Завръщане към природата с Icebreaker

Аутдор облекло с мисъл за околната среда

0
 

Сподели

Shares

 

Добрите неща често са непланирани. Пътуването на Джереми Муун (създателят на Icebreaker) започва през 1994 г. Тогава той е на 24 години. Неговата приятелка тъкмо се завръща от Остров Похенуи в Нова Зеландия, където е отседнала в ранчо, отглеждащо мериносови овце. Тя е силно впечатлена и го убеждава, че си струва да се срещне с фермера. След около седмица Джереми се среща с него на обяд. Производителят хвърля вълнена тениска върху масата с въпроса: „Какво мислиш?“. Джереми облича тениската и е силно изненадан. Материята изобщо не е това, което очаква. Оказва се мека, копринена и невероятно удобна – нищо подобно на сърбящата, тежка вълна от детските му спомени. Тениската е изработена от фина  вълна от мериносовите овце на остров Похенуи.

В този момент Джереми Муун си спомня свое 5-дневно пътуване с каяк от преди няколко месеца, облечен в синтетичен полиестер. По това време полиестърът е така наречената „техническа“ материя за спортове на открито. В спомените му дрехите от полиестър изглеждат някак готино, но се усеща изпотяването и дискомфорта от изкуствената материя, както и миризмата след втория ден носене. Джереми е шокиран, когато разбира, че всички синтетични тъкани за спортове на открито – като полиестър и полипропилен – са направени от пластмаса. Според него изглежда неестествено да избягаш в природата, носейки найлонова торбичка. Във всичко това той вижда проблем и там, в кафенето открива решението. Icebreaker се ражда от идеята за нови взаимоотношения между хората и природата, между естествените материи и тялото.

През следващите няколко дни любовта на Джереми към тази тениска разцъфва. Стават неразделни. Бяга и кара велоспед в планината с нея, носи я под ризата си, когато работи, носи я през нощта, дори спи с нея. Усеща я прекрасно мека, никога не му е горещо с нея и дори след дни на употреба, не задържа миризма. Американката се връща у дома, а тениската остава негова любима.

Премини към естественото

Фирмата Icebreaker е основана през 1995 г. от 23-годишния Джереми Муун с еднозначното убеждение, че природата дава отговорите. Муун е убеден в дълбоката взаимовръзка между човека и природата и именно този принцип продължава да движи бизнеса, който в продължение на четвърт век се фокусира върху естествените дрехи, като алтернативно решение на синтетичното облекло.

Вдъхновена от природата, идеята на Муун е да използва невероятните възможности на естествените влакна, за да направи прости, красиви, висококачествени дрехи, които да вдъхновяват и да подкрепят хората в ежедневните им приключения.

От самото си основаване фирмата Icebreaker е водена от дух на устойчивост и прозрачност, от край до край в своята верига за доставки. Осигуряването на устойчиво бъдеще за хората и планетата е в основата на Icebreaker повече от 24 години. И докато повечето компании започват с мисъл за плата като суровина, Icebreaker започва с мисъл за влакното. Фирмата е пионер в използването на мериносови влакна за производството на облекло от естествени материали и стои зад вярването, че хората трябва да знаят точно какво допират до кожата си и как е направено облеклото им, заедно с всички ефекти от производството му. Мериносовата тъкан, използвана от Icebreaker, е сертифицирана по Oeko-tex стандарт 100, клас 1 и отговаря на екологичните стандарти ISO 14001. Фирмата е сред първите, които възприемат политика за защита на хуманното отношение към животните, участващи в производството.

Вдъхновени от основателя си Джеръми Мун, от Icebreaker вярват, че хората са двигателят на промяната за нуждите на нашата планета. Не можем да възстановим вече нанесените щети, но заедно можем да бъдем част от намаляването на въздействието и предотвратяването на бъдещи такива. Движението „Премини към естественото“ на Icebreaker е кампания за избор на естествените алтернативи в живота, за преминаване към живот с по-малко пластмаса и за по-устойчиво бъдеще.

За кампанията „Премини към естественото“ Icebreaker си партнира с The Vortex Swim. Целта е да се повиши осведомеността за нарастващите проблеми, пред които е изправена нашата планета поради нарастващото количество пластмаса, особено микропластмасите и микрофибрите, замърсяващи океаните и водните пътища.

От юни до септември 2019 г., защитникът на океана Бен Лекомт, в партньорство с Icebreaker, се включва към движението, като преплува 300 морски мили между Хавай и Калифорния. Лекомт проследява и събира данни за микропластмасата в океана. Целта е да привлече вниманието към 300 милиона тона пластмаса за еднократна употреба, произведени в световен мащаб всяка година, да повиши осведомеността и да подпомогне събирането на данни в най-концентрираното натрупване на пластмаса в световния океан, известно като „Голямото тихоокеанско сметище “.

Нарушили сме природния свят и наша отговорност е да помогнем за възстановяването му. Документирано е, че 85% от пластмасата в нашите океани са неорганични микрофибри, които мериносовата вълна не отделя при измиване. Само едно машинно пране на синтетични тъкани може да освободи над 700 000 пластмасови микрофибри, замърсявайки водните ни пътища и морския живот.

Включете се към движението за производството на облекло от естествени материали.

Открийте продуктите на Icebreaker в магазини „Стената“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.