Подводна обсерватория с форма на кит ще се издига от океана в Австралия

Иновативният проект ще можем да видим в Австралия в края на 2022 година

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Baca Architects

Австралийският център за подводно гмуркане представи проект, който събра най-много гласове в надпреварата за иновативна морска обсерватория. Сградата с уникален дизайн и формата на кит, ще бъде частично потопена във водата и ще е разположена на два часа южно от град Пърт.

Центърът се стреми да бъде най-голямата естествена морска обсерватория в Австралия и ще бъде разположен в края на пристанище Бъселтън, на 2 км от морето. Идеята му е да представи на посетителите вълнуваща гледка и познания за морския живот.

Очаква се строителството да започне през 2021 г. и да стартира работа в края на 2022 г.

Снимка: Baca Architects

В надпреварата за най-добър дизайн на обсерваторията, се борят още два проекта, но в крайна сметка печели китоподобния, който отразява главата на морското животно над залива Geographe.

Скалата е вдъхновена по форма и цвят от Castle Rock в Западна Австралия, а външната част имитира силуета и линиите на кораб, акостирал срещу кея. Baca Architects са водещите архитекти по проекта, а стойността му възлиза на 30 милиона.

Вътрешността на центъра има отвори, асоцииращи се с очите на кит, за да могат посетителите да виждат под водата.

Снимка: Baca Architects

Желаещите да разгледат подводния свят, ще бъдат преведени през художествени галерии и изложбени пространства по пътя към големия етаж на обсерваторията.

„Това е толкова автентично, колкото е възможно, защото хората са в „организма“ на кита, а рибите ги наблюдават.Чрез добавяне на подводна трапезария, подводни скулптури, морско изкуство и други интересни функции, които ще предлага, този проект ще подобри 155-годишният опит на Busselton Jetty.“, споделя Бари Хаос, собственик на компанията, спечелила проекта.

ВИЖТЕ: Проектират 56-метров катамаран за борба с пластмасовото замърсяване в открити води

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.