Сърбия с най-дългия панорамен лифт в света

Трасето е с дължина 9 км и стартира от курорта Златибор в западната част на страната

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Facebook/Gold Gonzola Zlatibor

Най-дългият панорамен лифт в света се намира съвсем близо до България! „Голд Гондола“ (Gold Gondola) е дълъг цели 9 км и свързва трасето от центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с връх Торник, разположен на 1496 м надморска височина, съобщи агенция БЕТА, цитирана от БТА.

Снимка: Facebook/Gold Gonzola Zlatibor

„Голд Гондола“ разполага с 55 кабинки, които могат да превозват до 600 пътници на час, а максималният капацитет на лифта е 90 кабинки и 1000 пътници на час.

Снимка: Facebook/Gold Gonzola Zlatibor

Пътуването отнема 25 минути в посока, а цената за двупосочен билет за възрастни е 1000 динара (около 17 лв ), а за деца наполовина – 550 динара (около 8.50 лв). Малчуганите до шест години се возят безплатно като задължително условие е с тях да има придружител.

Снимка: Facebook/Gold Gonzola Zlatibor

Проектът за строеж на кабинковия лифт започва през 2016 г., а средствата по направата му възлизат на 13 милиона евро. Предвижда се инвестицията в лифта да се върне в рамките на 10 години, благодарение на интересът към Златибор. Очакванията са курортът да стане най-посещаваната туристическа дестинация в Сърбия с около милион посетители годишно. 

Снимка: Facebook/Gold Gonzola Zlatibor

Досега най-дългият в света беше китайският кабинков лифт Тианмън, с дължина 7.4 км, намиращ се в Националния парк „Жаджайе“. Панорамният лифт е същият, в  който е сниман култовият филм „Аватар“ на Джеймс Камерън.

Снимка: Facebook/Gold Gonzola ZlatiborВ

ВИЖТЕ:Танзания: С лифт до Килиманджаро?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.