Планинска Спасителна Служба получи четири RECCO® детектора

Детекторите ще бъдат разположени на стратегически места в близост до районите с най-много лавинни инциденти

0
 

Сподели

Shares

Лавина

До този момент в България нямаше RECCO® детектори, които да служат в ползва на спасителите за издирване и намиране на затрупани от лавини хора. Системата на шведската компания RECCO® е въведена в повече от 900 ски курорта и от спасителни организации в 28 страни в Европа и по света.

От месец януари, българските спасители могат да се похвалят, че вече разполагат с четири ръчни RECCO® детектора. Детекторите ще бъдат разположени на стратегически места в ски центровете, в близост до районите с най-много лавинни инциденти – около хижа „Алеко“ на Витоша, в местността Маркуджиците над Боровец и близо до Седемте рилски езера в Рила. Четвъртият детектор е осигурен от Българската лавинна асоциация и ще бъде позициониран на Банско, Пирин.

Детекторите не могат да се закупят, а само да се наемат за период от 5 години.

Средствата за целта са набрани изцяло от дарения, като SPORT DEPOT се включи още в началото на кампанията и финансира набавянето на единия детектор.

Подкрепата обаче не спира дотук! До края на ски сезона, SPORT DEPOT ще продължи да дарява на ПСС по 1 лев с всяка покупка на ски екипировка*.

Другият дарител е SiteGround. Компанията е сред глобалните лидери в сферата на уеб хостинг и софтуер услугите в света. Макар да прекарват голяма част от деня си в работа на компютър, в екипа си фирмата има много запалени пътешественици, байкъри, сноубордисти и скиори, което е и причината да подкрепят кампанията.

Кампанията е отворена и всеки желаещ също може да се включи!

Дендук и Гурунг – елитен спасителен екип за най-добрите катерачи в света
Снимка: Simrik Air

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е RECCO®?

RECCO® рефлектори са интегрирани в продуктите на над 150 бранда – якета, панталони, раници, протектори за гърба, обувки, каски, предаватели, часовници, колани. Те са достъпни и като самостоятелен продукт, който може да се прикачва към каски и раници или в RECCO® колани.

RECCO® технологията е система от два компонента:

• детектор, с който разполагат спасителите

• рефлектор, интегриран в екипировката за зимни спортове

КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА?

1 – RECCO® детекторът излъчва насочен радарен сигнал подобно на лъч на фенерче.

2 – Когато радарният сигнал достигне до RECCO® рефлектор, той го връща обратно, показвайки на спасителя накъде да се насочи.

3 – Колкото повече се доближава детекторът до рефлектора, толкова по-силен става отразеният сигнал. Това позволява на спасителя да локализира затрупания от лавина. Може да добавите, че Recco системата прихваща дори сигнали от мобилен телефон, но от по-близко разстояние.

Recco системата прихваща дори сигнали от мобилен телефон, когато е от по-близко разстояние.

RECCO® системата и която и да е друга технология не предпазва от лавини, а увеличава шанса да бъдем издирени и намерени!

*В понятието ски екипировка влизат всички артикули от категориите ски, ски обувки, ски якета и ски панталони. Тези допълнителни средства ще подпомогнат ПСС в цялостния процес на набавяне, обучение и експлоатация на RECCO® детектори, което е изключително важно и необходимо.

Екипите на ПСС и пресонала на SPORT DEPOT апелират към любителите на зимната планина да не поемат излишни рискове, а да бъдат образовани и подходящо екипирани. Да бъдат откриваеми!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.