Мнението на един моторист

32
 

Сподели

Shares

!!!

Тези, които са гледали новини вчера, знаят че поредният „любител на високите скорости“ намери смъртта си на „Цариградско шосе“ в столицата. Дотук всичко е „в реда на нещата“. В крайна сметка всеки сам поема риска за себе си когато се занимава е екстремни спортове, било то в градска или извънградска среда.

Но има и друг момент. И той не се крие в „безразсъдността“ на това да караш дъска, двуколка, тротинетка, пистарка или каквото и да е. Ключът за палатката се крие в отношението.

И докато медиите търсят сензацията в трагедията на (за съжаление) поредната смърт по пътищата, ние от 360 смятаме за повече от уместно да дадем трибуна на онези, които по традиция остават нечути и невидени. Това са хората с бензин в кръвта, тези които яздят „адските машини“ и „си играят със смъртта“. Нещастните случаи по пътищата са капка в морето от адреналин, което съпътства живота на мотористите в България. И колкото и да скърбим за отишлите си без време наши приятели, ние не можем да премълчим медийната манипулация, която представя мотористите като безотговорни и нехайни участници в движението.

!!!

Мнението по-долу принадлежи на Димитър Угринов от мотоклуб „Мачете“. Публикуваме го без редакция.

„Пиша ви от името на мотоклуб „Мачете“, София.

Естествено, следя случката с мотоциклетиста на Царгирадско от 22 август. Случилото се е ужасно, но това, което намирам за още по-потресаващо, е реакцията на хората и начина, по който медиите създават от сензацията разделение. Да караш със 180 в града трябва да си луд, факт, и както много казват – намерил, каквото търсил. Сигурно е така, в никакъв случай не защитавам постъпката. Всеки ден казвам на приятелите и семейството с мотори да карат разумно.

За съжаление обаче оставам с впечатлението, че умишлено се слагат всички мотористи под един знаменател и се получава едно анатемосване на всички на две колела, нагнетяване на омраза и ОЩЕ ПО-МАЛКО толерантност спрямо мотористите. А толерантност и в момента почти няма никаква.

Да, направил е глупост младежът и е платил с живота си.
Най-високата цена.
Моля, престанете да делите на „мотористи“, „автомобилисти“, багеристи и какви ли още не, спрете да нагнетявате разделение и омраза. Всички сме ШОФЬОРИ, за съжаление масово с много ниска пътна култура.

Както някой каза вчера по новинарските форуми – „Българите сме самоубийци – мотористите летят като за последно, автомобилистите карат все едно са с БТР-и, пешеходците виждят навсякъде тротоар и на всеки другия виновен“. Това е самата истина – превърнали сме се в потиснати егоисти, нискотолерантни, неспособни да комуникираме човечета, които винаги бързат занякъде и са готови да извадят пистолет, да натиснат газта, да потъпчат някого, само и само да излезнат едни гърди напред. Моля, говорете за повишаване на културата на пътя, за повишаване на качеството на шофьорските умения, ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА! Еднакво за всички, независимо дали сме на две, четири или шестнадесет колела.

Бих искал да ви дам и обратната гледна точка – тази на един моторист. Тази неделя 21.08.2011 се прибирахме група приятели с чопъри от мотосъбора във Велико Търново. С такъв тип мотор шофирането със скорост над 100 км/ч е непрактично, неудобно и изморяващо (отсега си казвам да не ми се лепне и на мен прякор „поредния донор“). Трафикът неделно и в посока София, естествено, беше натоварен.

!!!

Многократно, да не казвам масово, автомобили сменяха лента на сантиметри от моторите ни, че дори на няколко пъти се опитват да сменят ПРЕЗ нас, все едно не сме там, принуждавайки ни да се изнасяме в различна лента. Това е МАСОВО незачитане на чисто човешкото – да предпазим човек, когото ако дори само докоснем с автомобила си – почти сигурно ще убием.

Г-жо Цолова (водещата на Сутрешния блок на бТВ – бел. ред.), ако искате Ви каня да ви повозя на мотора си, да видите за какъв ужас става въпрос спрямо мотористите – засечки, смени на ленти, обратни завои пред нас и т.н. Ако сте късметлийка – няма да изпитате тръпката да те засече автомобил или камион, докато си на мотор.

Това е ужасяващо масова практика и според мен шофьорите на автомобили просто не осъзнават, че поведението на мотора не е като на кола – спирачният път е различен, не можеш рязко и изведнъж да завиеш и да смениш лента, при досег с друго превозно средство следва 100% падане и то с голяма вероятност от фатален край и т.н.

!!!

Съвсем наскоро камион ме изхвърли в насрещното, където имаше тежко движение и едвам се разминах с челен удар, като застанах до него на последващия светофар и го попитах, контролирайки яростта си, защо по дяволите направи така, при положение, че му свирих и ясно ме видя, че съм до него в съседната лента, той ми отговори – „Абе имаше дупка в мойта лента бе, ти си малък!“
Повярвайте ми, в този момент изпитах огромно желание този господин тираджия да го извадя от кабината и да го метна в насрещното движение, да го видим той дали е достатъчно малък да се размине с колите.

Така че, моля ви – не нагласяйте общественото настроение против мотористите!

По-скоро трябва се опитаме да повдигнем толерантността и умисъла на всички шофьори, ОСОБЕНО спрямо мотористите, защото ние сме най-уязвими на пътя, а не сме някакви извънземни – баш хора като всички останали сме!

Ако не друго, то мотористите спомагаме за по-малко задръствания, замърсяваме по-малко, харчим по-малко природни ресурси и сме значително по-оптимални по отношение заемано пространство на път и паркинг.

Аз лично имам 5 автомобила (и голям собствен паркинг, където ги държа, не на улицата) – сред които и джип, и суперспортен, но предпочитам да си карам чопъра, защото е хем по-евтино, хем по-бързо спрямо задръствания, хем по-приятно. Автомобилистите мразят мотористите, мотористите мразят автомобилистите, всички мразят тираджиите и бусовете, както виждаме някои дори са склонни и да извадят пистолети в израз на омразата си. Това ли е, което искаме да постигнем?

Защото почти изцяло сме го постигнали вече. В Западна Европа институциите прокламират толерантност и спокойствие на пътя, ОСОБЕНО спрямо мотористите. Мога да ви пратя снимки от Брюксел, където се вдига вниманието на шоьорите с билбордове и плакати „Да пазим моториста“, да се спазва ограничението на скоростта, да се оглеждаме повече и по-обстойно, защото мотористът често се вижда трудно в огледалото.

P.S. Нека не забравяме, че по време на огледа на произшествието такси се удря в полицейска „Астра“. Впоследствие се оказва, че водачът няма необходимите документи да управлява такси.

Това не беше акцент в предаването тази сутрин.

Защо?

32 КОМЕНТАРИ

  1. Много е прав човекът. Толерантността към нас мотористите е нулева. Важи законът „Който е с по-голямо МПС, той е важен“. Не споря, много от нас правят глупости. Нима тези с автомобилите не правят? А шофьорите на камиони? А да не говорим за тези с автобусите … те все пак карат отзад и едно 40 човека поверени на тях. Двама мои приятели си заминаха. Единия от собствена грешка, другия от джип, който просто решил да си надмине един автобус с деца … майната му на мотора идващ насреща …

    Едно 90% от останалите участници в движението просто нямат моториста или да не говорим велосипедиста за присъстващ. Не говорим за случаите, в които моторът е идвал със 200+ … Колелото не вдига 200, но ефектът е същия …

  2. По нормалниа свят, а и тук по закон е така, на всички мотори има заглушители. Това е по закон. Дори и тук – не сум видял и един мотор тук, който да е запазил заглушителя на ауспуха. Защо? Заради техния кеф от рева на двигателя – пречат на всички други… Тук в тази страна не сум видиял нито един моторист които да кара в лентата зад колите, както е нормално по правилника за движение. Всички се престрояват по най безумниа начин само и само да тругнат пурви да дават газ на машината да брумчи… никуде другаде го няма това – а тук няма нито един които да се движи нормално и да спазва правилника за движение. Да сменя ленти с мигачи, да кара в ограничението в града и кво ли още не… карат без каски, абе дори и тиа на скутерите са в супер огромно нарушение в повечето време… няма култура на каране тука. И от коли от мотори. Но мотористите триабва сериозно да се замислият вурху карането си… в почти всички случаи по медиите са виновни те, нах-малкото с не вузможността да преценят обстановката на путя. Сори за кирилицата…. Лек пут.

  3. Изобщо не ме интересува кой какво има в кръвта си !!! Има си ЗАКОНИ и те трябва да се СПАЗВАТ !!! Мотористи или автомобилисти с определение „любители на високи скорости“ – ходете на някоя писта, блъснете се в дърво, хвърлете се в пропаст като толкова искате да мрете, мамка ви !!! Не искам да застрашавате живота на нормално мислещите хора и децата им !

  4. Моето отошение по въпроса има две точки: практическа и идеологическа.

    Практическата е, че където видя моторист му правя място, пускам го да ме изпревари така, че да не трябва да минава в насрещното, оставям му място на светофари. На магистрала като видя единичен фар в бързата лента, не тръгвам да изпреварвам, докато не ме подмине. Защо това е практично? Щото спестявам много неприятени инциденти.

    Идеологическата е друга – с 200+ по магистралата не се кара. Мразя и високите децибели, особено през нощта. С две думи – създава се много дискомфорт за останалите, и такива мотористи по пътя не трябва да има.

    Като заключение: ако ползвате мотора като средство за придвижване, а не като адреналинова инжекция, имате моята толерантност на пътя. Тъй като няма как да знам кой какъв е, прилагам тая толерантност към всички. Ама не търсете съчувствие като станете донори.

  5. Толкова сте ми смешни мотористите, че сте жалки…
    Нямало толерантност, нямало незнам си кво.
    Вие не спазвате абсолютно никакви закони и докато някои хора със семейството си се опитват да се приберат от морето, вие вместо да използвате двуколките за транспорт ги използвате за забавление и ПРЕЧИТЕ!
    Егоистите на пътя винаги са били мотористите. И докато не разберете че дори и да има място на непресечена линия НЕ се изпреварва, няма да получавате толерантност от мене. По-скоро всички трябва да пострадате в жесток инцидент явно, за да разберете че застрашавате живота на тези които НЕ си правят кеф на пътя, а го ползват по предназначение.

  6. Колега Amorphine,единствените МПС-та които създаваха риск за живота ми на път за морето бяха черни джипове,лимозини и тир-ове! Снощи на булевард България едно Audi RS4 и едно BMW 3-та серия си правеха дрифтове на обратния завой със ул. Гоце Делчев,действието се развиваше между преминаващите коли като никой не се опита да ги засече или да им свирне както правят със мотористите,просто хората ги гледаха с наведени глави и си подминаваха……коментирай този казус!!! За финал ще ти кажа че явно ти трябва да пострадаш при жесток инцидент за да видиш как докато се гърчиш от болка на земята от лачена X5-ца слиза руса мацка и ти казва „сори…..не те видях“!!!

  7. Колега Amorphine, такова изказване бих очаквал от некадърен „бакшиш“. Прибирайки се от морето, не видях мотористи. Но видях стотици коли, правещи опасни изпреварвания, задминавания и засичания. Ще се обърна към всички, които си мислят, че са господари на асфалта, с фразата от един билборд:“ Пътни хулигани, а вие дарихте ли органите си?“
    И не, не съм моторист. Нито пък симпатизант. Но когато видя моторист каращ пистарка без каска, с максимална скорост, и само по тениска и къси гащи, ми става ясно, че е потенциален убиец и самоубиец. Същото мнение имам за хората с тунинговани голфчета или напиращи да вземат предимство, само защото „Черен джиБ е винаги с предимство.“

  8. Здравейте,

    Всичко което колегата е написал е вярно, макар че в последните наколко годими има подобрение в отношението на автомобилистите спрямо нас – мотористите.
    Аз обаче се чудя на друго – медиите…
    Нормално ли е да публикуваш и показваш обезобразени тела?… Ами всичко това го гледат нашите деца… А къде е уважението и състраданието към близките на загиналото момче…. Трябва ли те да видят и разберат какво е станало по този начин….?

  9. Всички сме щофьори? Ако е така тогава мотористите трябва да започнат да се рържат като такива…

  10. Така си е, просто толерантост има, но не у всички и не се знае кога ще излезе поредния, без значение автомобилист мотоциклетист или колоездач, който въобще не се съобразява, че има и други участници в движението.

    Ако искате култура на пътя, почнете от себе си. Пълно е с идиоти, да, но това не значи, че трябва да постъпвате нетолератно към някой и да демонстрирате вашите умения и правота, защото това също води към инциденти.

    А и не забравяйте, има и млади шофьори, които нямат вашите реакции и умения, може би е хубаво да мислите и за другите участници в движението и да ги пазите и тях!

    НЕ трябва да слагате всички под един знаменател, пожеланията за жестоките инциденти няма и да ги коментирам…

    А като велосипедист от 11 години в София и шофьор от 4 мога да кажа, че да, има вече култура на движението, но определено не у всички и всеки ден имам предпоставки за проблеми на пътя НЕ по моя вина, просто внимавам п гладам ВСИЧКИ участници в движението и се СЪОБРАЗЯВАМ и със тях!

    И да, готино е да те метнат на асфалта, и да ти кажат: „Извинявайте, видях ви, но не предполагах че толкова скоро ще дойдете“ … С 15 км/ч колко ли скоро съм дошъл…

  11. Единствения нормално мислещ шофьор който прочето до тук е Божо. Толерантност за всички. Аз лично карам адски бърза и мощна машина. Не съм си махнал заглушителите точно да не преча на останалите. Но за сметка на това на магистралата като си карам със 140 примерно ( хем е достатъчно бързо хем е в границите на нормалното ) никой не си гледа в ТРИТЕ огледала и си завива как си иска. Значи ако види джипа на поредната руса пачавра ще се мръдне щото джипа ще го смачка. Ама ако види мотор е готов да го засече – нали няма той да се претрепе а моторягата. Та аморфинчо – съжалявам че си толкова тесногръд и ограничен. Лично мнение ….

  12. Напълно съм съгласен с коментара на Димитър Угринов трябва да има толерантност и уважение от всички видове шофьори.

  13. Много правилно изказване от Димитър Угринов!!!Аз съм шофьорка от 7 год. и почти постоянно съм зад волана.От моя страна съм толерантна към абсолютно всички!Претърпяла съм 4ри катастрофи,но във всички само като пътник!!!Една от която ми беше с мотор…еми не беше приятно…виновен беше един младеж,който беше спрял в пътното платно да изпраща приятелката си,но БЕЗ включени каквито и да е светлини за сигнализиране,че има кола в пътното платно -това става в едно село,което няма осветление!Как да го видим в последните метри..като не сме и карали бързо -все пак бяхме в населено място!!!Последствията ми бяха-счупена ръка и крак!И за тези които по горе са написали,че на някой трябва да му се случи най-ужасното- не съм съгласна!!!Като на мен ми казват,че съм най-примерния шофьор и ми се чудят защо постоянно за какво ли не си давам мигачи и съм толерантна към абсолютно всички на пътя..миналата година претърпях най-тежката ми катастрофа и пак казвам- като пътник,а не шофьор на въпросната кола…последствията 2 седмици в реанимация и да върнаха ме към живота с много последващи травми!!!Вярно е,че човек като претърпи такива неща се променя коренно,като е зад волана..но аз като съм била винаги толерантна към всички и продължавам да съм такава..аз поука каква да си взема от точно тези,който са опасни и застрашават живота на останалите?!?!Както стана в моите случай.Не пожелавам на никого такива неща! Най-любимото ми е- като спра пред пешеходна пътека – за да минат пешеходците и от зад ама така да ме освиркват всички,все едно не знам какво съм направила..и да не забелязвам шофьорите да спират на пешеходни пътеки!Все пак всички сме пешеходци,когато сме без превозните ни средства!!Има още много да учим било то от чужбина или къде ли не…просто дефакто само с приказки и писания не става,искат се и действия от страна на всички нас-било то „мотористи“,“автомобилисти“,“пешеходци“,“колоездачи“,“тираджии“ и т.н.

  14. Amorphine и шофьор са поредните жалки, комплексирани малки човечета, които никога няма да се докоснат до идеята на тази статия.

  15. Няма как някой който не се е качвал на мотор да знае за какво става на въпрос. И пешеходците си мислят че е нормално да пресичат улиците където им харесва. Или да чакат трамвай на улицата преди да е дошъл. Проблема с мотористите идва най вече по-невнимание. Това че си спрял на светофар не ти дава право да си отвориш вратата без да се огледаш. Това че някой юнаци карат с 200+ не означава че можеш да правиш маневри ( престрояване, изпреварване, обратен завой и т.н.) без да се огледаш.
    Съгласен съм че има много мотористи които правят глупости по улиците но това не ни дава право да ги убиваме „умишлено“.На последък много често ми се случва да виждам и автомобилни шофьори как изпреварват без никаква видимост( в десен завой и преди хълм).

  16. Prochetete komentarite i shte razberete che vseki tegli kam chergata si! ne vidqh nito edin komentar v koito nqkoi da kazhe: Ot dnes az veche shte sam po – dobar i toleranten na patq! Omraza , zloba i prazni prikazki ne pomagat! V Bulgaria se e vselila dalboko zavista i zlobata, lechenie nqma, no znam che vseki trqbva sam da poeme krasta si kam dobro! Usmihnete se na vsichki: hora ! Pazete vas i ostanalite kakto pazite ochite si badete pone malko pozitivni v tazi Bulgaria!

  17. Ако спазваме едно просто правило „Не прави това, което не искаш на теб да ти правят“ мисля, че пътуването ще се превърне в удоволствие :) повече толератност…и високата скорост на къси разстояния, не спестява кой знае колко време, така че няма смисъл в града да се правим на Шумахер…било то с мотор, кола, джиБ…

  18. Удивително!!!! Как може да има индивиди който имат претенции да се наричат човеци и да пожвлават на някого да си чупи главата,да си остане инвалид ,или да умре по пътя!!!! Да не са се родили безгрешни богове на пътя,и те ЕДИНСТВЕНИ знаят наизуст целия правилник на движението и абсолютно безгрешно ги изпълняват???(Да не отваряме дискусия за правилността на „правилника“ и честите му безумия…) Не мога да разбера в името на какъв правилник би могъл някой да ПОЖЕЛАВА или да ЗЛОРАДВА с нащастието на близния си!!! Мотористът е най УЯЗВИМ участник в движението. Вярно е той сам си ерешил да се движи с мотор. Да го смачкаме ли???? По същата логика тираджиятя би трявало да разсъждава така за леките коли. Би ли ни се нравило такова отношение като си караме леката кола със семейството????НЕ!!!!Относно глупостите който някои пишат за заглушителите,това са или младоци който по този начин се мъчат да правят впечатление или някои комплексари. Да ги екзекутираме на пътя????!!!!Мисля че като общество по добре е да се опитаме да ги превъзпитаме!!!
    Лично аз съм Грък роден и пасъл в АТИНА където моторите който се движат по пътищата са толкова колкото колите . Баща имаше мотор, аз карам от 13 годишен. Вярно е че и аз съм правил глупостите на младостта , разминало ми се само с леки падания ,но инцидента се случи на „зрялата“ възраст на 42!!! С това искам да кажа че има и „лошия момент“ който никой не може да предвиди!!! Секунда на намаляването на вниманието в неподходящо време и ето. Слава Богу съм жив и здрав. Още обичам и карам мотори. Според мен има (усливно) два вида водачи. Тези който се радват от карането (в частност и може би повече на мотор,) и другия който просто се предвиждат от едно място на друго и като излязат на пътя само им е неудобно, некомфортно . Обсебва ги страх от правилника, от значите , от правилата, от ограниченията , от катаджийте от ВСИЧКО, и единственото което не правят е да се съобразяват РЕАЛНО от РЕАЛНИТЕ ПЪТНИ УСЛОВИЯ. СКОВАВАТ СЕ!!! И осъждат страшно тези който се РАДВАТ от яжденето на мотор. Защото специално в условията на градския трафик мотора е по гъвкав ,удобен за паркиране, икономичен, по екологичен даже.Навсякъде ги има такива. И у нас . Имам предвид в АТИНА . Свидетел съм на засичане на мотор от лека кола, след което горкият моторист, става от земята трвпврещ, сваля каската и с нея изпотроши 4-те фарове на леката кола. Крайно нали???? Но никой не го упрекна.(Обществената нагласа е по различна) Даже Шофиора остана в колата, и му се извиняваше че“ не го бил видял „И е вероятно. Но мотористът , повтарям е УЯЗВИМ!!Трябва тук да се промени нагласата.УВАЖАВАЙТЕ МОТОРИСТИТЕ!!! те от самото „естесво “ на превозно средство което са избрали,повярвайте ми са по добри от бодачите на колите от към безопасността!!!Не им ЗАВИЖДАЙТЕ че со по бързи в града, че винаги стоят от пред на светофарите(нали това е смисъла на мотоциклет,да избягаш от задръстването!)Гледайте често на огледалата ,и им правете път!!! ДА вие имате сметка от това!!!Един мотор е една четвърт място в сравнение с една лека кола!!!По малко коли , по малко задръсване (по пътя и в мозъците) , да се пазим взаимно и да не упрекваме хората понеже им ХАРЕСВА да карат мотор. Ако на Вас не ви харесва няма проблем!!! Може да на направите повече СЕКС , освен ако ЗАВИЖДАТЕ на партниора си че сте получи и УДОВОЛСТВИЕ!!!

  19. Dokato horata po patishtata ne razberat che vsiako edno nevnimanie i zaobikaliane na zakona moje da e fatalno, i proishestviata niama da sprat.Sashto taka iskam da dobavia che savesta u horata izchezna kato edinia lev, nadiavam se poveche savestni hora da ima i vsichko shte se opravi NADIAVIAM SE!!! NEKA PAZIM OTSRESHTNIA I KATASTROFITE OPREDELENO SHTE NAMALEIAT I MALKO POVECHE UVAJENIA I KOLEGIALNOST DA IMA NA PATIA!!!

  20. ШОФЬОР – по-кротко го давай , ще си докараш някой инфаркт . Пази си злобичката за тъщата

  21. Тоя дето пожелава мотористите да мрат се чудя дали така ще говори, ако някой ден детето му карайки велосипед или мотор бъде размазано от подобен пътен ентусиаст, който желае смърт на всички.

    Всички правим и искаме да правим едни и същи простотии, било то с кола, мотор или джиБ. Иначе защо на светофара стават 5 ленти на мястото на две? Щото колата там можела да влезне – хоп и изведнъж се оказва точно там. Е тогава защо с мотора да е по-различно – като може да се мине спокойно между спрелите коли – минава се.

    Ма много ви е двоен стандарта бе хора, стига лицемерие.

    Карам и коли, и мотори – оценявам, че колкото повече остарявам, колкото повече и по-мощни машини имам – толкова по-бавно и спокойно карам.

    На 18, ако имах 500-коньовата кола, която имам сега – щях да съм се утрепал като куче. Сега карам по-бавно от маса Гоуфове, Астри и не знам какви други талиги. Е, с малки изключение.

    Но както каза колегата – нека хвърли първия камък този, който никога не е нарушавал ЗДП.

  22. Карам от 1977ма моторетки и не съм спирал до сега.От 83-та карам коли,бусове и пр. до момента.Също карам и колело.
    Познавам усещането да си застрашен във всичките му форми без ватманската,може би.
    От много години се чудя как може да се покажат на „гражданьето“ няколко прости неписани правила за толерантност между водачите на двуколесни и останалите.Как да се създаде публичен дебат,да се даде трибуна на хората поживяли повечко в страни с преобладаващо мотодвижение през 9-10 месеца в годината.
    само няколко примера:
    -никъде не разширяват пътя за мотоленти,Но за моторите има място около метър между колоните коли,защото твойте фарове,приятелю,трябва да са центрирани зад стоповете на предния автомобил,а не да ми се редите шахматно и де протягате врат за да видите какво? далеч напред.Тогава моторите минават между колите СЪС СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ! Достатъчно е,че няма да се печеш между двигателя и слънцето на едно място.Не се юркай!
    Не можеш да се провираш между колата и тротоара и да пискаш,че са те съборили с врата.Друго е да ти отворят лява врата.Тогава с пълно право я затвори наопъки върху калника.
    Благодари на колегата който се прибира за да ти направи място .
    И така нататък,и така нататък…
    Тези,които имат идеи как да се създаде публичен дебат и могат да направят нещо по въпроса ще заслужат благодарността на толерантните водачи от всеки вид.

  23. ВЕЛКООООО!!!!ВЕЛКОООО!!!!!!! цяла страница ти напишах на КИРИЛИЦА с „латинска “ клавиатура ,ти на „шофиора “ си се спрял?? Аз ли съм „злобничкият“??????????

  24. Всички сте интересни като хора с мислене тип „Абе закони, кой ги спазва“. Тоя тръгнал да съди оня, всеки компетентен. Говори се дори за мотоспорт в градска среда! Истината е, че законите са закони, 50 км./ч е ограничението за всички – нерваци, спортисти, лелки със зелки! Уважавам моторите като машини, спират наистина бързо! Но средата в която живеете е толкова озряла за мотоциклетизъм, че има единствено желаещи, ще ви кажа какво няма – няма пътища(има отсечки), няма каско и защита при кражба, няма обозначени парко места за мотоциклетите, няма манталитет да се чете дори за това – че това желязо е система сили, пък с него се случва това при ускорение, пък друго при спиране… обучението на полигона не е стандартизирано – едни са минали еди как си, други иначе и следствие от неследенето за спазване на правилника за движени е по пътищата идва и това, че изключително много водачи управляват без свитеделство. Това е един хаус в който сте тръгнали да нападате един друг, но съм сигурен всички го правите. И пак ви казвам – закона си е закон – 50 в града, след него има 60 – глоба, 70 – по-дебела глоба, 80 и нагоре – свидетелството. Не се нападайте един друг.

  25. По всичко личи,че българина гледа много филми с прочутите лоши рокери! За такъв род хора моториста е символ на злото готов едва ли не да прескочи с мотора си всеки!Медиите целенасочено търсят сензация на наш гръб…неотдавна прочетох в списание“ЕГОИСТ“ една статия на Мартин Карбовски,ЧЕ ЗА ДА СИ РОКЕР ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗАПАЛКА “ЗИПО“ и готино гадже зад тебе!Абе аланкоолу(както би казал професор Вучков) ти виждал ли си поне веднъж мантинелата от 10 сантиметра…изпитвал ли си чувството че си отиваш и нищо вече не зависи от тебе!Е МЕРСИ ЩЕ КАЖА НА ТАКИВА МЕДИИ КОИТО РЪСЯТ НЕКОМПЕТЕНТНИ РЕПОРТАЖИ! Всеки ден умират хора едни от дрога други от пиене….други пък от чужди грешки! Трябва ли допълнително да се нагнетява обстановката и да се сее ненавист и злоба!Или както казват колегите по горе..КАКВОТО ТЪРСИЛ ТОВА НАМЕРИЛ……..Той и цар Крум го е казал ясно…..ЩОМ НЕ ИСКАШ МИРА НА ТИ СЕКИРА!!В края на краищата човек сам си е господар на живота……..но да умреш заради прищефките на друсана мутра или за гъзарията на пиян цървул…….АЙДЕ НЕМА НУЖДА

  26. Здравейте и от мен!
    Прочетох коментарите и има и добри и такива дето „си дърпат чергата“
    Аз съм за културното шофиране определено.Дори с мотора доста често давам предимство на коли,бусове и т.н….и винаги спирам на пешеходни пътеки! В общи линии както шофирам кола,така и мотор.
    Разбира се ми се случва рядко да изпуша и да дам газ някъде,но повярвайте ми ,недай си боже в такъв момент ако някой ме повали,няма да му се сърдя грам.
    А сега за отворените ауспуси.И аз съм с такива,които съм сигурен обаче че пак са в евро нормата при нормално каране(86 или 90 dB беше).
    Със сигурност не съм в норма ако го вкарам в крайни обороти,но това ми се с случвало само когато някой ме засече много грубо и определено нарочно – следва съединител и всичката газ до „джама“. Барем разбере къде е объркал…и мисля е по добрия вариант вместо саморазправа,чупене на огледала и стрелби.
    А за тези които карат като луди,избиват комплекси и искат всички да ги „чуят“ какви са големи мъже…такива ги има и с коли и черни джипки или със С класи…
    В крайна сметка както някои колеги шофьори са писали по-нагоре – важно е да има толерантност и разбирателство на пътя от всички,без значение кой какво кара.
    А това че медиите правят сензация от човешката гибел е направо за затвор! Затова не гледам вече новини и не отчитам медиите – една голяма черна хроника,която влияе неминуемо подсъзнателно.
    Трябва да има постоянни кампании и инициативи за култура на пътя.

    П.С. а когато бях на 11 годишна възраст и баща ми ме изкара на улицата с мотора и ми преподаде всичко нужно за шофирането като правилник. А втория урок беше цитирам „а сега най-важното правило сине – …тук почива Пешо-той беше с предимство“
    Така че ако всички се опрем на тази мисъл всичко ще е 6!
    Хайде сега много безаварийни километри колеги,че седнах да напиша 2 реда пък тя каква стана!!!…

  27. А бе…само вие с колите ли имате семейства и деца???? Мерси за пожеланията и със сигурност ще умрем, но дано е след вас копеленца долни!!!
    Шофьор- щом пожелаваш такива работи, нека те понамачка ТИР и твойта мама СЪЩО!
    Аман от злобни тъпанари….
    И на оня другия също….МАМКА ВИ ДОЛНА!!!
    Имайте късмет да се срещнем някъде на пътя и да ме засечете, и да остана жив, и ще видим тогава толкова ли сте отворени, чак пък и ще ми обяснявате за закони….Я елате да решиме по някоя листовка да ви видя ШОФИОРИ такива….
    Много сте отворени пред клавиатурите май!!!

  28. Аз като моторист призовавам всички колеги – правете като мен : засичаш ме, отнасяш пердаха, после ме търси !

    Докато това не стане масова практика – ще ни газят като котета !

  29. Amorphine ne sam saglasen s teb az karam motoped ot 6 godini no ne zabravqite che nqkoi gi ima s kupeni knijki vsichki sme shofiori ama saglasniliste kak si karate motora nqkoi s kola kamion ili drugo neshto da vi zaseche trqbva da se pazim vzaimno a ne nqkoi kupil kola motor ili drugo neshto i sled dva dni zaginal tova e ot nashiqt akal moi priqtel pretarpq tejak incident s motor tragna da izliza na magistralata beshe nadul motota na 1 zavoi potnasq i toi chelno v darvo ostana jiv kilomentaja beshe na 20 metra ot nego e kak e karal toi a kachil se na mps a ne pravi smetka za drugitte

  30. Здравейте ,
    Да оставя и моите 2 стотинки по темата.
    Проблема винаги идва от хората не от машината,който си е дебил си е дебил и на мотор, на автомобил, на колело и ако искате пеша.
    Пази моториста! се чете доста често на стикери по автомобили и тн. от доста време карам мотор и знам ако сам не се пазиш никой не може да те опази. Има нещастни случай те са неизбежни имало е да стане и така, но да летиш по второкласен път с 250км/ч по къси панталонки и джапанки това не е нормално. Който не е наред с кабината да си избива комплексите другаде.Няма да му порасне пишката колкото и пъти да мине пред „коврите“ с 500 км/ч. Айде със здраве !

  31. за мен тоя Amorphine трябва да е се съди за предумишлено убийство. Хора като него или са ловджии или обичат да убиват на всяка цена. Такива хора са агресивни и мразят всички. Този човек няма достойнство да говори за деца „кой какво да получи в инцидент“. Пожелавам на малоумника никога да не попада в инцидент той и децата му и да ползва грацкия транспорт да задоволява транспортните си потребности без да желаят инциденти на когото и да било.

  32. Приятели мотористи,нещата никога няма да се оправят.Още повече,че във всяка катастрофа ,в която участва моторист…..и обикновено жертвата е той,винаги изкарват вината в моториста.Българинът е жалък комлексар и ако има възможност да „смачка“ някого ,никога няма да пропусне да го направи.Затова съвета ми към вас е:стойте далеч от шофьорите !Бягайте от шофьорите и когато около вас няма никого карайте както си искате.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.