Повече време сред природата, по-щастливи деца!

Загубили ли сме хармонията си с природата и до какво води това? Страдаме ли от липсата на досег със Земята? Далеч ли сме от живата връзка с миналото и корените си?

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Константин Величков

Може би за нас, хората които живеем в страна с толкова разнообразна и достъпна природа, тази тенденция не е толкова осезаема. Неоспорим факт обаче е, че след 90-те години в България настъпва бързо обезлюдяване на селските райони и силна концентрация на населението в големите градове и най-вече в столицата. Малко по малко в търсене на по-добър живот, възможности за получаване на конкурентно образование и работа, младите хора намират перспективи далеч от корена си. А там, в малките градчета и села, остават спомените за градината на баба и дядо, за горящите дърва в печката, за миризмата на печени чушки и лютеница на двора, за заровените в почвата пръсти, за безгрижния лов на щурци по поляните.

В градска среда по данни на ООН живее около 50% от населението в световен мащаб*, което поставя тези хора пред редица социални и здравословни предизвикателства. Качеството на живот в урбанизираните райони зависи силно от  гъстотата на населението, социално-икономическия му статус, чистотата на въздуха, шумовото замърсяване, зелените политики. Всеки от тези фактори е с различна тежест за различните места, но всички те влияят пряко върху физическото и психическото здраве на хората. 

Снимка: Константин Величков

Важна промяна в съвремието ни е и виртуалният свят, който заема все по-голяма част от ежедневието и ни откъсва от външната среда. Създадените да ни помагат дигитални устройства често пъти стават наши врагове и ни въвличат в един илюзорен свят, в който няма живо общуване.

И тогава идва време да спрем и да се върнем крачка назад. Да се върнем обратно към природата.

Досегът ни с нея е от съществено значение за нивото ни на щастие, за намаляването на стреса от ежедневието и за развиването на умствените ни способности. Чистият въздух, спокойствието, разходките навън успокояват съзнанието ни и стимулират мисловния процес. Липсата на разсейващите шумове на градската среда повишава концентрацията и вниманието към детайла. Сред природата събуждаме изследователския си дух, откривателството и въображението. 

Снимка: Константин Величков

Често пъти за възрастните, привикнали с ангажиментите си, този преход е по-труден, но децата със своята адаптивност бързо и лесно отключват любопитството си и започват естествено да се завръщат и приспособяват към природната среда.

Преди малко повече от десет години група приятели от сдружение “Байкария” в резултат на своята работа по опазването и развиването на района на Западни Родопи установяват, че именно тези качества, както и самата връзката на хората с околната среда, са се счупили някъде и си поставят за цел да ги възстановят. А какво по-хубаво от това да научиш все още младия човек на любов и уважение към природата и планината. И така работата им с деца и младежи започва с един вълнуващ приключенски лагер край водите на яз. “Голям Беглик” през 2010 г.

Снимка: Константин Величков

“Лагер Беглика” е естественото продължение на тази история. В предизвикателните лагери на сдружението децата изследват диви горски кътчета, карат планински велосипеди, гребат с каяци и канута, наблюдават живата и неживата природа. По този начин се създава здрава връзка със заобикалящия ги свят и между тях самите. Срещата на младите хора с природата по един неподправен, жив и истински начин им помага да израстват със съзнание за отговорност, уважение, грижа и взаимопомощ.

Снимка: Константин Величков

И ако 2020 година беше трудна за всички ни, то 2021 е годината, в която нуждата от общуване ще става все по-осезателна. Силата на детските приключенски лагери е именно в общуването, в споделянето и съпреживяването. За да израстват мислещи, съзидателни и съпричастни, децата и младежите се срещат с предизвикателствата на дивата природа, но и на взаимодействието с другия – учат се да си помагат, за да преминават заедно през трудностите, да се вслушват в гласа на природата, да уважават средата и хората, с които съжителстват.

Снимка: Константин Величков

Програмите на Лагер Беглика за 2021 година, можете да откриете ето тук, а самите организатори с радост ни съобщиха, че и тази година ще имат ежедневни лагери за най-малките (7-10 г.).

Сред новите и интригуващи програми на организацията ще откриете и тези, които са насочени към отношенията между родители и деца извън ежедневната семейна среда. Сред красивите гледки на язовир „Голям Беглик“ ще можете да изживеете своето семейно приключение – тези програми можете да разгледате ето тук.

Снимка: Константин Величков

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.