Силвия и Евлоги от „Виртуални пътешествия по света“: Пътуването е добра зависимост

Живот по паралели и меридиани

0
 

Сподели

Shares

Любовта ни към пътешествията е безкрайна, а жаждата ни да откриваме все нови и нови места – неутолима. В списъка ни нито една дестинация не е по-предпочитана от друга, защото светът е очарователен във всяка една своя част. И понеже сме нетърпеливи да разберем повече за всяко земно кътче, а ваканцията е кратка, решихме да поемем на… виртуални пътешествия по глобуса.

Благодарение на нашите приятели Силвия и Евлоги, които стоят зад проекта „Виртуални пътешествия по света“,  нито една страна не е твърде далечна или опасна. Всяка седмица с един клик стягаме (мислено) багажа си до място, където се озоваваме, благодарение на интересни презентации и истории, разказани виртуално с много любов и положителни емоции.

Евлоги е ентусиаст и приключенец по призвание, финансист по документи. През последните 5-6 години се занимава основно с организиране на приключенски програми за “Go Live” по целия свят, свързани с гмуркане, ски, планинарство, плаване и сърф. В свободното си време продължава да пътува из страната, като опитва нови занимания (кайт сърф, ски алпинизъм, уроци по гайда и народни хора, еха!) Силвия пък е китаист по професия (Wow) и се oтдава на най-разнообразни дейности в професионален план, от преподаване, през преводачество и търговия, та чак до туризъм, но повечето, свързани с китайските език и култура. В свободното си време двамата споделят еднакви страсти – да пътуват, спортуват и да търсят нови предизвикателства в ските, скалното катеренето, гмуркането, плуването, колоезденето и пр.

Kое ви вдъхнови да оставите градския живот и да се впуснете в неизвестното, пътувайки?

Евлоги: Съзнателният живот. Самото градско ежедневие до голяма степен придобива рутина, която с времето убива всичко. А когато пътуваш, се чувстваш жив. Всеки път е различно, всеки път трябва да си съзнателен и да мислиш как да действаш и реагираш в дадени ситуации. Също така, хората по време на пътуване са много по-истински, забравят за целите си в градовете и преследват по-благи чувства и емоции.

Разбира се, градът си има и предимства, и с удоволствие се връщам там след приключение.

Силвия: Това, което ме кара цял живот да пътувам, е любопитството! Аз съм безкрайно любопитен човек. Обичам да попивам като гъба новата култура, различните езици, общуването с чужденците, историята, различните обичаи и традиции. Като съчетаеш всичко това с авантюристичната ми натура – аз живея за следващото приключение в джунгла, вулкан, сламена къщичка, неизвестно село, непознат народ, разбити кални пътища и срещи с бедни, но щастливи хора.

Обикаляли сте много по света. Разкажете ни за местата, където сте били. Най-интересното, най-опасното…


Евлоги: От всички места, които съм посетил досега, остров Бали ми е останал на сърцето най-много. Mоже би една от основните причини е разнообразието, което предлага, и някак, в комбинация с културата и спокойствието, се случва някаква магия. Жалко е, че с всяка година все повече и повече туристи го посещават и може би скоро ще се превърне в един азиатски “Слънчев бряг” (смее се).

 

Определено най-уязвим съм се чувствал на о. Малпело. Териториално той се води към Колумбия и се намира на над 500 км навътре в Тихия океан. Наоколо няма нищо… Безкрайна водна повърхност и само този връх на огромна подводна планина (по-висока от Еверест) се показва. Изцяло пуст остров, на който има малобройно военно присъствие. Но под водата е истински рай. Там се крият огромни пасажи от риби, населяващи пелагичната зона на океана, и най вече чукоглави акули… Но, моля, не искам да разбирате, че е опасно заради акулите – напротив, самите те държат дистанция от вас и е трудно изобщо да се доближите до тях. Опасно е заради разстоянията или ако нещо се случи с вас, ще може много бавно да се реагира адекватно, самата идея е плашеща. Иначе е райско място.

Силвия: По време на живота си в Китай (около 5 години) успях да обиколя голяма част от азиатските държави и едно от любимите ми места, където съм се чувствала най-жива, е Филипините. Аз обичам да посещавам различни места, различни култури, опитвам се да не повтарям, слагам “тикче” и продължавам, но това е единственото място в света, където съм се върнала три пъти за туризъм (на 3 различни места, разбира се ). Последния път дори заведох и най-близките си приятели там, за да им покажа моя “рай на земята”. Толкова цветно, истинско, неподправено, не толкова популярно, достъпно – уникално! За Китай не знам дали изобщо да споменавам… Многолик, шарен, древен, модерен, необятен – една вселена. Бих препоръчала на всеки да го посети поне един път в живота си. Други любими дестинации са ми Камбоджа, Япония, Мексико, Куба … Хаха, списъкът ще е много дълъг, да спрем дотук.

Относно най-опасното.. най-вероятно бих казала Куала Лампур. Това е единственото място, където съм виждала 3 пъти пред мен как от мотопедче крадат дамска чанта. Там не се чувствах сигурна, но пак бих се върнала, има какво още да се види в Малайзия.

Как се роди идеята за “Виртуални пътешествия по света” и представянето на различни дестинации? 

Съвсем спонтанно преди около 4 месеца пуснахме първата онлайн презентация за последното наше пътешествие до Китай. Тогава я нямаше страницата Виртуални пътешествия по света. Публикувахме събитие през нашите лични страници. Само за една седмица над 9000 души проявиха интерес към презентацията, а на живо се гледаше от над 1400 души. Тогава решихме да създадем и “Виртуални пътешествия по света”. Четири месеца по-късно имаме над 22 000 последователи без никаква реклама. 

ВИЖТЕ: Блогът на пътешественика – как да спечелиш милиони от обиколка на света

Самият факт, че вече не може така свободно да пътуваме, кара всички ни да търсим начини отново да го правим, дори и виртуално, за да пълним нашето съзнание с нови и положителни емоции, които да ни зареждат и дават мотивация да продължаваме.

Във Виртуални пътешествия по света, пътешественици – приключенци разказват за едно свое пътешествие из земното кълбо, като споделят снимки, видеа, истории и случки онлайн на живо в един приятелски разговор ( най-често от вкъщи) под формата на презентация. Това не са професионални презентатори, а обикновени хора, които нямат нищо против да споделят емоциите си не само с близки, но и с напълно непознати. Инициативата е напълно доброволна. Често имаме и игри с награди, предоставени или от гостите, или от спонсори, които се чувстват обвързани по някакъв начин с дадена дестинация. Публиката дори има възможност за задаване на въпроси.

Как и къде можем да поемем на нашата виртуална обиколка като зрители?

Много е лесно. Необходимо е само да харесате или последвате нашата Фейсбук страничка „Виртуални пътешествия по света“ и всяка седмица ще ви излиза напомняне, кога точно е следващата презентация. Не е необходим допълнителен линк, всичко се случва Live (на живо).

ВИЖТЕ: Светът под карантина на живо: Лайв стрийм от различни точки на планетата

Всяка седмица имаме нова дестинация и нови гости, които в непринуден и приятелски разговор, най-често от уюта на дома си, ни разказват за някое свое приключение – пътешествие. В рамките на тази една седмица ние споделяме и интересни снимки, материали, които те са ни предоставили, с любопитна информация или истории, свързани с пътешествието, което те ще ни споделят. Нямаме фиксиран ден от седмицата за излъчване на презентациите, съобразяваме го с нашите гости – нали всичко е на доброволни начала, трябва да бъде в удобен за всички ни ден и час.

 Защо имаме нужда от такива проекти?

За много хора пътуването става все по-достъпно с всяка година и може да се сравни с добра зависимост. Тоест, когато физическите пътувания са ограничени, тези от нас, които имат нужда да продължават да пътуват, намират свободата чрез виртуалните пътешествия. С други думи, чрез нашия проект успяваме да пресъздадем емоцията от пътуването и да поддържаме нормален начин на живот. Но ако трябва да го опростим още повече, имаме нужда от подобни пътешествия, за да създаваме мечти, желания и цели, които да преследваме, да търсим начини и стимул да работим по-усърдно във всекидневието, за да може да си купим билет или цялостна екскурзия до мечтата дестинация, да се запознаваме с нови хора и култури, да ядем нови храни и да плуваме в по-сините води на моретата на другия край на света. 

Как може да станем част от проекта и да споделим своето пътуване във “Виртуални пътешествия по света”?

Всеки може да бъде наш гост. Всеки има свой характер, своя гледна точка, свое преживяване, което е уникално и е разказано по уникален начин. Да, то може да не се хареса на всички наши зрители, но в това си има чар и предизвикателство да уважаваме личните истории на всеки наш гост, колкото щури, нетипични или невероятни да звучат. В крайна сметка, ако нямаше няколко “луди” хора мечтатели и откриватели, които да разширяват границите на възможното, нямаше да познаваме света такъв, какъвто е днес.

Това, което ние като домакини търсим у гостите, е пътешествието да бъде най-вече самоорганизирано и с насоченост към интересните дейности и преживявания. Опитваме се също да редуваме дестинациите и континентите.

ВИЖТЕ: Маги, Цветин и “Вълшебния керван”: В неизвестността се крие единствената възможна сигурност – тази…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.