ОБНОВЕНА: Алпинистът Серги Минготе загина в опит да изкачи К2

Той беше един от най-изявените алпинисти на съвремението ни!

0
 

Сподели

Shares
Серги Минготе
Снимка: explorersweb.com

Aлпинистът Серги Минготе загина в планината Каракорум в опит да изкачи първенеца и К2 през зимата. Каталунецът се подхлъзнал на слизане от лагер 1 към  базов лагер на 15 януари, според испанската медия ccma.cat,  ден преди непалският екип да изкачи за първи път върха в тази част от годината.  Алпинистът се държал за стар парапет, който се е счупил и той полетял 600 м надолу, според данните от тракера му.

Алекс Гаван, Тамара Лунгер, Магдалена Горжковска и Осуалдо Оливейра,  се опитват да помогнат на ръководителя на експедицията си но безуспешно.

За инцидента испанският премиер Педро Санчес, пише в социалните мрежи:

„Тъжна смърт на Серги Минготе при K2. Той искаше да продължи да прави история, като беше част от първата експедиция, която коронясва тази планина посред зима и този трагичен инцидент сложи край на живота му. Голяма прегръдка за близките на този велик спортист.“

Само ден по-рано алпинистът споделеля публикация, в която съобщава, че е на 27-ия ден от своето изкачване и е достигнал 7000 метра. Чханг Дава Шерпа, непалски алпинист, който ръководи зимната експедиция К2, заявява в Instagram, че Минготе „внезапно е паднал“.

„Бяхме информирани от неочаквано движение на GPS тракера му и видяхме, че той е паднал силно, членовете на екипа бързо потвърдиха инцидента, но беше късно“, каза Шерпа.

За инцидентa съобщава италианско-испанския екип на Манаслу.  Журналистът Фернандо Дж. Перес, придружаващ Алекс Тиксикон, докладва, че Минготе е в безсъзнание и продължава спасяването и евакуацията.

Помощта обаче закъснява.

Поради ранното стъмване и лошите климатични условия в Хималаите, въздушните спасителни хеликоптери не успяват да достигнат навреме до  алпиниста.

Минготе два дни преди инцидента Снимка: explorersweb.com

K2, част от веригата Каракорам, която е разположена на границата между Пакистан и Китай, е втората най-висока планина в света на 8 611 метра. Минготе ръководи експедиция по зимното изкачване на върха, но така и не успя да го достигне.

След инцидента една от алпинистките в групата на Серги Тамара Лунгер публикува видео в Instagram, на което Алекс Гаван и Серги Минготе (вдясно) танцуват радостно по склоновете на К2, не много часове преди фаталното подхлъзвне:

„Това видео ме кара да плача толкова много“, написа тя. „Не само всички сме загубили велик и силен алпинист, но аз бях намерила и толкова скоро загубих прекрасен приятел, с голямо сърце, толкова положително, щастливо и изпълнено с любов към планините, другите и живот

Публикация в официалния акаунт на алпиниста в Instagram пише:

„Почивай в мир, Серги. Днес започваш ново изкачване.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.