Стартира обществената поръчка по закупуването на медицински хеликоптер у нас?

Проектът включва и ремонт на четири военни вертолета

0
 

Сподели

Shares
Recco SAR Technology
снимка: recco.com/ Recco SAR

Намерение за стартиране на процедурата по закупуването на хеликоптер, оборудван с медицинска апаратура бе изложено след представянето на „пътна карта“ на заседение на Министерски съвет. Освен осигуряване на хеликоптер, министрите предвиждат и ремонт и преоборудване на четири военни вертолета, които ще се изполват като въздушни линейки.

Представената пътна карта показва план за евакуация по въздух, като включва един хеликоптер, купен по европейска оперативна програма „Растеж в развитие“ и четири военни вертолета Cougar, които трябва да бъдат оборудвани и ползвани само за медицински цели. Ремонтът се предвижда да бъде осъществен от европейска фирма Airbus Helicopters.

ВИЖТЕ: За хеликоптерното спасяване у нас в минало време…

хеликоптерно въздушно спасяване
снимка: Витан Витанов

Припомняме, че спешната медицинска помощ по въздух ще осигури възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. С нея шансът за спасяването на живота на пациенти в критично състояние ще се повиши значително. За съжаление, страната ни е единствената в ЕС, която не разполага с въздушни линейки.

Все още не са ясни крайните срокове, в които ще се реализира проектът за въздушната медицинска помощ, нито финансите, които ще се похарчат за него. Министерство на отбраната, съвместно с Министерство на здравеопазването все още водят комуникация за намирането на най-добрата форма за започване изграждането на системата HEMS на територията на България.

ВИЖТЕ: Българска фирма подготвя производството на многоцелеви хеликоптер, подходящ за спасителни операции

Хеликоптер

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.