Без пластмасови продукти за еднократна употреба в Европейския съюз

Забраната влезе от 3 юли 2021 г.

0
 

Сподели

Shares
Снимка : Pixabay

От 3 юли официално влезе забраната за разпространението и използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в страните членки на Европейския съюз. Евродирективата забранява много пластмасови продукти, които ще следва да бъдат заменени с такива за многократна употреба.

От употреба излизат пластмасовите приборите за хранене –  вилици, ножове, лъжици, чинии, сламки, бъркалки за напитки. Забраняват се пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса, както и клечките за уши. Излизането на употреба на продуктите ще става по етапно, спрямо законодателството на всяка страна членка като търговците, които разполагат със складови наличности на гореизбоените продукти могат да ги употребяват до изчерпване на количествата.

Снимка: Elite Reader

Пластмасовите изделия за еднократна употреба ще бъдат заменени с алтернативни такива – картонени и хартиени, а на пазара вече се предлагат и ядливи чаши за кафе, заедно с прибори за хранене.

Санитарните изделия, мокрите кърпички, тютюневите изделия с филтри и чашите за пиене, трябва да имат видима и незаличима маркировка, поставена върху опаковката или самия продукт, информираща, че продуктът съдържа пластмаса. Пластмасовите бутилки трябва да се събират за рециклиране до 2029 г., а до 2025 г. в производството им да се влага най-малко 25% рециклирани пластмаси.

Снимка: PIxabay

Според анализаторите, законът ше доведе до подобряване на природните ресурс, ще намали отпадъците в океаните и моретата и ще спомогне в борбата с еко кризите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.