Честваме 100 години българска авиация

0


Дата на събитието: 03.09.2011

Сподели

Shares

През 2011 година се навършват 100 години от решението на правителството на Царство България за създаване на военна авиация.

Криле за всички

За подобаващото отбелязване на този знаменателен юбилей се организират юбилейна научно-приложна конференция на тема „100 години Българска авиация – минало, настояще и бъдеще” и осмият български международен авиационен фестивал БИАФ 2011 в периода 2-4 септември на летище Пловдив.
В рамките на БИАФ 2011 ще се проведат въздушен показ на авиационна техника (авиошоу), наземен показ на авиационна техника, в това число и най-новите достижения на водещите световни производители и спонсори като консорциумите EADS, който ще покаже Eurofighter 2000, SAAB ще покаже самолета Gripen и тренажор за подготовка на летателен състав, Lockheed Martin, Diehl и Messerschmitt Stiftung ще покажат свои технологии. Програмата за 3 и 4 септември ще е еднаква с изключение церемониите по откриването на фестивала. Летището се отваря за посетители от 08:30 ч. В началото и края на фестивалния ден лети леката авиация за създаване на авиационно настроение. След откриването на фестивала започват неговите три етапа – Минало (с наземен ретро – парад на първите самолети на България). Вторият етап – Настояще ще се открие от българските военновъздушни сили. В него ще участват самолети, които са на въоръжение във ВВС, в момента. В етапа ще се покажат идеологията на провеждане на въздушни операции по евакуация по въздуха с бойното й осигуряване и пожарогасене с вертолет. Следва етап Бъдеще, в който трите световни авиационни школи европейската, руската и американската, ще демонстрират качествата на самолетите, с които ще участват в БИАФ 2011. Ще се видят за пръв път в полет в Българското небе самолетите Тайфун и Грипен на европейската школа; МиГ – 29 М ОВТ на руската школа и Ф-16 на американската школа. След този етап, авиационния дух ще се поддържа от полетите на леката авиация до закриването на летището за посетители в 18:30 ч. Участие в авиошоуто до този момент са потвърдили ВВС Германия, Гърция, Италия, Румъния, Швеция, Швейцария и САЩ. Очаква се потвърждение за участие от ВВС на Турция. Активно ще се включват в програмата „Българска асоциация на леката авиация“ и „Българска федерация по авиомоделизъм“. С динамично участие ще направят поздрав за юбилея гостите от аероклубовете Hawks от Румъния и Галеб от Сърбия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.