„Улично дело“ – чисто нов БГ пънк фензин

0
 

Сподели

Shares

Най-новото независимо издание за пънк и сайкобили музика – „Улично дело“

Улично дело

След доста труд и минавайки през различни перипетии, най – накрая имам удоволствието да представя първи брой на „Улично дело“. Идеята се бе зародила доста отдавна, още когато правихме с едни приятели от Мадрид зина „Mundo Subnormal”.

Tогава си казах защо да не зарадвам и българската публика е едно подобно начинание. Като графична визия бях твърдо решен, че списанието ще бъде изцяло ръчна изработка (разбира се, без текстовете, които са печатани на компа, но подлъгват с шрифта си, че са машинописни).

Списания като „PUNK”, “Sniffin’ Glue” бяха моето вдъхновение – много рязане и лепене падна, но май си заслужаваше труда. Относно съдържанието, може би ще прозвучи егоистично, но исках да подбера стилове, които се базират на моите лични предпочитания – punk rock, street punk и psychobilly най-вече.

Ще намерите интервюта с „Los Gatos Locos”, страхотна psychobilly банда от Сиатъл, една от пионерите в този стил в Щатите. Другата група, която представя този шантав музикален жанр, са колумбийците „Salidos de la Cripta”, може би първата колумбиийска psycho банда (ако досега си мислихте, че в Колумбия има само нарко картели, дълбоко сте се залъгвали).

Да минем към така обичания пънк – „Donantes Sanguinarios” са мадридска пънк банда, която носи страхотен заряд и чувство за хумор (както го доказва и интервюто им). Другата знаменитост е г-н Garry Bushell (фронтмена на The Gonads), който с охота ни разказва за зараждането на street-punka както и за работата му като журналист и продуцент на доста известни банди.

„Haircut” са френска аполитична ой банда, която спокойно може да се нареди рамо до рамо с имена като „Evil Conduct”, “The Veros” или с „Тhe Templar”. По-твърдият саунд го представят словаците „Zaciatok Konca” с техният street-core, много пиво и размисли относно добрият войник Швейк.

Първата интервюирана българска банда за моя (и не само предполагам) голяма радост са ветераните от българският hard-core – Indignity, група която няма нужда от представяне! „Cramps” според мен са една уникална група, носещи духа на underground rockabilly-то от 50-те, garage rock и страхотно въображение граничещо със страховитото и греховното (това био е опит да се запознаете по-отблизо с „хората мухи“). Нали се сещате за онова страхотно парче, с което почваше филма на Тарантино „Pulp Fiction” – “Miserlou” е написана в далечните 60-те, а „виновникът“ е Dick Dale – бащата на сърф китарата.

Има и разни други странички с пънк пътеписи от концерти, музика, списания, поезия, даже и игри за „най – игривите“. Специално сме създали даже и комикс герои, който да ви съпътстват в дебрите на underground-a, Гошу Скина + гордоста на армията – Рунгелов.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.