Силни ветрове спряха втората атака на К2

Коя е експедицията?

0
 

Сподели

Shares
На снимката: Али и Саджид Седпара заедно с Джон Снори
Източник: John Snorri / Facebook

Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всеки понеделник Таня ще ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР „Екстремните спортове“, развита специално за нас.

В събота, 23 януари започна нова атака на К2 тази зима, след историческия успех на 10 непалци, които на 16 януари осъществиха първото в историята зимно изкачване на този осемхилядник. Исландецът Джон Снори и пакистанците Али и Саджид Садпара (баща и син) съобщиха, че планират в неделя да стигнат Лагер 3 и в нощта срещу понеделник да щурмуват върха.

Тракерът им показа най-голяма достигната височина 6800 метра, а в понеделник сутринта те започнаха да се спускат към Базовия лагер.

47-годишният Снори, 44-годишният Али Садпара и 20-годишният му син Саджид бяха първите, които пристигнаха в Базовия лагер на К2 този сезон – на 5 декември. Участниците в експедициите съобщават за ветрове със скорост 70 км/ч. По височинните лагери прогнозата за този месец e за 250 км/ч.

На снимката: Снори, Али и Саджид
Източник: John Snorri / Facebook

Кои са те?

Джон Снори

За Снори това е втори опит за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата след миналогодишната му експедиция там. Тогава исландецът беше в екип, воден от Мингма Джи Шерпа, но се наложи петима души да бъдат евакуирани с хеликоптери от Базовия лагер, след което исландеца обвини организаторите в нереалистични очаквания. Най-голямата височина, до която Снори стигна миналата зима, беше 6600 метра.

ВИЖТЕ:ОБНОВЕНА: Първото изкачване на К2 през зимата вече е факт!

На снимката: Джон Снори
Източник: John Snorri / Facebook

Алпинистът е с най-много успехи във високите планини сред своите сънародници. През 2015 г. изкачва Ама Даблам, година по-късно – Елбрус, а през 2017 г. записва 3 осемхилядника за по-малко от 3 месеца: през май става първият исландец, изкачил Лхотце, на 28 юли става първият исландец, изкачил К2, а на 4 август стъпва и на Броуд пик. През 2019 г. изкачва Манаслу, а няколко месеца по-късно участва в опит за зимно изкачване на К2.

Баща е на 6 деца.

На снимката: Джон Снори
Източник: John Snorri / Facebook

В интервю за БНР от началото на януари тази година Снори казва, че в Базовия лагер на К2 е доста пренаселено, но участниците в експедициите работят заедно, защото само така може да има успех. Попитан защо е решил да започне експедицията си преди 21 декември, когато започва астрономическата зима, Снори отговаря:

„Първо, миналата зима бях също на експедиция тук и дойдох през януари, когато много трудно стигнахме до Базовия лагер. Отне ни 9 дни да стигнем от Асколи до Базовия лагер, заради обилен сняг и лошо време. Ето защо, реших да дойда най-рано тази година. Второ, историята показва, че джетстриймът, силният вятър, характерен за района, обикновено стихва в средата на януари, така че исках да съм подготвен, аклиматизиран, да сме фиксирали парапети и да мога да използвам този прозорец в средата на януари“.

АЛИ САДПАРА

Макар в тази експедиция двамата пакистанци да са наети като височинни носачи, по-възрастният от тях, Али Садпара, безспорно е с най-богат опит от тримата, включително в зимните изкачвания.

ВИЖТЕ: ОБНОВЕНА: Алпинистът Серги Минготе загина в опит да изкачи К2

Бил е на 8 от 14-те най-високи върха на планетата. Най-значимото му до момента постижение е първото в историята зимно изкачване на Нанга Парбат, осъществено през 2016 г. с испанеца Алекс Чикон и италианеца Симоне Моро, без допълнителен кислород.

По отношение на допълнителния кислород Садпара казва пред БНР следното:

„Преди не съм използвал – през 2018 г. качих К2 без допълнителен кислород, през 2019 г. – Лхотце. Тогава изкачих много бързо Лхотце и два дни по-късно – Макалу, пак без допълнителен кислород. Но този път ще вземем с нас една бутилка – за всеки случай, ако възникне проблем“.

Започва със зимните изкачвания през 2009 г.

На снимката: Али садпара на К2 лятото
Източник:Sajid Ali Sadpara / Facebook

 

„Тогава с полската експедиция направихме опит на Броуд Пик, през 2012 г. – отново. С поляците бях и когато изкачиха през зимата Гашербрум 1. През 2015 г. беше зимният опит на Нанга Парбат, зимата на 2016 г. осъществихме първото зимно изкачване на този връх. През зимата на 2017-а – 2018-а беше опитът на Еверест с Чикон и изкачването ни на връх Пумори. Опитът ми показва, че за тези неща трябва да имаш много голям късмет – понякога метеорологичните условия са добри, но силните ветрове са голям проблем. После, зависи от екипа, с който си, но тази година участват добри алпинисти, силни шерпи, организаторите са много опитни хора, особено Дауа Шерпа. Така че, ако е рекъл Господ, може би ще успеем да изкачим К2“.

Садпара участва и в много спасителни акции, по-известните от които са издирването на Даниеле Нарди и Том Балард под Нанга Парбат, както и спасяването на Елизабет Револ по време на слизането й от същия връх.

Саджид Садпара

Али Садпара този път е с едно от четирите си деца – 20-годишният Саджид. Миналото лято той успява да изкачи К2. Преди тръгването си сега той обяви, че смята да направи опит да изкачи върха без допълнителен кислород, макар че ще вземе 1 бутилка за всеки случай.

На снимката: Саджид Садпара
Източник:Sajid Ali Sadpara / Facebook

Статията развива седмичния бюлетин на БНР „Екстремните спортове“, като обръща по-сериозно внимание на една избрана тема.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.