Атанас Скатов е изчезнал след опит за изкачване на К2

Нашенецът паднал на 7300 м

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Atanas Skatov/Facebook

Българинът Атанас Скатов е паднал от 7300 м при слизане от Лагер 3 към базов лагер по непотвърдена информация, съобщава в „Туитър“  Alpine Adventure Guides – фирма за височинни експедиции.

Първоначалната причина за инцидента е скъсани въжета, но по-късно от непалската агенция, заявяват, че въжетата са здрави и най-вероятно Скатов се е откачил при опит да се прехвърли на ново въже. За съжаление, на мястото не може да се изпрати спасителен екип, затова натам лети хеликоптер, съобщиха от непалската фирма за БНР.

„Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси“,пише в поста.

Алпинистите тръгнали снощи към върха, но времето се влошило и част от тях се върнали към лагер 3, на 7400 м. В момента само GPS тракерите на Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с височинните носачи Мухамад Али и Саид Али Садпара показват достигане до 7900 м височина.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха в Инстаграм организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

 

Очаквайте подробности!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.