EDELRID: Над 150 години алпийски опит

Магазини "Стената" с атрактивни намаления на топ продукти на марката

0
 

Сподели

Shares

Edelrid OHM устройствоEDELRID е основана през юли 1863 г. от Julius EDELmann и Carl RIDder. Първоначално фирмата произвежда шнурове и корди. Юлиус Еделман е продавач и алпинист, Карл Ридер е техник, специализиран в плетачни машини. Хората, начело на EDELRID, може и да са се променили през годините, но до ден-днешен тя остава иновативна и креативна компания. През 1953 г. изобретява въжето със сърцевина и обвивка от синтетични материали, предизвиквайки революция в катеренето. През годините фирмата израства и започва да произвежда всичко необходимо за пълно алпийско изживяване.

Любими продукти от EDELRID

PRISMA е една от най-леките седалки в своя клас и напълно въплъщава един от основните принципи в катерачната екипировка „колкото по-малко, толкова по-добре“. Проектирана е така, че когато катерачът се движи, да чувства пълна свобода на движенията, все едно е без седалка. За целта от дизайна са премахнати всички излишни елементи.

Седалката е изградена от леки и дишащи материали, в които са включени две ленти Dyneema в двата края. Лентите обикалят цялата седалка по дължината на колана на кръста и на краката. Основният плюс на тази технология е, че предлага супер лека конструкция, при която натоварването е по равно разпределено във всяка точка. Благодарение на това равномерно разпределяне и формата на кръстния колан „тип пеперуда“, седалката става много удобна и лека. Минималистичният дизайн може да се забележи в цялостната й конструкция. Основната катарама е от алуминий, за да спести тегло, а инвентарниците са направени от много леки преплетени нишки, покрити с пластична и лека гума.

Обединяващата лента на тази седалката, както и на всички нови модели седалки на EDELRID, е по-тънка, по-малка и по-гъвкава от предишните. Тази лента също е направена от Dyneema покрита със специална износоустойчива обвивка. Това, което дава пълна свобода при движение, са еластичните и много гъвкави ленти при колана на краката. За да е максимално удобна, е добавен специален ултра лек, мек и дишащ материал от вътрешната страна на колана.

От EDELRID предлагат също

решение на проблема с голямата разлика в теглото на катерещите се партньори

Устройство OHM увеличава триенето на въжето и в случай на падане по-лекият осигуряващ може да задържи без затруднения своя по-тежък партньор в свръзката. Чрез специалното устройство се постига значително по-малко спирачно усилие за задържане на падащия, а спускането на по-тежкия катерач се контролира много по-лесно.

Edelrid Climb Green

За да е ефективен, OHM-ът се закрепва на първата осигурителна точка от маршрута. Ако водещият катерач падне още при първата точка, OHM значително намалява риска от възможно падане на земята. Устройството спомага за намаляване на допълнителното триене на въжето, като осигурява свободното му пременаване, когато то не е натоварено от водещия катерач. OHM-ът предоставя възможност за катерене на партньори с разлика в теглото до 40 кг!

Друг любим продукт на EDELRID е HMS Bulletproof Screw FG иновативен и много здрав алуминиев HMS карабинер със стоманена вложка на мястото, където въжето трие най-много, и с вътрешна пружина в другия край, за да стои в правилна позиция при осигуряване. С помощта на стоманената вложка се избягва преждевременно изхабяване на карабинера и формирането на остри и режещи ръбове. Карабинерът е идеален за използване с осигурителни устройства, дори в случаите на тежка употреба (разучаване на маршрути и катерене на установка).

Карабинерът комбинира преимуществата на по-лекото тегло на алуминия и износоустойчивостта на стоманата – там където най-често карабинерите се нараняват заради търкането с въжето или с друг метал. Bulletproof HMS карабинерът се произвежда в 3 варианта – с обикновено затваряне, с тройно затваряне и със специална пластина, която фиксира протриващото устройство на едно място. Тези карабинери са създадени с мисъл за сигурността на катерача, но и с мисъл за природата – стоманената вложка значително увеличава продължителността на живота на карабинера, което означава по-малко замърсяване с алуминий.

 

 

Конструкцията с H-профил гарантира най-доброто използване на материала и минимално тегло. Заключващият механизъм „Кейлок“ осигурява оптимално управление при включване и отключване. Вътрешната пружина в единия край държи карабинера в правилна позиция. Стоманената вложка предотвратява преждевременното износване, причинено от триенето на въже, планки или осигуряващи устройства. Моделът се произвежда и във вариант с тройно заключване – Triple Lock.

Продуктите на Edelrid можете да откриете в магазини „Стената“, както и онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.