Забранява се използването на пластмасови изделия в цяла Европа

Забраната влиза в сила от лятото на 2021 година

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Stux/Pixabay

Европейският съюз забранява употребата на осем вида пластмасови изделия във всички страни членки, включително и в България, от лятото на тази година. Забраната трябва да бъде въведена до 3 юли 2021 г. в закона за управление на отпадъците, заявиха от Министерството на околната среда и водите, пред „Телеграф“.

Пластмасовите продукти, които излизат от употреба са приборите за хранене –  вилици, ножове, лъжици, чинии, сламки, бъркалки за напитки. Забраняват се пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса, както и клечките за уши.

Снимка: thechuk / Pixabay

В края на  2024 г. фирмите за производство на артикули от пластмаса ще носят разширена отговорност, което означава, че ще подлежат на санкции, ако произвеждат и разпространяват еднократни пластмасови изделия. Според закона, те трябва да покрият разходите за събиране, почистване и управление на отпадъците от контейнери за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове, торбички за пазаруване, както и на тютюневи изделия с филтри.

Алтернативите на пластмасовите изделия за еднократна употреба ще бъдат картонени и хартиени, а на пазара вече се предлагат и ядливи чаши за кафе, заедно с прибори за хранене.

Пластмасовите бутилки също ще претърпят промени. Те трябва да се събират за рециклиране до 2029 г., а до 2025 г. в производството им да се влага най-малко 25% рециклирани пластмаси, който процент до 2023 г. се предвижда да се увеличи на 30.

Снимка: Hans/Pixabay

Санитарните изделия, мокрите кърпички, тютюневите изделия с филтри и чашите за пиене, трябва да имат видима и незаличима маркировка, поставена върху опаковката или самия продукт, информираща, че продуктът съдържа пластмаса. Това трябва да се случи до началото на лятото, съобщават от Европейската комисия.

Проектът за абсолютното изчистване на пластмасата от ежедневието ни, предвижда до края на 2035 г. близо две трети от отпадъка да се рециклира и да се използва повторно.

ВИЖТЕ: Пластмасов свят: на всеки човек на земята се пада по един тон пластмаса

Океан от пластмаса
Снимка: Nick Pumphrey

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.