Гари Хънт – победа и титла в едно

0
 

Сподели

Shares

Скокът от покрива на Института за съвременно изкуство в Бостън донесе на Гари Хънт 4-а поредна победа за сезона и 2-а титла в сериите Red Bull Cliff Diving. Британецът е шампион кръг предсрочно, след като според календара състезанието в САЩ е следвано от старт в Украйна. Втори и трети на Източното крайбрежие финишираха Артем Силченко и Кент де Монд, но в генералното класиране тези позиции все още не са разпределени.

Made in Boston / photocredit: Romina Amato / Red Bull Cliff Diving

Действието в Бостън се разви пред погледа на 23 хил. зрители, обградили водното пространство около Института за съвременно изкуство. В началния ден провеждането на състезанието бе поставено на карта заради разразилата се гръмотевична буря. Все пак до фиаско не се стигна и за двата състезателни дни скачачите направиха и четирите си скока.

Гари Хънт – шампионът за 2010 г., за пореден път демонстрира най-трудните в технично отношение скокове. Това позволи на британеца не само да запише четвърта поредна победа за сезон 2011, но и да си осигури втора поредна титла.

„Изключително съм щастлив от представянето си в САЩ“ – сподели след състезанието радостен Хънт. – „В първия ден не стартирах толкова добре, но през втория всичко се случваше все по-добре и по-добре. Това е четвъртата ми поредна победа, така че действително се чувствам във върхова форма. Сега мога да отида в Ялта и да се насладя на състезанието.“

Постигайки втори резултат в САЩ пък Артем Силченко успя да изпревари Михал Навратил в генералното класиране. Едва на финала в Украйна обаче ще се разбере дали Силченко ще успее да приключи шампионата като подгласник на Гари Хънт. Същевременно, след не особено силен сезон, американецът Кент де Монд успя да се представи на ниво в домашното си състезание, класирайки се трети.

Надпреварата в Бостън бе стриктно следена от 4-кратния олимпийски златен медалист Грег Логанис като част от екипа на петимата съдии. Това бе втората поява на легендарния скачач в тази роля след старта в Гърция през май. Същевременно организаторите на Red Bull Cliff Diving избраха САЩ, за да обявят, че догодина гарантирано участие в сериите ще имат скачачите от топ 6 в генералното класиране от сезон 2011.

>Българският скачач Тодор Спасов разказа и още любопитни подробности около състезанието: „В Бостън най-голямата трудност идваше от платформата. Поради естеството на сградата, върху която тя бе поставена – Институтът за съвременно изкуство, се изискваше прикрепване по-различно от обичайното. Това доведе до леко пружиниране при отскок, но участниците в Red Bull Cliff Diving са на толкова високо ниво, че въпросното обстоятелство не им повлия негативно.
Щом се отнася до самите състезатели – изключително се радвам за постижението на Гари Хънт, както и от представянето на Кент де Монд пред родна публика след не толкова силния му сезон. Същевременно Хасан Мути бе в Бостън, но направи само един скок и се отказа от по-нататъшно участие, все още възстановявайки се след сериозната контузия в Гърция.“

Последната за сезон 2011 спирка от календара на световните серии Red Bull Cliff Diving е в Ялта, Украйна на 4 септември.

Ето и едно видео от събитието:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.