Изгряват звезди: Андреа Коцинова и Радостина Славова – новата надежда в българския сноуборд

Разговор със семействата на две от най-ярките млади сноубордистки у нас - за предизвикателствата на спорта, неоспоримия талант и жаждата за победа!

0
 

Сподели

Shares
Снимка:spinheike/ Pixabay

За да разберем повече за зимните дисциплини, се срещнахме се две от най-добрите ни представители на родната писта – Aндреа Koцинова и Радостина Славова и техните родители – Николай Коцинов и Надежда Михайлова-Коцинова, и Иван Славов и Николина Миланова, в един разговор за мястото и развитието на сноуборда у нас, как се отглежда таланта и има ли адекватна подкрепа от държавата за децата, чиято мечта е да се занимават професионално с един от най-трудните екстремни спортове.

Андреа Коцинова

За първи стъпки в сноуборда

Андреа Koцинова е едва на 14, но вече сериозно е заявила себе си. На 9 години става част от BladeSnowBoardTeam. След 2 месеца тренировки с треньорите, идват и първите състезания в Банско. Тогава децата (момичета и момчета) до 11 годишна възраст се състезават в една обща възрастова група „супер деца“, се класира 4-та в  слалома, а в бордъркроса и паралелния слалом става  6-та. Следващите състезания са на Боровец, на които се представя много добре и печели първите си медали. През следващия състезателен сезон печели старт след старт и на края на сезона получава първото си по- голямо отличие, а именно носител на „Купа Надежди, момичета до 11 годишна възраст“. Следващата година отново е носите на „Купа Надежди, момичета до 13 годишна възраст“, през 2018 са първите и 2 международни старта, където завоюва своите 2 първи места на международна сцена, и така вече е във възрастова група „Момичета 15 години-старша възраст“.

Този сезон взима участие в три старта. На Държавното първенство по Гигански слалом завоюва първо място, 2.44 секунди пред втората състезателка, на следващия ден в дисциплина „Слалом“ беше дисквалифицирана, тъй като допуска грешка и преминава през състезателната врата. На Олимпийския фестивал на Осогово, успява да спечели златото, а на последните и два старта в Пампорово отново е първа.

Радостина Славова

Радостина Славова е само на 10, но огромната и любов към сноуборда я движи бързо напред.  За трите години, в които се състезава има общо 15 призови места, от които 12-първи, 1-второ и 2-трети отличия. Тази година състезанията, които печели в нейната възрастова категория са – Маврово (Македония), 3-златни медала, 2-златни и Купа Осогово, 1-златен Олимпийски надежди, 1-златен медал купа Мальовица. Състезател е във всички дисциплини по сноуборд, но силата й е по слоупстайл и биг еър.

Андреа проявява интерес към спорта, когато през 2010 година Сани Жекова е знаменосец в Олимпийските игри във Ванкувър. Tогава тя е едва на 4 и казва, че един ден ще кара сноуборд и ще развява гордо българското знаме.

Николай Коцинов (баща на Андреа): „Когато стана на 6, започна да настоява за сноуборд, но ние казахме, че първо трябва да започне да кара добре и сигурно ски и да порасне още, за да опита и друг зимен спорт. Търпеливо изчака две години и за 8-мия си рожден ден със събраните от нея парички си купи сноуборд, обувки и автомати. Записахме я на уроци, първият и треньор е Николай Бойков, който след края на сезона ни каза, че той е дал първите стъпки на Андреа и ни посъветва за следващия сезон да намерим отбор, където да започне да тренира по- сериозно.

Много запомняща се история за нас е лятото на 2015 година, лятото след като Андреа направи първите си стъпки в сноуборда. През това лято започна да ходи на уроци по лонгборд при Крис Драгошинов. След около 10-тина урока Крис ни попита дали мислим да потърсим сноуборд отбор, където Андреа да тренира през предстоящия зимен сезон. За нас беше голяма изненада да чуем отново и то през лятото, че Андреа има талант да бъде част от отбор и така Крис ни свърза с Виктор и Жана Жекови, които приеха Андреа много топло в BladeSnowBoardTeam.“

При Радост, както я познават в средите, страстта към спорта, отново идва от родителите. И майка и, и баща и карат сноуборд от повече от 15 години. Дъщеря им последва примера им много малка, което оказва ключова роля в развитието.

ВИЖТЕ:25-минутна йога за скейт- и сноубордисти

Иван Славов (баща на Радостина): Tя стъпи за първи път на сноуборд когато беше на три. Тогава нямахме толкова малки обувки и сноуборд дъска, но намерихме решение как тя да бъде с нас в планината. На моята дъска залепихме две гумени подложки да не се пързаля като стъпи, и така, между краката ми, с голяма усмивка и светещи очи от радост, цял сезон карахме като едно цяло.“

За ежедневието при спортистите

Успехите на 11-годишната Радост и 14-годишната Андреа са резултат от интензивни тренировки, отнемащи голяма част от ежедневието им. И двете все още учат, но определено начинът им на живот се отличава много от този на повечето им връстници. 

Андреа

 Николай: „За да поддържа своята обща физическа форма, Андреа скача на батути, ходи на лека атлетика при Тереза Маринова и Поли Митова, които тренират нейната бързина и издръжливост. За да бъде гъвкава и да се движи грациозно ходи на танци при Цветан Александров и Пламена Петкова в танцова школа DanceStationBulgaria. Лятото кара лонгборд с Крис Драгошинов, а с отбора ходят на сърф лагери. Изобщо, за да си добре подготвен за активния състезателен сезон през зимата е нужна целогодишна подготовка.

За Радост ситуацията между спорта и ежедневните рутинни занимания не седи по-различен начин.

Иван: Живеем във Варна и е доста трудно, когато детето ти има ясен интерес към зимен спорт, изискващ близост до планина. През зимата, Радост тренира с отбора си два пъти на ден. Налага се да учим вкъщи – между тренировките. Сложно е, защото нашата образователна система няма много варианти за активно спортуващите малки деца, особено ако живеят далеч от планината. Но благодарение на училището и директорката, успяваме да се справим. Отностно връстниците й няма такава липса понеже отборът с който тренира са доста деца. Тя се чувства добре в тяхната компания.“

Радостина

За отборите и тренировките 

По отношение на здравната пандемията и нейното влияние върху спорта при децата им, семействата им се радват, че макар и с ограничено време за тренировки, този сезон са доста успешни. По време на първия lockdown през март миналата година, Aндреа има травма на коляното, а приключването на сезона по-рано и дава възможност да почива повече и да се възстанови максимално пълноценно. 

Радост записва много добри резултати тази година, въпреки че тренировъчния и състазателен сезон приключва доста рано миналата година.

Иван: С много упорит труд, желание и тренировки, постиженията на децата този сезон са много добри. За съжаление, състезателният календар е доста несигурен във време на пандемия, но е необходимо да сме гъвкави.

По отношение на отборите и треньорите, семействата са категорични, че са основната движеща сила не само в този, но в който и да било спорт.

Андреа и приятели

Николай: Андреа е част от един много задружен и сплотен отбор  BladeSnowwBoardTeam и смело можем да кажем, че тренира с най- добрите треньори в България. Отборът не е голям и децата тренират заедно повече от 5 години. Сани, Виктор и Жана Жекови са като второ семейство за Андреа. След Олимпиадата в Сочи през 2014, Сани участва в телевизионно предаване след което даде автограф за Андреа „с пожелание за хубава зима“, когато дадохме на Андреа подписаната снимка, тя грейна и до ден-днешен този автограф седи сред „скъпоценните“ ѝ вещи.“

ВИЖТЕ:Минало и бъдеще на сноуборда и ските

Иван: Радост тренира в СК Бороборд. Треньори на децата са двама братя Христо и Константин Ахтаподови.Те са изключително отдадени на този спорт, обичат децата които тренират при тях и защитават техните интереси. Отбор Бороборд е създал много добри състезатели по сноуборд за България. Дъщеря ми беше на осем когато стана член на клуба и в този период заедно с треньорите видяхме в нея състезателния и потенциал. До преди това тя се учеше и тренираше с нас.

 

За трудностите в спорта

Неизбежна част във всеки спорт са травмите, които дори при повишено внимание се случват. В такива моменти подкрепата, която идва от най-близките на състезателите е от ключово значение – за това те да се откажат, или да продължат напред.

Другият не по маловажен фактор в развитието на възможностите и мечтите у детето е финансовия. Сноуборда е изключително скъп спорт, а за съжаление, държавата не винаги успява да помогне на всички със спонсорство. Дори това да се случи помощта е недостатъчна за закупуването на екипировка, наемането на треньори и постоянна подръжка на формата на спортиста, в активен или неактивен сезон.

 

Радостина

Иван: Винаги има трудни моменти, но когато виждаш щастието на детето си намираш начин да преодолееш тези трудности. Най трудно е финансово да я подкрепяме, всички знаем колко скъп спорт е сноуборда. За момента разчитаме само на лични средства, държавата не подкрепя много децата в този спорт. Доста голяма част от доходите ни особенно през зимата отиват за екипи,сноуборд оборудване, такси, лагери, състезания и т.н. Трудно е но си заслужава!

Андреа

Николай: Трудно е да си родител на активен спортист. Има прекалено много неща, които трябва да приемеш и преодолееш, подтискайки собствените си страхове и притеснения. Но може би най- тежкия момента беше когато началото на 2017г. на състезание по слоупстайл претърпя инцидент, който застраши живота ѝ. За наше щастие тя се възстанови и след около месец се върна на пистата още по- мотивирана и завърши сезона спечелвайки  „Купа Надежди“ в нейната възраст.

ВИЖТЕ:Какво говорят статистиките: най-честите травми при зимните спортове

По отношение на финансите – сноуборда действително е скъп спорт и ние започваме постепенно да се потапяме в дълбините му. Зад Андреа стоят много наши приятели, които я подкрепят. Последните четири години верига спортни магазини SLS се грижи за топлата и сигурна екипировка на Андреа, осигурявайки екип, обувки и протектори. Рекламна агенция BeSpoke осигурява професионалните бордове с които Андреа се състезава последните 2 сезона, а Тереза Маринова я тренира напълно безвъзмездно. Държавата помага с това, че има клубове, които да събират и обучават децата на България и да откриват младите спортни надежди.

Андреа

За възможностите в чужбина

Въпреки предизвикателствата, пред които се налага да се изправят всеки ден, към момента родителите им не биха ги изпратили да се състезават за друга страна.

Иван: Ние обичаме България и се надяваме тя да има много успехи като български състезател дори и в чужбина, но не сега.

Николай: Ще излъжем ако кажем, че не сме, но все още не сме готови като родители да я изпратим далеч от нас. Ние сме националисти и искаме да вярваме, че ще успее да се реализира и да се състезава за България, а и тук я тренират най-добрите треньори, който я подкрепят и изкарват най-доброто от нея.

За предизвикателствата извън сезона

Когато не са в активен зимен сезон, Андреа и Радост се практикуват най-различни спортни дейности, които поддържат формата им.

Радостина

Радост поддържа форма като ходи на тренировки по плуване, катерене, скейтборд, ролери и уейкборд. 

Андреа пък посещава тренировки по лека атлетика, танци, лонг и скейборд, плуване и сърф. С приключването на състезателния сноуборд сезон, тя се впуска в състезания с групата ѝ по танци. 

ВИЖТЕ:Владимир Павлов: “Продължавам да живея в свят на върхове и спускания!”

Андреа и Сани

За финал попитахме родителите какъв е съвета им към всички останали семейства, чийто деца носят в себе си неуспорим спортен талант и хъс.

Николай: Децата имат нужда само някой да повярва в тяхната мечта и да ги подкрепи. Затова  мили родители, подкрепяйте децата си в това, което те обичат  да правят. Бъдете до тях и им вдъхвате кураж, независимо от родителските страхове. Погълнати от напрегнатото ви ежедневие не забравяйте, че детството е само едно. Помогнете им да го направят запомнящо се. Ако детето грее и е щастливо, значи родителската задача е добре свършена.

Иван: Подкрепяйте децата си,бъдете тяхна упора и пример. Давайте им кураж, който никой друг не може и няма да им даде. Учете ги да бъдат победители дори и да губят. И най-вече бъдете техни приятели.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.