Джасмин Харисън прекосява Атлантика сама на 21 години

Тя е само на 21!

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Снимка: Atlantic Campaigns
Информацията е актуална към датата на създаване на статията!

21-годишната Джасмин Харисън от Северен Йоркшир, Великобритания успя да прекоси Атлантическия океан сама само за 70 дни, 3 часа и 48 минути, което я прави най-младата жена, осъществила подобно пътуване. Предизвикателството започва от Канарските острови и приключи в Антигуа, а общата дължина на изминатите по вода километри на Джасмин са 4800.

Младата британка е учител по плуване и барман, като второто и занимание всъщност е това, което я води насред океана. Тя се включва в  Talisker Whisky Atlantic Challenge., чиято идея е да изминеш разстоянието от Сан Себастиан в Ла Гомера, Канарските острови, Испания до корабостроителницата на Нелсън, Английското пристанище, Антигуа и Барбуда с помощта на гребна лодка.

Снимка: Rudder Lymad

Джасмин се впуска в състезанието заедно с още 30 човека в началото на декември и успява да го завърши първа в началото на февруари.

„Няма нищо по-хубаво от това да се измъкваме от нещата, които ни заобикалят – социалните мрежи, лошите новини, буквално от всичко“, споделя причината, за да се запише в предизвикателството британката.

ВИЖТЕ: Neverest Ocean Row: Първата българска гребна експедиция в Атлантика приключи успешно!

По време на надпреварата, жената едва успява да овладее 550-килограмовата лодка, която на два пъти е почти обърната от вълните, наранява сериозно лакътя си, и за малко не се блъска в сондажен кораб.

Снимка: Atlantic Campaigns

Постижението на Джасмин успява да събере над 10 хиляди паунда за благотворителност. Предишната жена, която успява да прекоси сама с лодка Атлантическия океан е 22-годишната Кейти Спотц, а най-младият мъж, който държи този рекорд е студентът Лукас Хейсман, който едва 18-годишен завършва предизвикателството през 2019-а.

Припомняме, че в средата на октомври българите Макс и Стефан Иванови, които в средата на юни месец се впуснаха в прекосяването на Атлантика с ръчно направена лодка, завършиха успешно своето приключение. Баща и син успяха да акостират на яхтеното пристанище на Бриджтаун, Барбадос след 115 дни в океански води. 

Снимка: Andreas Galsgaard

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.