5 приключенски аудио и е-книги от Storytel

Слушай забавни истории, докато се движиш или си почиваш

0
 

Сподели

Shares

Ако все още се чудиш какви книги да подхванеш в оставащата част от лятото, когато времето за четене, за щастие, се поразтегля, ето какво сме подбрали за теб:

5 заглавия, които предизвикаха нашето внимание, докато разглеждахме богатата библиотека на Storytel. Макар да обожаваме четенето на хартиени книги, вече ти разказахме колко впечатлени сме от възможността с част от класиките и бестселърите да се срещнем в аудио или електронен формат.

В Storytel има наистина впечатляващ избор от над 200 000 заглавия на български и английски. Благодарение на тази платформа, можеш да слушаш вдъхновяващи истории навсякъде и по всяко време, дори без да е нужен интернет – можеш да ги слушаш/четеш и офлайн.

А сега ти представяме 5 приключенски заглавия в рубриката “Добрите истории със Storytel”.

ВИЖ аудио и е-книги на планинарска тематика тук.
1. „Забравените пътища от Родопите до Памир“, аудио книга, Филип Лхамсурен

Авторът Филип Лхамсурен – наполовина монголец (по майчина линия), наполовина българин (по бащина), е 100% приключенец. Такъв, какъвто рядко можеш да срещнеш – толкова свързан с природата, колкото са може би само представителите на някои племена в затънтени кътчета на планетата. Воден от неутолима жажда за нови и нови предизвикателства, Филип се отправя на изключително трудно пътешествие с колелото си от Родопите до Памир и в продължение на 5 месеца изминава над 10 000 километра.

Маршрутът е впечатляващ – Турция, Грузия, руските републики Северна Осетия, Ингушетия, Чечения, Дагестан, Калмикия, а след тях и Западен Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

„Карах в конфликтни зони и бях подозиран в диверсия, изпитах суровата жажда на пустините и проливните дъждове на Кавказ, спах на дъното на пресъхналото Аралско море, лових риба сред облаци комари в делтата на Волга, къпах се във водите на Черно, Мраморно и Каспийско море, гоних зайци в степите на Казахстан, заспивах с воя на диви кучета, будех се със змии и усетих отровата на скорпионите. Преживях най-тежката си болест в суровата пустош на Памир. Предлагаха ми да се оженя, да заживея в планината, да започна работа, да приема исляма”.

Голямата загадка е как оцелява в условията, с които се налага да се срещне по пътя, и кое му дава сили и увереност, че ще се справи.

“Самотният път е шанс за човека да започне да чува и вижда смисъла на случващото се около него. Вятърът в живота, колкото и да е суров, не бива никога да спира, защото носи събития, сред които човек съзрява”

– споделя Филип, а ние горещо ти препоръчваме да чуеш цялата му история. Защото тя е удивителна не само с изпълващите я събития, но и заради проникновения разказ на един човек, който по невероятен начин усеща природата… И себе си.

 2. „Между Нирвана и Самсара“, аудио книга, Атанас Куцев

Има пътешестия, които човек изпитва нуждата да преживее сам, но има и такива, чието споделяне носи истинско щастие. Атанас, Моника и Майкъл се отправят далече на Изток, за да преживеят именно такова приключение, което да изпълни спомените им от младежките години с цветни случки.

От националния парк „Читуан” в Непал, през Базовия лагер на Еверест, всевъзможните превозни средства в Индия, мистиката на тази страна, срещата с различните култури, водовъртежа от цветове, звуци, усмихнати лица, високи върхове, духовни песнопения, който те отвежда някъде там, където срещаш щастието. Което не зависи от нищо материално.

Времето в манастира ме накара да се замисля за много неща. Най-вече за щастието. Навсякъде около себе си виждах само усмивки. Едни безгрижни и страшно радостни деца. Необременени. Леки. Онази лекота, която на нас, западните хора, много ни липсва. Да си по-лек от въздуха, да се рееш, да си над нещата. Да бъдеш истински щастлив”.

В Непал Атанас – авторът на книгата, преподава английски на будистки монаси, посещава родното място на Сидхарта, спуска се с кану в джунглата и празнува Коледа в Хималаите. В Индия младият фотограф прекарва цял месец и запечатва незабравими образи, които после пресъзадва в книгата си, усвоява изкуството на битието в една съвсем далечна не само като линейни километри страна.

Малко факти за приключението, което описва: 8500 км, три месеца, 19 населени места, манастири, храмове, самолети, слонове, камили, влакове, рикши, автобуси, таксита, планини, реки, пустиня, джунгла, плажове… Между Изток и Запад, “Между Нирвана и Самсара“.

3. “От Рио до Кейптаун” – е-книга, Йордан Колев

Йордан Колев е пилот на „Боинг 767”, изпълнявал полети на пет континента. Дълги години работи във Виетнам и на о. Мавриций, а в свободното си време кара мотор, плава с яхта и пише книги.

В тази разказва за 18 авантюристи, които загърбват лукса на модерното си всекидневие, за да отплават на околосветска регата за аматьори. Дни наред ветроходната яхта ”УНИЦЕФ” става техен “дом”, а екипажът й е принуден да живее в спартански условия. Тези мъже и жени (да, има и жени) посрещат заедно всичко, което съдбата е решила да им погоди в Южния Атлантик. Целта обаче е най-голямата им мотивация – те искат първи да прекосят океана по пътя на клиперите. Пред какво ще се изправят по пътя към целта, ще разбереш от историите, описани увлекатлено от Йордан Колев.

Освен художествените си качества и прекрасно пресъздадените приключения на екипажа на “УНИЦЕФ”, книгата има и познавателна стойност – тя дава полезна информация за живота на яхта, плаваща в безкрайните води на океана.

Не пропускай шанса да отплаваш натам и ти, защото ти гарантираме, че след това ще погледнеш на света по друг начин!

4. “Когато бях морски капитан” – аудио книга, Михаил Вешим

Вешим няма нужда от представяне и само името му е достатъчна реклама за заглавията, под които то е изписано. И все пак, даваме ти няколко ключови думи – в-к “Стършел” и романът (по-късно превърнал се в сценарий за едноименния филм) “Английският съсед”.

В безкрайно симпатичната, 4-часова аудио книга Вешим разказва истории, които преди това са били разказвани “на маса, в старо Созополско дворче”. Доколко тези морски истории са доукрасени, ние можем само да предполагаме, макар да не виждаме никакъв смисъл в подобно гадаене. Просто защото – незаивисмо колко истински и колко измислени – тези истории много ни забавляват и очароват!

Ето за какво става дума:

„Имаше такъв виц: Някакъв човек много хойкал по кръчмите. Жена му решила да го отучи – сготвила вечеря, направила салата, сипала му ракия и го попитала защо ходи по кръчмите, като може да си пие и вкъщи. Мъжът отпил от ракията и казал: „И когато бях морски капитан…“ Жената веднага го прекъснала:

„Че кога си бил морски капитан?“ И отговорът: „Ето, жена, защо не пия вкъщи!“

И аз не съм бил морски капитан, но обичам да разказвам за пътешествията си. Сравнени с тези на Колумб и Магелан, моите са нищо. От тях няма да узнаете колко е висока Айфеловата кула – това го пише в Гугъл. Но ще научите какво е „пржена мешавина“ на сръбски, „Мама Хуху“ на китайски и „рахунек“ на полски – това и Гугъл не го знае. Писателят хуморист винаги е пред интернет търсачките – поне с една усмивка. Заради тази усмивка някои ни предпочитат (и препрочитат) горещо…

Сега нали разбираш защо тази книга не е за изпускане – поединично или в компания дори!

5. “Да оцелееш като родител” – аудио книга, Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова

Майко мила, какво приключение е само да оцелееш като родител!

“Е, ние сме тук, за да ви кажем, че всичко ще е наред!” – казват двете авторки, познати от Maikomila.bg. Сайтът, добил особена популярност сред всички втрещени от чара на това, вероятно най-голямо житейско приключение – родителството.

“Отглеждането на дете е истински кръстоносен поход, който изисква много мотивация, добра физическа подготовка, безкрайни часове обикаляне с пълно бойно снаряжение в анормални климатични условия, експертиза в най-неочаквани области и безапелационни умения да убеждаваш местното население (децата), с аргументи или сила, че е крайно време да тръгнат по правия път… Изобщо, живот ли е да го опишеш…”

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова разказват по неповторим начин – искрено, със самоирония, съкровени моменти от пътя си на родител, от бремеността, през раждането, до самото родителство и всички, свързани с това, предизвикателства. В книгата забавни случки споделят и други оцелели.

Родителството е смешно, родителството е страшно, родителството е трудноизбежно, освен това, е за цял живот!

Посмей се с тази аудио книга, то какво друго ти остава… Ако и ти си обречен да бъдеш (или да станеш скоро) родител.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.