SteakAway: Кулинарна експедиция из родните планини

Запознайте се с трима гурме ентусиасти и техните рецепти а ла природа

0
 

Сподели

Shares

Повече от разходка сред природата, обичаме разходка сред природата с домашно направени мекички, а защо не и пълнени чушки, приготвени на жар, сред очарованието на гората. Докато блаженно си мечтаем за всякакви вкусотии на чист въздух, се срещаме с Ивайло, Лидия, Владимир и техния гурме SteakAway – кулинарен аутдор проект, чиято основна идея е да покаже, че природата ни е приятел и като с такъв, можем по-често да споделяме обедите си заедно.

Трима страстни любители на катеренето, трекинга и маунтин байка ни водят за ръка в кухнята на заобикалящата ни среда и ни дават сладки рецепти и сочни съвети за следващата ни кулинарна експедиция навън.

360°: Как се роди идеята да създадете кулинарен влог сред природата?

SteakAway: Природата винаги ни е привличала и при всяка възможност избираме къмпинги и хижи за почивка и забавление. Там дори домат със сирене и хляб придобива различен вкус. А яли ли сте нещо, печено на огън? Не сте ли си казвали „мале, колко е вкусно“? Е, ние често си го повтаряхме, а обичаме и да снимаме, и така ни хрумна да започнем да пресъздаваме процеса на приготвяне на някои от вкусотийките. Видя ни се интересно и решихме да ги споделим с приятели под формата на кулинарен влог, в който да покажем, че и в сурови условия е лесно да си създадем комфорт.

360°:Как избирате локацията?


SA:
Избираме вече посетени от нас места. Най-важно е да е позволено паленето на огън и наблизо да има източник на вода. Идеята се роди есента. За топлите месеци обмисляме по-далечни дестинации, по-диви места. Водим се от приказката „Колкото по-тежка е раницата на дълъг път, толкова по-вкусен е обядът.“

360°: Къде сте заснемали досега?

SA: Досега сме снимали видеата в райони от южните поли на Витоша през ниските планини до София, та чак до подножието на Стара планина. Но не приемаме това като наша граница, защото с идването на слънчевите дни ще разширим периметъра.

360°: Как решавате какво да сготвите?

SA: Всеки път импровизираме. Зависи от вдъхновението на членовете на екипа, от набавените продукти, от рецепти, на които сме попаднали през последните дни, от информации за здравословно готвене и хранене, вслушваме се в съвети на приятели, роднини и дори случайни минувачи.

ВИЖТЕ: Храна за роботи

360°: Кои продукти можем да си набавим на място  и не е необходимо да носим със себе си?

SA: В зависимост от локацията и сезона. Българската флора е изключително разнообразна на различни билки, гъби и плодове, които човек може да включи във всяко ястие и да го направи незабравимо и носещо вкуса на местността.

360°: Някой от ястията във видеата ви са сложни за приготвяне, дори да имаш кухня на разположение, като лозовите сарми с ориз и кайма. Какво трябва да включва оборудването ни за подобен тип кулинарни изпълнения?

SA: Наистина сме подбирали и по-сложни ястия. Разбира се, като отива сред природата, човек не трябва да забравя, че освен продукти са нужни и съдове. Има неща, които може да се приготвят и на камък. В нашия случай посудата и оборудването си подготвяме според изискванията на рецептата. Често използвана от нас техника е готвенето на пара – тя е изключително здравословна и съхранява вкусовите качества на всеки продукт.

360°: От паленето на огъня до слагането на ястието в чиния,  колко време трябва да си предвидим?

SA: Имаме човек, който отговаря за огъня, винаги се грижи да го подготви и да го поддържа. Е, понякога едно шише домашна ракия може да спъне едночасовото готвене и да го превърне в осемчасово приключение (смеят се). Също така не бива да забравяме, че хубавите неща стават бавно и с въртене (казва този, който върти агнето). Затова се стремим към вкус, а не към бързина.

 360°: Все пак готвите сред природата. Не се ли притеснявате от диви животни, които могат лесно да се присъединят към обяда ви?

SA: Имаме късмета, че досега не сме били притеснявани от диви животни с изключение на дружелюбен не толкова див, бял симпатяга, който ни помогна за приготвянето на лозовите сарми и им даде висока оценка. Но ако се случи, Steakaway би приветствал всеки любител, било то и страшен.

ВИЖТЕ: Храна за из път

360°: Какво се случва с мръсните съдове и остатъците от продукти след като сготвите?

SA: Като любители на природата се стараем да не оставяме никакви следи. На многодневен преход сме подготвени предварително с необходимите средства за почистване, но обикновено мием посудата вкъщи. Нашият канал се старае да използва всичко, което може да се категоризира чрез модерната дума eco-friendly. Не използваме и прибори за еднократна употреба.

360°: Колко често да очакваме видеа от SteakAway?

SA: Стимулът ни за продукция на видеа е огромен, идеите и опитът ни се обогатяват след всеки епизод. Нашите последователи могат да очакват по 2 епизода на месец. Ще се радваме, ако има читатели на списание „360“, които искат да се включат с идеи, съвети или са готови да станат главни герои в някой епизод.

360°: Кои са основните съвети, които бихте ни дали, ако решим уикенда да вечеряме под звездите?

SA: Природата носи достатъчно наслада, да не я разваляме с претенции. Клонките и буболечките не бива да ви притесняват, обичайте ги, както те обичат вас!

За още сладко-горчиви моменти, гледайте видеата от поредицата SteakAway в официалния канал на влога в Youtube

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.