Волфганг Браухле: Oт Германия до село Добърско

Какво кара един чужденец да заживее в България - да показва на другите красотата на родината ни?

0
 

Сподели

Shares
Снимка:Волфганг Браухле

Като любители на алтернативния начин на живот и туризъм по света и у нас, сме се срещали с много пъстри и впечатляващи хора, за които с удоволствие искаме да ви разкажем. Един такъв е роденият и израснал в Германия Волфганг Браухле. От 15 години живее в България, а по професия е туристически агент, като в родината си организира екскурзии и командировки. 

Това, което ни впечатли, обаче е, че идвайки в България, решава да смени своето амплоа и става планински водач и екскурзовод. Превръща това да изследва страната ни сам или с туристи в мечтаната работа.

Поговорихме си с него за причините да дойде у нас и кое го подтиква да показва на други чужденци красивата ни Родина.

Снимка:Волфганг Браухле
Защо решихте да живеете в България? С какво Ви привлече страната ни?

При първото си идване, през 2001 г., се запознах в планината със съпругата си Мария. По това време тя все още е беше студентка в Германия. През 2003 г. двамата заедно обикаляхме България и, едновременно с това, търсехме място, за да си построим къща. Освен местоположението на къщата, за нас беше много важно местните жители да не ни възприемат като външни. Търсенето ни се увенча с успех и така открихме нашето място в село Добърско, близо до Разлог.

Желанието за промяна и за общо бъдеще беше голямо. Надявахме се да успеем да постигнем част от мечтите си, като се преместим в България.

Вие организирате групи от чужденци и ги развеждате из България. Разкажете ни повече за това начинание?

Поемам грижата за клиентите, след като те вече са резервирали. Активностите са толкова разнообразни, колкото и страната. Като човек със свободна професия,  решавам дали мога и бих искал да изпълня предложената ми задача. Всеки си има свои лични приоритети. Например, обичам комбинацията от природа, култура, история и спортни дейности по нови пътеки към нови дестинации. Бил съм във всички краища на България, за да разбера, че има още много неща за откриване.

Снимка:Волфганг Браухле
Колко време продължава цялото приключение, какво включва и къде най-често обикаляте?

Досега съм имал предимно туристически пътувания, културни пътувания, градски пътувания, природни обиколки, посещения на църкви, манастири и обекти от културното и природното наследство на ЮНЕСКО, походи със снегоходки, тиймбилдинг из различни дестинации. Просто разнообразието ми харесва.

Класика през лятото е, например, една двуседмична обиколка на България с чужденци. Програмата е съчетание на култура и планински туризъм. Тя започва от летище София и преминава през Пловдив, Родопите, Пирин и Рила, и се връща обратно в София. Нощувките са в къщи за гости, преходите са от 3 до 7 часа, а останалото време е запълнено с разглеждане на забележителности.

Поради създалата се ситуация с пандемията, през май 2020 г. подготвих презентация на тема „България виртуално“, която беше излъчена през Zoom и показана на немскоговорящи туристи. Записът бе на разположение в Интернет до края на 2020 г.

Снимка:Волфганг Браухле
Кое Ви вдъхнови?

След като аз самият съм обиколил света като турист, реших, че за мен ще е най-добре да съчетавам хоби и работа чрез екскурзоводство. Всеки ден предлага нови акценти. Често това са доста незабележимите неща по пътя: цвете, животно или цветен камък. Селата също са много вълнуващи заради жителите и архитектурата си. Желанието ми да видя всичко в България е и стимулът ми да продължавам.

Какви хора се включват във Вашите пътешествия – възраст, професия, и кое най-силно ги впечтлява тук?

Водил съм най-различни по големина групи – от индивидуални туристи до групи с над 100 души. Спътниците ми са много любознателни и искат да видят колкото се може повече. Посещението на дадена държава два пъти би било изключение. Повечето от тях са над 60 години и са добре образовани. Досега са повтаряли екскурзията само туристи от английската организация „The Ramblers“. С тях правехме целодневни походи в Рила и Пирин. Връщат се и природолюбители, с които правим турове за наблюдение на природата. Те идват благодарение на големия брой растения и животни в България.

Снимка:Волфганг Браухле

Чуждестранните гости идват най-вече от Западна Европа, Америка, Япония, Австралия, Израел и Дубай. Но от време на време пътувам и като водач на българи. Тогава, разбира се, нещата стоят много по-различно, защото не можете да спечелите точки с маршрутите и забележителностите, които са известни на всички.

За мен винаги става особено вълнуващо, когато повече спътниците ми са активни и помагат да се формира ходът на деня. Особено интересно за мен като западногерманец беше едно пътуване с фокус социалистическата архитектура и изкуство. Тогава посетихме и така наречените „изгубени места“. Не бих се лутал непременно сам през руините.

България
Снимка:Волфганг Браухле
Кое е любимото Ви място тук и защо?

Не мисля, че е изненадващо, когато казвам, че най-важното място за мен е Добърско – новият ми дом.

В момента намирам Източните Родопи за много атрактивни като туристическа дестинация. Не са далеч и въпреки това са толкова различни. Да можеш бързо да се ​​загубиш и да забравиш времето. Питането на местните за пътеки до каменни свидетелства от миналото е в повечето случаи едно много специално преживяване.

Снимка:Волфганг Браухле

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.