Защо Бош Инженеринг Център София подпомага Българска Лавинна Асоциация

0
 

Сподели

Shares

С интереса към зимните спортове, нараства и необходимостта от адекватна информация по отношение на условията за каране в планината и опасността от лавини. Това е мисията на Българската Лавинна Асоциация и нейният проект „Лавини България“, който спомага за по-безопасен зимен туризъм чрез информиране за условията в планините в България и обучение по лавинна безопасност за любители и професионалисти на световно ниво. Заедно в развитието на Организацията се включват и Бош Инженеринг Център София. Тази година компанията подпомага проекта в закупуването на специално оборудвана моторна шейна, ключова за работата на терен на Асоциацията.

Разговаряме с Роси Михайлова – председател на Българската Лавинна Асоциация и Димитър Камбарев – ръководител на отдел в Бош Инженеринг Център София, които разказват повече за дейността на Асоциацията и важността на проекта.

Димитър Камбарев

За създаването на Българската Лавинна Асоциация

Роси: „Като за първа година откакто съществуваме имахме изключително много организационна работата, планиране, приоритизиране и комуникация. Проектът е много мащабен и целите на организацията са изключително амбициозни. Затова за целия екип беше много важно да построим не само един ефективен план, но и такъв, който реалистично можехме да постигнем с ресурсите, с които разполагаме. Екипът ни е изключително малък и е изцяло на доброволчески начала. Гордея се с това, което успяхме да постигнем, но е една стотна от това, което сме планирали.“

Асоциацията вече има ключови партньорства с ПСС при БЧК и НП Пирин. Разполагат и с Recco детектор за търсене, който се ползва от ПСС-Банско. Бош Инженеринг Център София дари специализирана моторна шейна на асоциацията, за да улесни работата ѝ. Димитър, който ръководи отдел в компанията, споделя за партньорството: 

„Идеята на подкрепата е да разширим мисията ни да допринасяме за безопасност на пътя, разработвайки по–сигурни автомобили. Решихме да излезем и извън шосетата – в зимната планина, където всяка година загиват млади хора. Общото е стремежът ни да работим за по-безопасна среда навсякъде около нас.
Освен това голяма част от екипа ни са любители на зимните спортове. Имаме и колеги, които са планински спасители. Те правят връзката ни с Асоциацията още по-логична и я превръщат в кауза.“ 

Роси Михайлова

Работа на Българската Лавинна Асоциация

Работата на Асоциацията може да се раздели на 2 нива – стратегическо и оперативно.

Стратегическото ниво включва определянето на целите в краткосрочен и дългосрочен план и тяхното реализиране.

Роси: „Неща като основаването на лавинни служби, които да оперират в различните планини и местности и създаване на професия „лавинен наблюдател“ и „лавинен прогностик“, са много важни. Провеждането на професионална обучителна програма с международно признание, въвеждането на стандарт за лавинни наблюдения, онлайн платформа за споделяне на условия също. Ние искаме да се развиваме като водещите лавинни организации в Северна Америка и Европа. „

Полигон за наблюдение на снежната покривка на Банско

Това е и причината за създаването на ключови партньорства с различни организации – на местно и международно ниво, в това число и спонсори, които да я подкрепят. Стреми се да изгради ефективен процес на работа – изготвяне и публикуване на стандарти, въвеждането на единна терминология, разработването на обучителна програма и нейното международно признаване.

България е планинска държава и като всяка такава сме длъжни да имаме такава организация.

Роси Михайлова

Роси: На оперативно ниво за нас беше важно този сезон да докажем работещ модел, като анализираме и споделяме лавинната опасност за един ключов район. За пилотна зона избрахме района около ски зоната над Банско, защото това е курортът с най-сериозен и лесно-достъпен извънпистов терен от ски зоната.

С напредване на сезона получихме и акредитация от курорта и се радваме, че концесионерът ни гласува доверие и подкрепи нашата дейност. Макар и всяко начало да е трудно за нас е важно, че поставихме началото. Този старт ни помага да се чувстваме уверени, че нещата ще се случат и България ще има лавинни бюлетини; че курортите ще подкрепят дейността на лавинните службни;  че ще имаме професионални лавинни наблюдатели и прогностици. Ще си позволя да помечтая малко повече и да си представя, че някой ден в България ще има център за изследване на сняг и лавини.“

Роси Михайлова

В Банско с помощта на Андрей Балевски (един от основателите на БЛА) и няколко отдадени доброволци, успяхме да изградим ежедневен режим, благодарение на който всеки ден да можем да публикуваме предупреждение за лавинната опасност и обобщение на проблемите, които ни очакват през деня.

Денят ни изглежда така: сутрин рано ( най-късно в 7 ч.) трябва да правим сутрешните обходи на терените около ски зоната (което е възможно единствено с моторна шейна-бел.ред), както и на специалните полигони за наблюдения, които сме обособили, за да съберем необходимата ни информация от терен. В 8 ч. сутринта се събираме на Шилигарника, за да обсъдим условията и да напишем и публикуваме предупреждението за деня. Всичко това трябва да се случи до 8:30 – преди да отвори ски зоната, за да може хората да го прочетат и да се информират.

 

През деня продължаваме да обикаляме терена и да правим различни наблюдения, вкл. да копаем снежни профили и да правим тестове, когато това е необходимо. Вечерта, обикновено около 19 ч., правим вечерната среща на екипа, на която отново минаваме през процеса за дефиниране и оценяване на проблемите. И така всеки ден. 

Цели на Българската Лавинна Асоциация

Основна им цел е да създат правилни модели на работа, за да обучат хора и да могат догодина да издавават всекидневен професионален лавинен бюлетин. За целта, разбира се, са им необходими средства, време и към усилията, които влагат доброволно основателите им, са нужни партньорства като това с Бош Инженеринг Център София.

Като втора, но не по-маловажна цел си поставят държавна акредитация, смятайки че лавинната безопасност трябва да е приоритет на държавата.

Роси: Работата със сняг и лавини е много физически изморителна, психически натоварваща и рискована. Единственият начин, според нас, да бъде вършена както трябва, е когато е платена и професионално структурирана. 

Вижте:“Лавини в България” – необходимо четиво за зимната планината

Роси Михайлова

Димитър заявява, че Бош Инженеринг Център София няма да спре дотук:

„В Бош Инженеринг Център София винаги поставяме хората и сигурността на първо място. В лицето на Българска Лавинна Асоциация виждаме от една страна смислен партньор, защото дейността им е свързана с превенция и информираност и вече сме свидетели на реален ефект. От друга страна – това, което правят е нещо ново за България и вярвам, че с наша помощ те проправят път и скоро ще имат доста последватели. Затова смятаме и в бъдеще да продължим да подкрепяме подобни организации, които работят за по-безопасно ежедневие.“

Вижте:“Академия за безопасност”- основи на познанието за лавини

Партньорство с Бош Инженеринг Център София

Роси: Благодарение на Бош вече имаме моторна шейна, която в момента ни позволява да правим сутрешните си наблюденията в Банско преди да отвори ски зоната, за да можем да информираме навреме публиката и посетителите за лавинната опасност преди да отворят ски лифтовете.

Компанията разбира нуждата от ефективност на високо ниво на безопастност, което е и нейната запазена марка: „Именно иновациите и технологиите са инструментът в ръцете на инженерите ни. Използвани правилно ние постигаме мотото си – Invented for life.“, казва Димитър.

Дарената шейна е марка ski-doo и е модел за високата планина, който може да стигне почти навсякъде, където е необходимо. В момента за пилотния лавинен бюлетин в Банско се използва предимно сутрин преди да отвори ски-зоната, за да обходят възможно най-много от зоните полигоните и да направят наблюдения на склоновете за лавинна активност, възможно най-рано и да са максимално полезни за всички. 

Димитър Камбарев и Петър Петров – планински спасител, от екипа на Бош.

Безопасността е ясен сегмент от работата на Бош Инженеринг Център София и компанията ясно застава зад позицията:

„Най–важно за нас е да съхраним човешкия живот, било то чрез още по-добри технологии, информираност или пък чрез обучения и адекватна подготовка как да реагираме. Тези стъпки имат значение независимо дали шофираме в зимни условия, дали караме ски или сноуборд.“

Лавинните инциденти и безопасността в планината

Според Роси, най-често в лавинни инциденти човек попада, след като е пренебрегнал очевидни знаци за нестабилност и е прекрачил прага на допустимия риск.

Тя споделя, някои от най-типичните примери за това кога пренабрегваме опасността в планината:

– когато сме много добре запознати с даден терен/линия и сме минавали/карали оттам безброй пъти. Това е много често срещан трагичен сценарии, в който човек пренебрегва всички негативни знаци, които планината му показва, просто защото досега там винаги е било супер.

– когато се доверяваме на някой в групата да направи преценка въпреки наши притеснения/усещания/наблюдения, само защото го смятаме за по-опитен; 

– когато пропускаме да отчетем видими признаци на нестабилност, защото сме си наумили нещо: „сложили сме си капаците“ и в желанието си да осъществим този проект търсим и виждаме само информацията, която го подкрепя, а в същото време пренебрегваме очевидни признаци за обратното.

Роси Михайлова

Друг основен проблем е комуникацията в групи в лавинноопасен терен.

Роси: Всички като че ли избягват и не желаят да говорят за опасностите, защото сякаш са мрачни мисли и ще им развалят удоволствието. Истината е, че постоянната комуникация в цялата група и споделянето на наблюдения, усещания и впечатления са факторите, които предотвратяват инциденти.

Роси съветва фрийрайдърите:

„Трябва да се оглеждаме за лавинна активност – падат ли лавини около нас или по-далече, падали ли са скоро, на какви изложения и денивелация. След това трябва да следим за резки промени в метеорологичните условия. Никакви снежни профили и тестове не могат да ни дадат повече информация за условията от това, на което сме преки свидетели. Профилите и тестовете са за много напреднали и опитни планинари и целта им е да бъдат изследват конкретни (и очаквани!) проблеми в снежната покривка и тяхното разпространение, а не задължително да служат като инструмент за преценка на лавинната опасност на даден склон.“

Вижте:Лавините не разбират от забрани

Роси Михайлова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.