Три съвета за безопасност при фрийрайд

"Стената" съветва с какво да внимаваме, ако решим да покараме извън пистата

0
 

Сподели

Shares

„Просто дръж тежестта си назад и тръгвай“. Чували сте това при първите излизания извън пистата, нали? Задръжте малко! Не би трябвало да е толкова лесно.
Преди да се отправите на извънпистово каране има няколко неща, които трябва да имате предвид, за да си осигурите безопасност. Имайте предвид, че текстът долу не е пълен наръчник „Как да“ за ски туинг и свободно каране. За да получите пълна информация препоръчваме да посетите специализирани курсове свързани с технически умения за извънпистово каране, ски туринг, лавинна безопастност и поведение в планината в зимна среда.
Тук са описани само три от важните съвети, които трябва да следвате, преди да потеглите.

Проверка на времето: Първото правило за планинска безопасност

Изключително важно е предварително да проверите прогнозата за времето. Силен снеговалеж или дъжд не само означава намалена видимост, но често може да доведе до повишен риск от лавина. Вятърът също е важен фактор. Той е главният архитект на лавините. Силният вятър, съчетан с постоянен снеговалеж и студен фронт, може да бъде идеалната рецепта за лавина.

Трудно е да се обобщи какъв обхват на температурата на въздуха влияе на изживяването в планината. Но за безопасен и приятен ски туринг ден той играе важна роля. Например рязкото повишаване на температурата с дъжд или топъл южен вятър при дълбока основа от сняг обикновено означава повишен риск от лавина. Но освен всички съображения за безопасност, фрийрайдът е и забавление. Затова се уверете, че не е минало много време от последния снеговалеж. Свежите и недокоснати склонове с пресен сняг могат да предизвикат във вас огромно желание за забавление, дори ако това прави местоположението и оценката на лавинната ситуация неблагоприятни. Не се впускайте в необмислени ситуации в началото на сезона, защото условията са страхотни и през пролетта.
За най-близка до истината прогноза винаги засичайте информацията от повече от един източник, като най-доброто което може да получите като информация е от метеостанции и хора на мястото което ни интересува.

Проверка на лавинната ситуация: висок ли е рискът от лавина?

Уебсайтовете на службите за лавинна безопасност като  avalanche.bg или befsa.com често съдържат изчерпателна информация, която може да помогне при планирането на фрийрайд маршрут. Само проверката на скалата на лавинната опасност, обаче не е достатъчна. Най-важната информация се съдържа в местните бюлетини за лавинна безопасност (ако се изготвя такъв на локцията, която се намирате). Тълкуването на тези бюлетини често е сложно и в крайна сметка те са прогноза, подобно на прогнозите за времето. Като се има предвид, че лавинната ситуация често се променя по-бързо, отколкото която и да е онлайн услуга може да се справи или че тя обхваща относителноголяма площ, е разумно да се уверите, че сте събрали цялата необходима информация и че имате достатъчно в групата човек с достатъчно опит в тълкуването на данните. Търсете информация от хора, които карат в района. Личния опит на терен е най-ценен.

Тъй като падането на лавина никога не може да бъде изключено изцяло, дори и най-опитният фрийрайдър никога не бива да се отправя сам в планината. Ако все пак се окажете покрити с одеяло от студен бял сняг (да се надяваме, че никога няма да стигнете до това), жизненоважно е да има някой с вас, който да ви спаси при спешна ситуация или да ви помогне при по-малки инциденти. Не разчитайте на сигнала на мобилните оператори, когато сте дълбоко в планината. Изборът на ски партньори също е решаващ фактор за това колко добре преминава денят. Особено от гледна точка на това колко добре си пасват членовете на групата при изкачването и спускането. Ако имате някакви съмнения, най-добре не се присъединявайте към групата. Изберете различен маршрут или се присъединете към някой със сходно темпо и умения. Изберете маршрута в зависимост от метеорологичните условия, хората, които тръгват с вас, и лавинната ситуация.

При съмнения, с който и да е от описаните по-горе фактори, по-добре останете на пистата до деня с подходящи условия.

Безопасността на първо място: Изберете подходяща екипировка за безопасно пребиваване в планината

Всеки любител на карането на ски извън пистата трябва да се запознае с аспектите на безопасността на това начинание. Това включва подходящото оборудване: лавинен уред, лавинна лопата и сонда, бивак сак, аптечка и каска.

Най-добре е да приберете всичко това в раница, която е с правилния размер и приляга плътно към гърба ви, така че да не усещате, че го носите, докато плувате надолу по пудрата.

Идеална за целта е серията раници Freerider на Deuter. Не само, че са леки, но имат и специално място за всичко, от което се нуждаете.

Научете повече за моделите от серията онлайн на сайта на магазини „Стената“.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.