One Try Productions: В екшън заснемането втори опит няма

"Всяко място близо до природата ни е любимо"

0
 

Сподели

Shares

 

Светът погледнат от високо изглежда малко по-различно, а като прибавим екшън фотография и мистичната българска природа е равно на One Try Productions.

Георги и Кармен са фотографи по призвание и приключенци по душа, страстни любители на заобикалящото ни и доказателството за това не закъснява. Първият локдаун, заради здравната пандемия ги вдъхновява да започнат да създават невероятни кадри, заснети с дрон, показващи ни всичко онова, което от земята трудно бихме видели. 

Какво се вижда почти от облаците, как се развива фотографията с дрон у нас и какво вдъхновява младите хора да изберат живота в планина пред градския такъв, попитахме тандема One Try Productions.

360°: Разкажете ни кой седи зад  One Try Productions и как се роди идеята на формата?

Георги:  One Try Productions, това сме ние – Кармен Бурназка и Георги Василев. Избрахме да се кръстим така на базата на натрупания опит от екшън филмите. Там втори опит просто няма.

Започнахме начинанието в началото на лятото на 2020,  принудени от Ковид кризата и липсата на работа в киното. Трябваше по някакъв начин да комбинираме полезното с приятното. Отначало снимахме спортни, документални, рекламни и музикални видеоклипове и фотографии.

Кармен: 5 години работих по кораби във Франция и Италия и две в кол центрове в София. Вече знам, че офис работата не е за мен. На 31.12.2019 напуснах работа и отидохме с Георги за зимния сезон на Пампорово. След като на 13.03.2020 затвориха курорта и се видя, че още много неща ще бъдат замразени, започнахме да мислим варианти за наш собствен проект. Аз не бях много ентусиазирана, но Георги успя да ме убеди. Почти една година по-късно и след около 10 завършени проекта отново сме за зимния сезон в Родопите.

Георги е кинооператор и фотограф с над 25 години опит. Пое управлението на дрон за пръв път миналата година на 25 август и от тогава е пристрастен към свободата на гледната точка, която получава. За Георги да използваш думата „страст“ е дори слабо казано. Е, към дрона не е чак пристрастен, но и със сигурност не е спокоен и уравновесен човек по принцип.

360°:Трудно ли се прави дрон фотография у нас?

Кармен: За разлика от Тексас, където стрелянето по дрон с пушка е национален спорт, ние сме имали само един неприятен момент – когато недобронамерени хора ни счупиха дрона с бухалка. 

Георги: Умереният средно-континентален климат и ясно изразените четири сезона са прекрасна предпоставка за красиви природно-пейзажни снимки, както и за практикуване и снимане на много спортове. Накъдето и да обърнем поглед в България пред нас се разкриват пленителни красоти.  

360°: А какви са техническите трудности на такъв тип фотография?

Георги: Чак трудности няма. Поради ограниченото летателно време и технически специфичности се изисква прецизно предварително планиране и подготовка. В най-студените дни малко страдаме от измръзнали пръсти. 

Кармен: Атмосферните условия най-вече (и ранното ставане, но само аз имам проблем с това (смее се)).

ВИЖТЕ:Маги, Цветин и “Вълшебния керван”: В неизвестността се крие единствената възможна сигурност – тази на свободния дух.

360°: Какво ви вдъхновява?

Георги: Вдъхновява ме одобрението на режисьора и оценката на продуцента, който напоследък е един и същи човек – Кармен. Вдъхновяват ме красотата и динамиката на природата, цветовете и движението!

Кармен: Разнообразието и динамиката в работата, но най-вече удовлетворението, което изпитвам като видя проекта реализиран. 

360°: Къде ви намираме сега?

Кармен: В момента сме базирани в Пампорово и Чепеларе в коуъркинг пространството на Office in The Woods. Те имат и база на Пампорово – Restart Zona 82, където оставаме често. 

Георги: Тук имаме възможност да снимаме курорта и спортните прояви, както и прекрасната природа на Родопите. Заобиколени сме от близки приятели и дружелюбни познати и непознати! Често снимаме спорт. Ние самите сме активни и запалени спортисти. Караме всичко, що се кара.Особено интересни кадри се получават от екстремни изпълнения.

360°: Това ли е любимото ви място в България и защо?

Георги: Трудно е да кажем, че имаме конкретно най-любимо място. Тук ни харесва. Родопчаните са супер гостоприемни. Планината е блага и разнообразна. Времето е меко и предимно слънчево.Природата е много красива сама по себе си и е голямо удоволствие за нас да можем да  покажем прекрасните снежни и цветни картини на повече хора.

Кармен: Всяко място близо до природата ни е любимо. Предпочитаме малките населени места пред големите градове и палатката пред жилищния квартал.

360°: Имате ли опит извън България? Кое е най-впечатляващото място, на което сте били?

Георги: Работил съм с продукции от що годе цял свят. Най-впечатляващото място, на което съм бил е Иран. Отидохме там, уж за слаломно състезание, но ни затрупа 2.5 метра сняг и се насладихме на най-страхотния фрийрайд, който някога съм виждал.

Кармен: Най-впечатляващото място, на което съм била е може би Виетнам. Това лято имахме проект в Гърция на остров Миконос, снимахме музикален клип. Очакваме работата  да ни отведе и на други места извън България.

360°: С какво ви привлича светът от високо?

Георги: От кино опита си със самолети и хеликоптери съм намразил летенето, оставям тази част на Кармен – тя е парапланерист, а за себе си запазвам безпилотния апарат с камера на борда.

Кармен: Гледната точка.

360°: Разкажете ни за бъдещите си планове?

Георги и Кармен в един глас: Да покорим света и да пише One Тry Productions на луната!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.