Лора Афанасиева: със стетоскоп до борда

0
 

Сподели

Shares

Тя успява да съчетае медицината с лудото каране по белите писти – и всичко това в умерени граници, но със силен състезателен хъс. Закърмена с обаянието на планината, тя вече не може да се откъсне от магията на сноуборда… и има защо – запознайте се с Лора Афанасиева.

Лора Афанасиева

Здравей, Лора! Представи се с няколко думи.
Здравейте, казвам се Лора Афанасиева, завършила съм медицина в Медицински Университет – София.

Освен сноуборд практикуваш ли други спортове?
Винаги съм спортувала и винаги съм обичала състезанията. Играла съм тенис на маса, хандбал, инлайн скейтинг, уейкборд и сега основно сноуборд. За мен състезателния хъс е нещо много важно, защото така се развиваш, но съхраняваш удоволствието от това, което правиш, само ако е в рамките на играта. Мисля, че това важи за всички сфери на човешкия живот.

лора банско bigair

Не е тайна, че се класира първа на Big Air отвореното първенство в Банско през 2010 г. Разкажи ни нещо повече.
Състезанието се проведе на Банско при страхотни условия. Имахме щастието да ни гостува една от най-добрите хърватки, която спечели Европейската купа за Big Air през тази година. Беше истинско удоволствие да участвам, защото настроението през целия ден беше много позитивно, наблюдавахме много красиви трикове, всички карахме и се забавлявахме. Мисля, че нивото на българските райдъри и като цяло нивото на състезанията ни става все по-високо. Това, което ме радва още повече, е, че има все повече дами, които взимат участие в подобни мероприятия. На самото състезание имах и голяма доза късмет, защото целия сезон преди това се готвех за бордъркрос и едва предишния ден смених градусите и стенса за фрийстайл.

лора афанасиева

Как усъвършенстваш уменията си в борда?
В началото се учех сама и карайки с приятели. Миналата година имах шанса да карам с треньор и други много добри карачи и много напреднах. Най-много се радвам, че се запознах с техниката в алпийските дисциплини и смятам, че това е основата за каквото и да е по-нататъшно развитие.

Какво ти дава бордът? Кога започна всичко?
Сноубордът ми носи невероятно удоволствие! Невероятно зареждащ и тонизиращ. В планината си, красиво е, спокойно. Имам късмета родителите ми да обичат планината и от малка изкарвам много време там и през зимата, и през лятото, а сега даже живея в подножието на планината. За първи път се качих на борд, когато бях на 17, а ски съм прокарала от четиригодишна.

лора афансиева freeride

Сноуборд или ски?
За мен този въпрос никога не е съществувал. Всички зимни спортове имат своя чар и своето място в планината. И това, което обединява хората, е не, че едните карат ски, а другите борд, а че всички са там, за да споделят невероятните емоции и настроение на белите писти.

Можеш ли да сравниш фрийрайда с другите дисциплини, какво е усещането за теб? Кое предпочиташ?
Фрийрайдът е нещо неописуемо, невероятно силно изживяване. Разбира се, определящи са мястото и условията в планината. Оставаш сам със себе си и планината, адреналина и всички силни усещания. Това, което хората не оценяват, е, че трябва да си адекватно подготвен със знания и умения, за да излезеш от пистата и да покоряваш девствения сняг.

лора афанасиева boardercross

Борд в България или навън? Какво искаш да се промени в нашите курорти?
Борд и в България, и навън. Ние имаме невероятно красиви планини и нашите курорти не отстъпват по съоръжения на западните. Просто всяка планина е различна и човек може само да се обогати, ако посети различни места.

Какво е за теб първият сняг?
Първият сняг е прилив на спомени от белите писти и, естествено, неудържимо желание и идеи за предстоящия сезон.

лора афанасиева big air over the jump

Посъветвай нещо начинаещите екстремни сноубордисти.
Сноубордът като всяко нещо носи удоволствие, ако е в разумни граници, и прогресът идва, когато уменията се развиват постепенно, методично и без излишни рискове. Това, което мога лично да им пожелая, е да не забравят, че отиват в планината и там важат други правила и трябва да сме по-внимателни и по-толерантни едни с други.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.