Българските сноуборд таланти: Яна Попова

0
 

Сподели

Shares
Източник: www.ski.bg

В рубриката “Българските сноуборд таланти” ви срещаме с младите надежди на българската сноуборд сцена и техните родители, за да разберем повече за мястото и развитието на сноуборда у нас, как се отглежда талантът и има ли адекватна подкрепа от държавата за децата, чиято мечта е да се занимават професионално с един от най-трудните екстремни спортове.

След като си поговорихме с Андреа Коцинова, Радост Славова, Василена Трайкова и хората, които стоят зад тях в спорта, се срещаме с Яна Попова – още един ярък сноуборд талант, чиито медали трудно можем да изброим, и семейството, което я подкрепя безусловно.

Първи стъпки в сноуборда

Яна сама открива своята страст към сноуборда. В момента е на 13 години, а зад себе си има спечелени десетки родни състезания и международни изяви. Състезателката на СК Бороборд започва да се занимава със сноуборд, когато е на 6-годишна възраст, и оттогава не е слизала от него.

Петя Попова: Качихме я на ски на около 3-годишна възраст, но в момента, в който се научи да кара добре, вече не й беше интересно. Сякаш нещо й липсваше. Така тръгна нейната любов към сноуборда.

ВИЖТЕ: Българските сноуборд таланти: Василена Трайкова

За четири състезателни години Яна е ненадмината в своята възрастова група – през 2018 г. взема златото в Купа ”Осогово” SBX, в Купа Бороборд Джуниър сноубордкрос и Купа Бороборд Джуниър SBS. Успехите продължават и през следващите години със златни медали на “Зимен Олимпийски фестивал” сноуборд крос, “Олимпийски надежди “Осогово“, Купа “Бороборд” SBS, Купа “Осогово” гигантски слалом, Купа “Витоша” слоупстайл, Купа “Мальовица” слалом, Пампорово фристайл и др. 

 

Петя: Никога не сме я спирали да прави това, което иска. Тя учи в спортно училище, в което програмата на учениците е съобразена с тренировките им. И това, всъщност, много й помага да се справя. Мога да кажа, че се справя добре с ученето. Награждавана е две поредни години от Община Самоков за спортист на годината.

За успехите през сезон 2020/2021

През изминалия сезон Яна продължава да се състезава в няколко дисциплини и при всички тях с успех. Тръгва си със златото от Държавното първенство на Витоша в сноуборд крос, Държавното първенство в Осогово – в два старта слоупстайл и Биг Еър, Олимпийски Фестивал Осогово, Купа “Алекс Иванов” сноуборд крос и Македония – Маврово – три старта Гигантски слалом, слалом и слоупстайл.

ВИЖТЕ: Българските сноуборд таланти: Андреа Коцинова и Радостина Славова

Петя: Както всички хора по света, така и нас, естествено, пандемията ни засегна. Децата загубиха една година тренировки и състезания. През изминалия сезон имаше нормализиране на дейностите. За мен най-важното е да сме здрави и да не спираме децата от възможността да спортуват. Спортът е много важен за тяхното физическо здраве, гради и ражда прекрасни личности. 

За трудностите в спорта

Развитието на един сноуборд талант освен че изисква сериозна морална подкрепа от страна на близките, е свързан и с финансова подкрепа.

Източник: www.ski.bg

Петя: Сноубордът изисква сериозни финансови средства, защото с напредването на възрастта един състезател се нуждае от много сериозна и качествена екипировка. Стандартът се вдига. Към момента ние успяваме да покриваме необходимото на Яна, за да се състезава, и се надяваме в бъдеще спортът да получи адекватна държавна подкрепа. В цял свят е така. Ние тук имаме прекрасни таланти, които нямат възможност за развитие, което е жалко.

ВИЖТЕ: 30 000 вертикални метра със ски и сноуборд за един ден?!

Извън сноуборда

Освен на пистата, може да видите Яна със скейтборд, правеща впечатляващи трикове по скейт паркове и състезания.

Петя: СК Бороборд се старае да разнообразява децата с много различни дейности, те тренират целогодишно. Карат колела, скейтбордове, лонгбордове, правят походи, ходят на лагери по морето и в Австрия. Движение винаги има – формата трябва да се поддържа.

За мен, като родител е най-важно желанието на детето. Когато тя е щастлива и удовлетворена от това, което прави, и ние сме доволни.

Разговаряхме и лично с Яна, която ни разказва накратко какво е да си на пистата, как се приемат победите и загубите, и колко е голямо вълнението преди всеки старт.

Кога се качи на сноуборд/ски за първи път?

 Яна: На 3 години нашите са ме качили за първи път на ски, а на сноуборд – на около 6. От тогава не го заменям за нищо. Харесвам всичко, свързано със сноуборда. Обичам планините, а на пистите се чувствам страхотно. Харесва ми, че цяла зима обикаляме курортите в страната и извън нея, които са много красиви. Опознаваме други места, целият отбор сме заедно и се забавляваме.

Какво е усещането, когато излизаш на старта на състезание?

Яна: На старта винаги е притеснено, няма как да си спокоен и да не усещаш хиляди неща. Напрежението си играе ролята, но се старая да съм спокойна и да покажа какво мога.

В спорта има победи и загуби. Как преживяваш тези моменти?

Яна: Всеки се радва, когато побеждава и аз не съм изключение. Гордея се със себе си, защото знам колко труд съм положила и каква е цената на успеха. Загубите не ги преживявам тежко – не съм най-добрата, все пак, но в тях харесвам това, че ме мотивират да тренирам повече и да не подценявам никого на пистата. 

Разкажи ни някоя забавна история от сноуборда, която си преживяла?

Яна: Стига да съм с отбора си, всичко е забавно.

Какво ще посъветваш всички онези деца, за които си пример и искат се занимават със сноуборд?

Яна: Първото, което ще посъветвам другите деца, е да имат любов и желание за спорт. Ако е така, да не чакат, а да започват да тренират. С тренировки, труд и хъс ще постигнат и резултати. Второто е да се забавляват и да не спират да мечтаят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.