Мъж се „събра“ с портфейла си, изгубен преди 60 години на Антарктида

Пол Гришам губи личната си вещ, докато е на изследователска експедиция на ледения континент

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: adventureblog.net

Ако някога сте загубили портфейла си, вероятно знаете колко неприятно е. Освен парите, портфейлите съхраняват и важни документи, а подмяната им изисква много време и усилия.

А сега си представете да изгубите портфейла си в Антарктида…

Шансовете да го видите отново едва ли са големи. Леденият контитент е една от най-отдалечените и претенциознни зони на планетата и намирането на подобна вещ из замръзнали късове сняг, изглежда направо невъзможно.

Но винаги има изключения, пример за което е уникалната историята на човек от Калифорния, който съвсем наскоро се „събра“ отново с изчезналия си портфейл, който изгубил на Антарктика преди повече от 53 години.

През 1947 г.  Пол Гришам започва да служи във военно морския флот на САЩ и работи като метеорологичен техник и синоптик, в продължение на 30 години. През 1967 г. той поема незавидното предложение да бъде изпратен в Антарктика като част от екип, който подкрепя граждански изследователски проект там и ще прекара 13 месеца, съдействайки за събирането на данни за проучване на антарктическата среда.

Снимка: Gaelen Marsden via WikiMedia

Докато е там, Гришам губи портфейла си, който съдържа много важни документи, заедно с някои уникални предмети. Сред документите му са  военната и шофьорската му книжка, документ за удържане на данъци, разписки за парични преводи, изпратени до съпругата му и две малки деца у дома, и перфокарта, която проследява дажбите му от бира. В ход на времето тогава, в портфейла му се намира и справочна карта за реакция, в случай на ядрено, химическо или биологично нападение.

Въпреки, че Гришам е разочарован от невниманието си, скоро забравя за портфейла. Но пет десетилетия по-късно, портфейлът му го „открива“...

Вещта е открита през 2014 г. на гара McMurdo, разположена на остров Рос в Антарктика. Но въпреки, че портфейлът съдържа идентификационни данни на човека,  който го е изгубил, търсенето на Гришам, (сега на 91 години) се оказва по-предизвикателно от очакваното. Все пак бяха изминали цели 45 години от престоя му на ледения континент.

ВИЖТЕ:Скиор съпруг се събра отново с брачната си халка 4 месеца, след като я изгуби

Стивън Декато е експерт в събирането на хората с изгубените им вещи. Той създава група, която чрез социалните мрежи, имейл адреси и дори ръкописни писма, успява да намери собственика на портфейла. „Разследващият“ Декато и неговата група намират синоптика от Флота и му изпращат портфейла обратно. Когато го получава Гришам не може да повярва.

Споделяйки мислите си за откриването на изчезналия портфейл, мъжът разказва и за живот над година в Антарктида преди 60 години.

„Не е като сега. Едно от малкото луксозни неща, с които разполагах беше възможността да се обаждам на жена си чрез късовълново радио и то веднъж седмично и да пия мартини след работа.“

южен залив антарктида
снимка: Wikipedia

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.