Дестинация: Седемте рилски езера

0
 

Сподели

Shares

Седемте рилски езера са разположени в северозападна Рила в интервала 2100-2500 метра надморска височина. Подредени по височина отдолу-нагоре, езерата са както следва: Долното, Рибното, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото, Сълзата.

Първата хижа, построена в околностите на циркуса, е Седемте езера, известна още като старата хижа. Тя е разположена на 2200 метра н.в. в близост до Рибното езеро.

Седемте рилски езера

За разлика от построената по-късно хижа Рилски езера, старата не предлага “удобства” от рода на столова, барче, санитарни възли по стаите и т.н., но това се подразбира и от разликите в цените за нощувка. Двете хижи са на разстояние 45 мин. една от друга в летни условия. Новата – Рилски езера, е построена в периода 1985-1989 г. от дупнишки туристи на 2150 метра н.в.

В ясно време от новата хижа се разкриват уникални пейзажи на изток, сред които най-голямо впечатление прави връх Харамията (Хайдута).

Седемте рилски езера

Недалеч от хижата е разположен ски-влекът (паничка), дълъг почти цял километър. Пистата се обработва отлично сутрин и вечер, а околностите предоставят уникални възможности за фрийрайд.

Не трябва обаче да се подценява лавинната опасност, особено тази в района на улеите, намиращи се източно от влека. Макар и възбуждащи на вид отдалече, улеите са изключително опасни при нов сняг, най-вече заради огромните козирки, образуващи се над тях. Спускането в района на тези улеи е възможно по 3 сравнително безопасни линии, но това начинание е за хора с опит.

Седемте рилски езера

Районът западно от влека не отстъпва по привлекателност на улеите и при много сняг човек няма как да се сдържи да не мине през всеки необработен метър пудра, която заради скромната посещаемост понякога се оказва твърде много и времето все не достига.

Не трябва да се отклонявате много от влека, за да не се наложи да цепите пъртината нагоре, ако сте се увлекли и отишли твърде надолу. За тази наслада винаги остава време в края на деня, когато идва момента за дългото спускане до хижа Пионерска, която е най-близкият изходен пункт. Разстоянието Пионерска – Рилски езера се взима за по-малко от 2 часа.

Седемте рилски езера

До Пионерска свършва пътят, който започва от Сапарева баня и минава през Паничище. До Сапарева баня се стига от Дупница или от Самоков, зависи дали идвате съответно от София или Пловдив. Друг изходен пункт е хижа Ловна, от която разстоянието до хижа Рилски езера е около 2 часа.

Хижа Ловна се намира на 1 час от хижа Вада. До Вада се стига по асфалтиран път, отклоняващ се от шосето Говедарци – Мальовица.

ВИЖ ОЩЕ: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – Рила планина

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.