Един (не)обикновен ден от живота на човека в планината

С Eco-Shell технологията на Fjällräven и нашия герой ви показваме какво е да живееш в планината през зимата

0
 

Сподели

Shares

Чист планински въздух, мирис на гора, каране на ски, дзен за душата и тялото – животът в планината, особено през зимата изглежда като сбъдната мечта, но действителността е малко по-различна. Алтернативният човек е изправен пред ежедневни предизвикателства, ментални, физически и технически, с които трябва да се справя, ако иска да оцелее сред приказната омая на гората.

В момента много хора избират алтернатнативни работни места, следвайки  духа на времето, в което живеем. Да избереш планината за свой дом, в който да работиш и пребиваваш, изисква сериозна подготовка, а важен елемент от доброто прекарване там е качественото и устойчиво на всякакви условия облекло. За да ви представим технологията на Eco-Shell с Fjällräven ви показваме един (не)обикновен ден на планинския човек.

На разположение имаме яке Bergentagen Eco-Shell и панталон KEB Eco-Shell, които са перфектния горен слой (Shell) за разнообразни активности в зимната планина, с които очакваме да се сблъска нашият герой, прекарвайки цяла зима в планината. Характеристиките за водонепропускливост, тегло и други сухи цифри може да видите в онлайн магазина на Fjällräven, а ние ще ви разкажем за тяхното приложение в реални условия.

Кратък фоторазказ за ежедневието на човека в планината

Ниски температури. Преди да кажеш пред света голямото „Да“ на живота в планината, имай в предвид климатичните условия. Денят през зимата е къс, а рутинните задължения, които да направят престоя ти удовлетворяващ не спират, дори след залез. Ето защо е от изключително значение с какво ще си облечен през целия ден – многофункционално, издръжливо на всякакви ситуации, предпазващо от вятър, вода и други неблагоприятни условия на времето, и удобно облекло.

Shell-овете са перфектният избор, позволяващи бързо да се „бронираме“ върху нашите ежедневни дрехи.

 

Почистване на терена. Сутринта започва с риене на сняг, особено, ако искаш да създадеш комфорт, там където живееш.

За да си готов преди сутрешното ти кафе да е изстинало, бързо и ефективно трябва да свършиш работата с лопатата за сняг и нямаш никакво време да си обличаш „работни дрехи“.

На кучето му се играе. Докато гората се събужда, кучето също нетърпеливо те очаква с любопитни очи. Задължение и игра се сливат, а материята на облеклото ни от сутринта е надеждно – няма да се скъса от енергичните подскоци на любимеца върху него.

Запушени тръби за вода. Зима е, в планината си, вода няма… Екшънът заприличва на драма, а за да имаш мечтания хепи енд и душ в края на деня, трябва да се заемеш с отпушването на тръбите. Не, не в банята. В реката!

Разтопяваш ледовете с горелка, проверяваш преливниците и снадките, след което тръбите се осоляват добре. Такава ситуация на лед, огън, вода, че и сол е истинско изпитание за теб и дрехите ти, затова най-добре да са здрави и водоустойчиви. 

Впечатляващо е колко е сух нашия герой в края на тази операция. Eco-Shell-a на Fjällräven наистина работи!

Губене на вещи. Постоянното движение, навеждане, изправяне, често може да доведе до изпускане на малки вещи тип ключ, джобно ножче или малка отвертка в снега.

Намирането им изисква „гмуркане“ в снежната преспа и ако не вярваш в късмета, ще ти е важно да си добре облечен. Когато най-накрая намериш изгубеното, спокойно може да разпуснеш с един „снежен ангел“. След като поседиш няколко минути в снега, разбираш, че дрехите ти имат добри изолационни функции.

Цепене на дърва. Сериозна работа с повишено внимание, особено, ако кучето е наблизо. Баланса между държането на брадвата и хвърляне на пръчка надалеч, предполага здрава и гъвкава материя на облеклото, за да не шиете неприятни дупки след това. 

 Eco-Shell облеклото позволява да допирате до себе си всякакви материали без да се притеснявате, че материята ще се протрие, пробие или скъса.

Подготвяне на ските. Ваксиране, точене на кантове …все неща, които изискват да сте с „работната си тениска“. Но тъй като в планината това не е много добра идея,  по-добре разчитайте облеклото ви да е от здрава материя.

Внимавай с фрийрайда. В началото на сезона, снегът е малко и когато става въпрос за фрийрайд, трябва повишено внимание. Капаните са навсякъде. Въпреки това, едно малко скокче в задния двор, е нещо на което винаги може да се насладиш, ако живееш в уютна дървена къща в планината. 

Но за да стигнеш дотам може и да не се окаже толкова лесно. Прекосяването на незамръзнал поток или голяма преспа са част от удоволствието да покараш, което нямаше да е такова, ако не се беше облякъл подходящо и надеждно.

Важно е да си останал сух преди спускането, за да може цялата ти концентрация да отиде във важните моменти от карането. Пред теб може да има скала или друга опасност и вниманието ти не трябва да е насочено към мокрото ти тяло.

Има нещо изключително специално да направиш първата следа по неотъпкания сняг.  Адреналинът дори от един завой в прясна пудра  е достатъчен да те мотивира да минеш през всички трудности за да направиш още един завой.

Въпреки, че меракът е голям, денят къс, а задълженията в къщата са много е добре нашият герой да се прибере, за да напали печката, да сготви, и да свърши други важни за престоя му неща, докато навън все още е светло.

Безкомпромисно качество и многофункционалност в една екипировка

Fjällräven познава отлично функционалната екипировка и колко е важна тя във всяка ситуация на зимната планината. Именно заради това шведският експерт проектира облеклото си с мисъл за твоя комфорт за околната среда, съчетавайки устойчивост, непромокаемост, издръжливост и дизайн в едно.

Fjällräven забранява използването на PFC в продуктите си. Припомняме, че перфлуорвъглеводородите (PFC) традиционно се използват в екипировката за дейности на открито заради свойството си да правят материите водоустойчиви. Но този тип химикали никога не се разграждат в природата.

Качеството им категорично отговарят на цената и най-важното, продуктът е създаден да го носиш дълго време – подлепени шевове, подсилени важни места, регулируема качулка, възможност за стягане на кръста, устойчивост и многофункционалност няма да ви оставят в никоя ситуация на времето.

Акценти 

Външен джоб с удобна хватка 

Би било страхотно да си извадите ключа за хижата, без да ви се налага да си сваляте ръкавиците.

Двоен цип за закопчаване/откопчаване

Голямо удобство е да имаш възможността да си разкопчаеш якето от долната страна, ако ти се наложи да потърсиш нещо в джоба от долния слой дрехи

Подсилване на лакътя

Подпирането и използването на лакътя върху грапави и драскащи повърхности вече няма да ви притеснява, защото якето е добре подсилено на тези места

Страничен отвор за проветрение на якето

Удобство и проветрение с един цип – страничният отвор е идеално решение, когато ви стане малко по-топло от обикновено. Освен това отворът за проветрение при Bergentagen Eco-Shell е голям, което осигурява достъп до долния слой и оттук. 

Мека яка

Специално поставеният мек материал в зоните, които контактуват с лицето, създава изключително усещане за мекота и комфорт

Цял страничен цип на панталона

Ципът от горе до долу на панталона, позволява лесно да го събуете и обуете, без да сваляте обувките и пипате дрехите от долните си слоеве.  Освен това, ципът е двупосочен, което е много функционално и позволя да си вземете бързо нещо от джоба. Разполага и с вградени гети, състоящи се от удобна стяжка и кука за закачане на обувката.

Открийте екипировката на марката на официалния сайт на Fjällräven за България. В момента избрани продукти се радват на сезонни отстъпки!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.