Как да изберем маскa за ски и сноуборд?

0
 

Сподели

Shares
Снимка: sportrx.com

Маската е една от най-важните части от екипировката за зимни спортове, защото именно тя позволява да следите заобикалящата ви среда, пистата и наклона, независимо от метеорологичните условия – нещо почти невъзможно без нея. Освен това маските за ски или сноуборд осигуряват основна защита от вятър, студ и най-важното – механична защита от хвърчащи камъчета, клони от дървета и други препятствия.

КАКВО ДА ГЛЕДАМЕ?

1. Най-важната функция на маската, без значение от марка и дизайн, това е защитата на очите от слънцето – директната слънчева светлина и тази, която се отразява от снега.
2. Широка периферия (съобразена с широчината на лицето) – задължителна характеристика не само за професионалистите в спорта, но и за всички останали.
 
 
3. Защита срещу запотяване на плаката

 

Качествените маски се предлагат с допълнително покритие от вътрешната страна на плаката, което отблъсква влагата и ограничава запотяването. Друга важна характеристика е броя и широчината на вентилационните отвори, чияте функция е да осигуряват достатъчен въздушен поток по време на спускане.

4. Възможност за смяна на плаките – това означава, че производителя е предвидил различни плаки с подходящ филтър както за ниска осветеност при облачно време, така и за 100% осветеност при слънчево време.

% VLT на плаката – Различните плаки филтрират светлината по различен начин, осигурявайки оптимално зрително възприятие на терена и релефа на снега.

8-20% VLT: Огледални плаки, подходящи най-вече за слънчево време.
20-40% VLT: Полуогледални плаки, с добро приложение в широк спектър от условия.
60-90% VLT: Светли плаки за ниска осветеност – мъгла, снеговалеж.

Едни от най-добрите плаки са тези с фотохроматичен филтър – променят характеристиките си автоматично според заобикалящата среда. Недостатък при тях, е времето, което е нужно за тази промяна.

5. Система за смяна на плаките – в зависимост от това какъв клас е маската, плаките могат да се сменят както лесно така и супер трудно, дори напълно невъзможно. Повечето маски са капризни по отношение на тази процедура и изискват сръчност и търпение.
 
За щастие, технологиите се развиват и на пазара вече се предлагат маски с магнитно захващане на плаките. Така смяната на плаката отнема едва няколко секунди.
На снимката горе виждате FLX маската от пионерите в българската сноуборд индустрия – Balkan Snowboards. Тя се предлага с две магнитни плаки и всички технологични екстри за отлично зрение без значение от климатичните условия.

ПЛАКИТЕ

Плаките се различават по тип, цвят и функционалност, осигурявайки защита от фактори като замъгляване и отблясъци. Можете да избирате от два вида плака – цилиндрични (плоски) и сферични.

ЦИЛИНДРИЧНИ (ПЛОСКИ) ПЛАКИ

Тези плаки са огънати хоризонтално, оставайки плоски по вертикала. Цилиндричните плаки предлагат отлично представяне на по-ниска цена. Тъй като обаче те осигуряват по-ограничено зртиелното поле, не са най-добрият избор за фрийрайд. .

СФЕРИЧНИ ПЛАКИ

Сферичните плаки, в сравнение с цилиндричните, се огъват както хоризонтално, така и вертикално, около лицето на карача. Това придава на маската характерния леко изпъкнал вид.

Ефективна и компактна маска със сферични плаки е най-добрият вариант както за скиори, така и за сноубордисти, за които е важно да разполагат и с периферното си зрение. Цените тук са по-високи в сравнение с маските с цилиндрични плаки. Освен с външния си вид, маски със сферични плаки имат и редица други предимства…

ПРЕДИМСТВА НА СФЕРИЧНАТА ПЛАКА

Периферно зрение. Поради голямата изпъкнала повърхност на плаките, маската със сферични плаки позволява на спортиста да вижда повече не само пред себе си, но и настрани.

Отблясъци. Въпреки многото различни технологии, използвани от производителите, чисто геометрично цилиндричната маска винаги ще има по-голяма повърхнина, през която слънчевите лъчи ще падат върху маската, създаваки „слепи петна“. Сферичните маски, от друга страна, притежават стратегически оформена извивка, която способства намаляването на отблясъците.

Изкривяване. Плоските ръбове на цилиндрична плака могат да доведат до изкривяване на зрителното поле под определени ъгли, затова пък формата на сферичните плаки се грижи да сведе до минимум или напълно подобни аберации.

Повечето компании за ски/сноуборд оборудване произвеждат инжекционноформовани сферични плаки, което позволява плаката да бъде огъната по целия профил около маската. При това колкото по-далеч от центъра е, толкова по-тънка е плаката, което позволява на светлината да попада естествено в очите, без загуби.

Устойчивост на запотяване. Сферичната плака увеличава обема на въздуха между лицето на спортиста и по-студения отвън, което означава по-добра изолация и осигурен въздушен поток, което от своя страна намалява вероятността от замъгляване.

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Въоръжени с тази информация вече спокойно можете да направите последната крачка към придобването на вашата маска. Ако все пак още се чудите каква да бъде тя, можете, както нас, да се доверите на българския производител Balkan Snowboards и предлаганите от тях FLX Snow Gogglesвисокотехнологични маски, предпазващи както очите от вредните UV лъчи, така и лицето от студ, вятър, сняг, лед, клони и др.

Основни особености на FLX™ маската са:

  • Широка сферична периферия с 98% полезрение.
  • Двойна futureLENS™ плака с UV филтър и светлинна корекция за слънчево време
  • Допълнителна резервна плака с UV филтър и корекция за мъгла и нощно каране
  • One-Click магнитна система за смяна на плаките
  • Защитен слой срещу надраскване от външната страна на плаките
  • Защитен слой срещу зяпотяване от вътрешната страна на плаките
  • Трислойна термоформована пяна със SoftFleece повърхностен слой

Ако желаеш да подкрепиш Balkan Snowboardsможеш да го направиш като поръчаш за себе си още сега нова дъска или нова маска от www.balkansnowboards.com 

Сега вече имаш възможност за допълнителна отстъпка от цената с код: BALKAN360!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.