Фотографът Иван Миладинов и безкрайността на магическия час (галерия)

Една гледна точка, два проекта и много трансформации на природата

0
 

Сподели

Shares

Вярваме, че природата е неизменна част от нас – всяко поточе, клонка, стръмен планински склон и нейното пресъздаване е изключително трудно. Да уловиш момента в една постоянно променяща се среда и да го „запечаташ“ без да го трансформираш изисква точно око, сериозни познания в  областта и много, много любов към това, което правиш.

Погълнати изцяло от невероятните кадри на Иван Миладинов се срещнахме с него за един разговор от който се вдъхновяваме, научаваме повече за пейзажната фотография и се питаме готови ли сме за „Магическия час“?

Иван е професионален фотограф, който преди около 15 години решава, че иска да прекарва повече време сред природата и да заснема видяното, като хоби.

„В началото да се занимаваш професионално с аутдоор фотография ми се струваше абсолютно невъзможно. През последните години всякакви активности сред природата започнаха да придобиват все по-голяма популярност, което значително ми помогна.“

Любимите му места за снимане у нас са по-високите ни планини, а напоследък търси природни не толкова популярни локации. Според него в България е сравнително лесно да направиш интересен кадър, тъй като има много разнообразен климат и релеф.

„И въпреки, че страната ни не е голяма, един живот няма да ви стигне да снимате всичко през четирите сезона.“

В пътя му като фотограф се е занимавал и с портретна и с пейзажна фотография, а от двете пейзажната фотография в чистия си вид е много трудоемка и несигурна. 

„За фотограф, който снима природа, това означава, буквално да живеете навън колкото се може повече време. Средно на година правя над 100 нощувки в палатка. В планините има и физическо предизвикателство – пълната раница с техника и екипировка е от порядъка на 15-25кг в зависимост от сезона.

И не на последно място, нямате контрол над ситуацията – каквото ви предложи природата като светлина, това имате в снимките си. Обработката във фотошоп помага, но разваля целия кеф от играта.“

Началото на кариерата му стартира и с първия проект – Magic Hour Dreamscapes, който сега е и име на официалният му сайт, където може да откриете много интересни кадри, съвети и материали, свързани с изкуството на фотографирането.

„Идеята беше да снимам само в така наречения „магически час“, когато светлината е приятна и интересна. Изгреви, залези, нощна фотография, динанично време и по-драматична светлина. Като цяло всеки един момент в природата е уникален сам по себе си. Опитвал съм се да хващам в кадър такива ситуации, които знам, че дори аз никога няма как да повторя като кадри. Това е един проект, който се надявам да няма край.“

С течение на времето започва втори проект, който се състои от фотографски експедиции зад северния полярен кръг. Успява да направи четири пътувания на север, като до този момент споделя, че Норвегия е страната, която винаги го е теглела обратно.

„Да снимаш там особено зимата е нещо, което трудно може да се опише, затова при последното пътуване ни дойде идеята за документален филм. Така се роди филмът NORTH, който направих съвместно с Велико Карачивиев. Там сме се опитали да дадем представа за това как правим нещата по наш собствен начин въпреки ограничения бюджет.

Освен, че снима Иван провежда фотографски курсове и семинари, които дават повече информация и възможност за придобиване на практически опит, въпреки наличието на онлайн уроците.

„Окото на фотографа прави снимката. Яките аутдоор кадри се правят с хъс и много ходене сред природата. Това е и смисълът на този тип фотография – тя е екстремна и целта ѝ е да ви донесе яки преживявания. А кадрите в крайна сметка са второстепенни.“

Потопете се в една галерия, представяща заобикалящата ни среда от друга гледна точка:

 

 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.