действие, доколкото правилата на съответната игра позволяват.

И едното, и другото занимание обаче са приятно бягство от реалността, което позволява опознаването на дадена епоха или тема. Развиват историческите и културните знания, наравно със сръчността, тъй като често практикуващите сами изготвят различни елементи от екипировката си. Подобряват и комуникативните, и дори актьорските умения, поставяйки участниците в ситуации, изискващи определен тип взаимодействие с другите и с околната среда. В зависимост от избрания сюжет, някои възстановки или LARP игри могат да бъдат и предизвикателство за тялото, изисквайки издръжливост и добра физическа форма.

Изброеното до тук е само част от многото възможни позитивни варианти, които човек има пред себе си, когато изпитва нужда да промени нещо във всекидневието или у себе си, без това да води до негативни последствия и неприятни ситуации. 

Мислете, дерзайте, мечтайте!

Сдружение „Идилиум“ –  гр. София. Проект „P(l)ay the game”, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. (Договор № 25-00-39/26.03.2021 г.)

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.