Кофето издържа най-дълго в ултрамаратона край Кладница – Run Around The Clock

0
 

Сподели

Shares
Kladnitsa_ultra_8
Калоян Пейчев, Нели Ангелова (вляво) и Гергана Малчева

Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всяка седмица Таня ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, развита специално за нас.

Едва ли искате да си спомняте миналата Ковид-година, когато бягането в парковете и в част от планините беше забранено – тогава мнозина от “родените да тичат” обикаляха улиците, при това с маски, в очакване на евентуално, някогашно състезание в някаква трудновъобразима пост-ковид ера. След периода, в който престижни международни състезания фалираха и престанаха да съществуват, особена радост в бегаческите среди предизвика новината за “първото състезание по планинско бягане у нас след извънредното положение”. Идеята хрумна на един от най-добрите ни ултрамаратонци – Пирин Галов. Той взаимства модела от подобни надпревари в чужбина („Last mаn standing”) и я приспособи към местните условия. И понеже във въпросната ковид-година спонсори трудно се намираха, реши да направи подарък на българските бегачи, като финансира със собствени средства първото издание.

Kladnitsa_ultra_7
Пирин Галов (вляво). Снимка: Trailorultra.com

То се проведе на 13 и 14 юни на Витоша, от пернишкото село Кладница до Чуйпетлово и обратно. Трасето беше кръгово, с дължина 11,5 км и денивелация 525 м. Контролното време за една обиколка бе 2 часа и на всеки 2 часа „оцелелите“ стартираха отново. Победител трябваше да е онзи, който издържи най-дълго и последен направи една пълна обиколка. Заради коронавируса, нямаше подкрепителни пунктове, а участниците сами или със свои приятели си обособиха места за храна и напитки – в каравани, коли или палатки.

Kladnitsa_ultra_4
Импровизиран подкрепителен пункт. Снимка: Пирин Галов

Първото издание през 2020 г. премина без победител– от 58 бегачи останаха двама, тъй като постоянният дъжд, студът и калта отказаха останалите. Пирин Галов и благоевградчанинът Владимир Милушев се отказаха на 11-ата обиколка, след като навъртяха по 126 км за близо 22 часа. 

Тази година, след възобновяването на състезанията, на старта на Run Around The Clock Ultra застанаха 46 ултрабегачи, сред които и 4 жени.

ВИЖТЕ: Състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ празнува 10 години…

Kladnitsa_ultra_5
Участниците. Снимка: Пирин Галов

Победи Калоян Пейчев – Кофето, който участва и в първото издание. Сега той успя да направи 10 обиколки, изминавайки 115 км, с 5250 м денивелация.

Най-интересното нещо на това състезание е форматът. Трасето, на което се провежда, е много красиво, но и доста трудно. Още миналата година интересът ми беше доста възбуден и исках да видя колко обиколки мога да изкарам, а защо не и да спечеля. Дъждът и тази година направи състезанието много трудно, и крайният резултат от 115 км не звучи впечатляващо, но, всьщност, се постигна с много усилия. Конкуренцията също беше силна, с поне петима потенциални победители. Радвам се, че накрая успях да стана първият официално завършил участник и победител в това състезание” – сподели Калоян Пейчев пред сп. 360.

ВИЖТЕ: Да спечелиш състезание по бягане по погрешка

Kladnitsa_ultra_3
Почивка край личните подкрепителни пунктове. Снимка: Trailorultra.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.