Как се създават над 8 милиона метра въже годишно?

"Стената" с отстъпкa за всички въжета Еdelrid

0
 

Сподели

Shares

Въжетата не се плетат, те се сплитат!

Много хора мислят, че въжетата са тъкани или плетени, а те всъщност са сплетени.  Те са високотехнологични и сложни продукти, които трябва да отговарят на законовите стандарти и да са надеждни всеки ден, за да спасяват животи.

За да направят перфектното въже за катерене, от EDELRID използват специални процедури при подготовката на нишките. Високото качество на продуктите е гарантирано от постоянните лабораторни тестове и непрекъснатото наблюдение на производствения процес. Това, което прави метода на производство специален е, че всеки метър от всяко въже, което EDELRID произвежда, минава през нечии ръце.  Това може да звучи старомодно, но гарантира най-високото качество.

След сплитането на всички свои въжета EDELRID прилага сложни довършителни процедури, за да направи въжета устойчиви на вода и мръсотия. Това удължава техния експлоатационен живот и им дава изпитаното управление и гъвкавост на EDELRID.

Такава е и Thermo Shield обработката, която е стандартната и се прилага към всички въжета. Процесът на термично стабилизиране гарантира, че нишките в сърцевината и обвивката са идеално балансирани. Специалната топлинна обработка първо отпуска, след което свива влакната на въжето. Това хармонизира характеристиките на плъзгане на нишките вътре във въжето и гарантира, че тя остава компактна и еластична през целия си живот. Тази обработка също така гарантира, че въжето не се свива или не става твърдо.

Изобретателите на технологията kernmantel

През 1953 г. EDELRID изобретява въжето kernmantel и революционизира катеренето. Това въже определя стандарта за съвременните въжета за катерене. Допреди това, въжетата обикновено са били усукани или плетени конструкции, направени от коноп или обикновен найлон. Само kernmantel въжетата обаче са в състояние да отговорят на изискванията на амбициозните алпинисти и катерачи. Те са леки, здрави и имат висока степен на безопасност.

Конструкцията kernmantel има две части: ядро или сърцевина (Kern) и защитна обвивка (Mantel). Ядрото е основният носещ елемент на въжето. Обвивката представлява плетка около сърцевината, която я предпазва от външни влияния. За да използвате едно въже правилно, е важно да разберете от какво се състои то и как е произведено. Въжето трябва да премине през много етапи, преди крайният продукт да е готов за употреба.

Производствени процеси, съобразени със стандарта BLUESIGN

За EDELRID качеството и безопасността са ключовите фактори от самото създаване на компанията през 1863, но освен това компанията е първият производител на въжета, който адаптира производствените процеси, така че да отговарят на строгите изисквания на швейцарската система BLUESIGN. Това е най-строгият екологичен стандарт за производство на текстилни продукти – независим, международно признат и базиран ключовите принципи безопасност за потребителите, проследяване на емисиите на водата и въздуха при производството, както и здраве и безопасност за служителите при работа.

Въжето Parrot 9.8

Екологиченo, цветно и уникално въжето Parrot на EDELRID е здраво, мултифункционално и с нисък екологичен отпечатък. Това единично въже е с диаметър 9,8 мм и е идеално за спортно катерене на скали или в зала.

Специалното в него е, че е произведено от висококачествен материал останал от производството, без това да е за сметка на отличните му качества и здравина. Въжето е направено от повторно използвани нишки, останали от производството на други въжета. Така фирмата успява да оползотвори повторно близо 95% от висококачествените остатъчни нишки. Вместо да ги изхвърлят, нарязаните нишки останали от стандартното производство на въжета, се използват за направата на нови въжета, без да са необходими каквито и да било суровини. Това значително намалява количеството отпадъци. И тъй като цветът на остатъците не може да бъде планиран предварително, всяка партида на това въже има уникален цветен микс. Това означава, че всяко въже е уникално.

Въжетата на Edelrid можете да откриете във физическите магазини на „Стената“ или онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.