Нови рекорди на Витоша 100 в едно от най-калните издания на състезанието

Въпреки тежките условия, нови рекорди белязаха тазгодишното издание на “Обиколката на Витоша” (Витоша 100) - за най-млад победител при колоездачите и за най-бърз при бегачите.

0
 

Сподели

Shares
v100_kal_teodor_gerorgiev
Бягане в кал. Снимка: Теодор Георгиев

Въпреки тежките условия, нови рекорди белязаха тазгодишното издание на “Обиколката на Витоша” (Витоша 100) – за най-млад победител при колоездачите и за най-бърз при бегачите.

КАЛНА БОРБА

Колоездачите стартираха в 6:00 в събота, а после масово описваха в социалните мрежи неравната си битка с калта по трасето. Все пак, мнозина надвиха не само себе си, но и капризите на времето.

Първи финишира Владислав Гюров, с време 4:51:53 часа, следван от Петър Матов и Калин Русев.

ВИЖ видео от трасето, благодарение на Борис Първанов. 

v100_prediYarlovo_velo_sofia_kazakova
Преди Ярлово. Снимка: София Казакова

При жените победи едва 13-годишната Йоана Вълканова (6:37:17), която миналата година завърши втора. На второ място се класира Ася Борисова, която написа за победата на Йоана:

Още с даването на страта от организаторите в 6ч. валеше и условията преминаха от ужасни към отвратителни до края на състезанието. Поради трудностите, които самата аз изпитвах, бях убедена, че Йоана няма да се справи. Ще се демотивира, откаже, намали, спре или там нещо друго, което да ми позволи да я настигна и подмина, та да може мен да ме пишат победитека на тазгодишното издание, но уви! Сега съм щастлива заради нея!”

Трета стана Лили Ангелова. Христина Козарева, която през последните 2 години заемаше първото място при жените, сега победи в дисциплината E-Bike (електрически велосипеди – новост за състезанието).

v100_Kiril_Rusev
Почивка след калта. Снимка: Кирил Русев

Минута преди полунощ в събота срещу неделя пък беше даден стартът на бегачите и на участниците във втория етап от дуатлона (100 км с колоездачите и после 100 км със скороходците).

DNF СЛЕД DNF-a

И започнаха DNF-ите (Did not finish, не финиширал – бел.ред.) на част от фаворитите – Ивайло Атанасов, Моника Филипова, след нея рекордьорката Мария Николова, а после и Кирил Николов – Дизела прекратиха участието си в различни сегменти от трасето. Миналогодишният победител Ивайло Атанасов спря още преди средата на трасето:

Паднах лошо още в първата третина, но, като цяло, просто не можех да поддържам нужната скорост в тази кал, особено след Чуйпетлово. Състезанието поставя всеки на мястото му, а моето тази нощ беше вкъщи” – сподели пред 360 Ивайло.

v100_nosht_Dimityr_Tzankov_Dimitrov
В началото на трасето. Снимка: Димитър Цанков

Ето какво ни разказа Кирил Николов – Дизела:

„Взех решението да спра на Бистрица, защото краката ми блокираха (интересно, не ми се беше случвало точно това предишен път). Просто не бях подготвен в тези условия да бягам с такава скорост. И като знаех каква мъка ще е в оставащите 15 км, просто спрях. Състезанието беше супер, но условията бяха изключително тежки след всичките валежи и колоездачи. Какво ще правя с В100 през 2022 г.? Засега отговорът е: ще гледам да съм на море по това време, но знае ли човек“.

РЕКОРД И ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА БРАК

Победи Христо Цветков (известен в бегаческите среди като Ицо пак тича), който подобри досегашния рекорд с 5 минути и финишира с време 8:07:23. Ето какво разказа той в блиц интервю за 360:

Кога разбра, че вече побеждаваш?

Христо: Усетих, че може би решителната крачка към победата е направена, когато в края на изкачването от Ярлово към Ярема Дизела изведнъж изостана (предишните 15 км бягахме близо един до друг). След това на няколко пункта ми подадоха увеличаващи се разлики и вече бях сигурен.

Как ти се стори трасето и твоето представяне?

Христо: Не е тайна за никого, че трасето беше в отчайващо състояние. Особено предвид липсата ми на какъвто и да е трейл опит извън Витоша 100 (участвам на асфалтови състезания), бях готов за дълга борба с условията. Предвид тях, бягането ми беше задоволително, но определено трябва да подобря техниката си на планински терен, след като днес имах възможността да се сравня с най-опитните.

ВИЖ повече за рекордите през 2018 г. тук.

v100_Ico_trase
Преломният момент, според Христо Цветков. Снимка: KrisoK Photography

Беше ли реалистично тази година победителят да финишира под 8 часа (заветната цел, която не е постигана досега – бел.ред.)?

Христо: Не мисля, че 8-те часа бяха реалистични, поне за мен. Имах едно загубване от 2-3 минути, но това пак сваля времето до 8:05. Тези 5 минути се правят трудно в такива условия.

Най-трудната част?

Христо: От Чуйпетлово до Ярлово беше ужасно. Тъмно, мъгла, коловози, хлъзгаво до безумие. Падах многократно, загубих повече от 5 мин спрямо Кирил (Дизела – бел.ред.) за този кратък сегмент и определено ми изпи силите.

Имаше ли реална конкуренция за теб?

Христо: Разбира се, че имаше конкуренция, даже най-силната която някога е имало. На старта застанаха най-титулуваният ни планински бегач (Дизела – бел.ред.), действащият шампион на Обиколката (Ивайло Атанасов – бел.ред.), рекордьорът на Обиколката (досегашният рекордьор Александър Спасов – бел.ред.). Победа над когото и да е от тях никога не е сигурна, всички са хора във форма, с опит.

Следващата ти цел?

Христо: До следващата Витоша 100 се връщам към шосейните и пистови ултри, имам няколко събития, още не съм взел окончателно решение.

Христо обаче се оказа, че е взел друго важно решение в живота си, тъй като минута след като супер свеж пресече финала, застана под финалната арка за снимка с приятелката си, успя да коленичи и да й предложи брак, под бурните аплодисменти на приятели и публика.

ВИЖ за Асоциацията на ултрамаратонците в България, чийто председател е Христо Цветков, тук.

v100_Ico_final
Предложение за брак. Източник: Христо Цветков

Втори в тазгодишната Обиколка стана досегашният рекордьор (от 2018 г.) – Александър Спасов (8:56:22), а трети финишира Христо Минков.

СИЛНИ ЖЕНИ

Дългогодишната състезателка по джудо, която от години се изявява и в бягането, Надежда Ангелова беше най-бързата участничка сред жените – бегачи. Тя завърши с време 9:37:40 часа:

 “Участвах за пети път на Витоша 100 и за първи път видях трасето толкова кално. Бях подготвена, че ще бъде кално, но това, през което преминахме участниците тази година, надмина всичките ми очаквания. Имах подготовка да бягам добре и да си подобря времето от миналата година, но като видях условията, забравих за това свое желание и просто исках да финиширам. Имах много проблеми по трасето, както предполагам и повечето участници, на много места исках да се откажа. С две думи – беше тежко”.

ВИЖ повече за победителката Надежда Ангелова тук.

v100_hero_nadya
Димитър Димитров – Херо и Надежда Ангелова. Източник: Димитър Димитров

Така рекордът остана у Мария Николова (9:17:32, през 2020 г.), която тази година прекрати участието си:

 “Движех се малко по-бързо от миналата година, но след Чуйпетлово условията бяха много тежки, гъста мъгла и наистина много кал. Много бавно слязох в Ярлово, където исках да спра, защото се движех с 6 минути по-бавно от миналата година. Моят съпорт ме убеди да продължа до Ярема, като обещаха че ако условията са отново толкова гадни, ще ме приберат от чешмата на Ярема. Тази година за мен беше приоритет да тичам по-бързо, а не да бедствам само за да финиширам и да гоня класиране. При толкова много победи, последните две неща вече не представляват мотивация, за да участвам на В100. Възстановяването след едно толкова тежко преминаване щеше да е по-продължително, а на мен ми предстои старт следващия уикенд в Кортина, Италия” – каза Мария пред сп. 360.

V100_Dimitar_stefanov
От ляво надясно: Александър Спасов, Надежда Ангелова, Христо Цветков, Каролина Калибацева. Снимка: Димитър Стефанов

ДУАТЛОНЪТ – ДВОЙНА МЪКА

И при цялата тази кал, десетки ентусиасти отново се включиха в двойната дисциплина – събота 100 км бедстване с велосипеда, а в полунощ – отново на старта на същото трасе, в цялата му преселст, за още 100 км, само че пеш. Най-издръжлив сред дуатлонците беше Калоян Чанев, а втори и трети се класираха Веселин Николов и Станимир Статев. При жените победи Деница Зайкова – тя и Екатерина Можейко бяха единствените, които финишираха в дуатлона.

kal_Ivan_SHishmanov
Калта по трасето. Снимка: Иван Шишманов

РАВНОСМЕТКАТА

Попитахме за анализ на тазгодишното издание миналогодишния победител и философ по образование Ивайло Атанасов: 

“Очаквах Дизела да се представи най-добре в тези условия, но Ицо впечатли с безупречно бягане и заслужен рекорд. Трябва да се отбележи и завръщането на предишния рекордьор Александър Спасов на второто място. Правят впечатление многото нови имена в челото, което обещава да става все по-интересно в следващите издания. Мога да поздравя и организаторите, че запазиха хладнокръвие пред лошото време и не се поддадоха на внушенията, че състезанието трябва да се отмени, каквито имаше и предишната година. Планината е такава, каквато е, а не само слънце и песни. На участниците остава да преценят, докъде са готови да стигнат. В моя случай – 60-ия км”.

ВИЖ какви бяха очакванията на фаворитите за това издание на Витоша 100 тук.

v100_start_valchev
Стартът при бегачите. Снимка: Антонио Вълчев

Обърнахме се и към Димитър Димитров – Херо, дългогодишен ментор на голяма част от родния трейл-ултра елит:

Трябваше ли да отменят тазгодишното издание, предвид прогнозата за времето?

Херо: В никакъв случай! Прогнозата за времето не предвиждаше екстремни метеорологични явления. Трасето минава през ниската част на планината, най-високите точки са с надморска височина под 1400 м, освен това, в по-голямата си част е в горския пояс, има асфалтови пътища до много точки от трасето. Всички тези факти го правят сравнително лесно за обезопасяване при бури. Непредвидимостта на условията е една от красотите на състезанието, винаги има чудения ще вали ли, няма ли да вали.

Имаше ли реален шанс някой да мине бариерата от 8-те часа при тези условия?

Херо: При тези условия и в този стартов състав, по-скоро не, освен ако нямаше поне 3-4 състезатели, подготвени колкото Христо Цветков.

Кой от т.нар. фаворити показа най-добро представяне, най-голям прогрес в развитието си? А като техника? Можеш ли да отличиш нечия тактика?

Херо: Кристално ясно е, че това е Христо Цветков, който, макар и свалил 27 минути от личното си време и 5 от рекорда, го направи в почти невъзможни за бързо бягане условия.

v100_prediYarlovo_simona_dermendvjieva
Сутринта, преди Ярлово. Снимка: Симона Дерменджиева

Имаше ли изненади за теб?

Херо: На Витоша 100 винаги има отказвания сред фаворитите, така че те не могат да се броят за изненади. Отказванията на Мария Николова и Ивайло Атанасов определено бяха неочаквани, за мен при тях завършването е почти сигурно и, доколкото знам, до тази година нямаха незавършена Обиколка. Малка изненада беше силната мотивация на Христо Цветков да гони рекорда, въпреки тежките условия и отсъствието на състезатели в близост до него в последните 15 километра от трасето.

Част от състезателите се отказаха не заради калта, а тъй като видяха, че няма да могат да постигнат добри времена, и решиха да не финишират на всяка цена. Губи ли състезанието от това?

Херо: Наличието на променливи условия и настилки за бягане са две от красотите на трейл и ултра-трейл бяганията. Тежките условия тази година тестваха характера на състезателите в много по-голяма степен, в сравнение с минали години, за мен състезанието само може да спечели от това.

Съпругата ти победи при жените – това е първа нейна победа на В100. Как оценяваш представянето й?

Херо: Надежда ми е годеница и майка на детето ми. След тази победа и след като свали под 3 часа на маратон, вече заслужи да ми стане и съпруга (смее се). Нейното представяне беше много добро, за съжаление в тези условия нямаше как да покаже пълните си възможности. Ако следващата година условията са по-прилични, мисля, че може да е в състояние да доближи 9-те часа.

sled_Brezite_Emiliyan_Borikov
След Брезите. Снимка: Емиляин Бориков

И КОГАТО УЧАСТВАШ ЗАРАДИ САМОТО УЧАСТИЕ

Ето какво ни разказа и един от редовите участници, който се състезава на олимпийския принцип – заради самото участие:

“За шеста поред година участвам. Валя през повечето време, а още преди старта бях вир вода и с мокри крака. Сега съм DNF – колелото отказа и едва го довлачих до Ярлово. След Чуйпетлово са едни черни коларски пътища, покрай едни ниви и горички, дето летиш с 30-40 км/ч и почти няма мокро, но тази година – буташ от тиня. Традиционно осигуряват водоструйка само на Студена, защото обикновено е най-кално, но сега… Два цикъла на пералнята ми трябваха да си изпера дрехите.

Хвърляш си кал в очите, триеш с пръсти, те ръцете ти и те кални, и става още по-зле, но е важно да тестваш духа си при всякакви условия

Така че, догодина – в 6:00 на старта!” – закани се Велизар Димитров, участник при колоездачите.

v100_ivan_ivanov
Селфи с медала за успешно финиширал колоездач. Снимка: Иван Иванов

Това бе 38-ото издание на Витоша 100, като тази година участваха над 2700 души от 13 държави. Обиколката се проведе под надслов „Състезание без боклук“ – участниците бяха призовани да носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си.

 

 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.