Симон Гитл с ново зимно соло – по исторически маршрут на Меснер в Доломитите

Постижението започнал в 6:00 на 25 февруари и е завършил в 14:00

0
 

Сподели

Shares
Снимка: На върха след изкачването на „Can you hear me?“. Източник: Официална Фейсбук страница

Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всяка седмица Таня ще ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, развита специално за нас.

Южнотиролският алпинист Симон Гитл е известен със соловите си изкачвания, а преди дни премина шедьовъра на легендата Райнхолд Меснер и брат му Гюнтер „Mittelpfeiler“ в Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел), Доломитите.

Маршрутът

На 6 и 7 юли 1968 г. Меснер и брат му Гюнтер отварят нова страница в историята на алпинизма, осъществявайки първото преминаване на маршрут от 7a (8 по UIAA) категория. Oсвен с физическата си трудност, линията е известна и с психологическата си ангажираност.
Неслучайно, Меснер определя това свое изкачване за най-трудното и най-рискованото си подобно преживяване, а след него пише историческата си статия „Убийството на невъзможното“, с която поставя началото на движението за чистото катерене. (По-късно, в едноименната си книга Меснер събира над 30 статии от известни алпинисти от цял свят, които изразяват гледната си точка за традиционното и свободното катерене. Симон Гитл е един от авторите, избрани от Меснер).

Маршрутът вече е бил изкачван през зимата, както и самостоятелно, но е възможно това да е първото зимно, и едновременно с това, соло изкачване на прочутото Средно ребро на Хайлигкройцкофел.

Гитл го е комбинирал с линията на Heinz Mariacher в горната част. Започнал е изкачването в 6:00 на 25 февруари и е завършил в 14:00.

Снимка: Симон Гитл. Източник: Официална Фейсбук страница

Кой е Симон Гитл

Роден през 1984 г. в Южен Тирол. На 18 години, докато учи дърводелство, среща в планината човек, след разговор с когото решава да стане планински водач. Казва за себе си, че има привилегията да живее мечтата си. Катери алпийски скални стени и ледени маршрути. Има експедиции в Индия, Китай, Патагония, Перу, Аляска, Гренландия. Един от хората, с които катери в свръзка, е Томас Хубер. През 2016 г. е обявен за „Алпинист на годината“ в Италия. Целта му са неизкачвани върхове и нови маршрути. Баща на две деца.
Снимка: Симон Гитл. Източник: Официална Фейсбук страница
В интервю за БНР по време на Банско филм фест през 2019 г. Симон Гитл казва, че онова, от което се страхува най-много по време на соловите си изкачвания, е собствената му смелост.
„Когато съм решил да направя нещо, никой не може да ме спре и това е нещото, от което се страхувам най-много“.

Друго емблематично негово изкачване е премиерно соло на “Can you hear me?” (8+/ A2, 550 м, 21 въжета) на Чима Скотони, Доломитите, на 27 юни 2018 г., в памет на приятеля му Герхард Фигл, който първи забелязва линията, но загива през 2017 г. в Хималаите.

Снимка: По маршрута „ORCA“ (9-, 250 м), Патагония, август 2019 г.

Статията развива седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, като обръща по-сериозно внимание на една избрана тема.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.