Хигиеният наръчник на един къмпингуващ: Съвети за чистота на тялото и природата

Обединяваме сили срещу персоналното замърсяване

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Pixabay

Когато за пръв път влезем в света на туризма и къмпингуването, ние сме нещо като големи бебета, които трябва да се научат на почти всичко, за да поддържат приличен външен вид и хигиена. Животът сред природата е прекрасен, но не трябва да позволяваме на дивашките пориви да ни изкарат от цивилизацията на ежедневните ни рутинни навици. Личната хигиена е от изключително значение, но често в къмпингарски условия бива занемарявана.

И все пак, ако не искате да ходите поизцапани и излъчващи не най-добрите ароматни емисии, на които сте способни, ви предлагаме няколко съвета за качествено спазване на рутинните хигиенни навици, независимо в коя открита точка на земята сте.

Снимка:seatosummit.com

Когато сме сред природата, сякаш е по-лесно да не мислим какво се случва с отпадъците ни, но не трябва да подценяваме трайното въздействие, което можем да окажем върху околната среда. Като туристи и любители на природата поемаме отговорност да оставяме пътеките и къмпингите точно както сме ги намерили, следвайки тези полезни седем правила:

  • Планирайте почивката си предварително и се подгответе
  • Пътувайте и лагерувайте на трайни повърхности 
  • Изхвърляйте отпадъците правилно
  • Оставяйте терена, така както го заварите (освен, ако не решите да го почистите)
  • Намалете до минимум въздействието на лагерния огън (внимавайте с огъня!)
  • Уважавайте дивата природа
  • Бъдете внимателни към околната среда и се съобразявайте и уважавайте другите посетители

Най-добрият начин да поддържате лична хигиената през целия си престой сред дивото, е да сте си подготвили предварително консумативи, които не замърсяват околната среда и които да ви стигнат през цялото време.

Направихме списък от ситуации, с които със сигурност ще се сблъскате, ако планирате да опънете палатките сред приказната омая на природата.

Ходене по нужда без следи

Човещинка си е и е едно от първите неща, с които ще се сблъскате по време на новият ви аутдор живот. Страшно няма, стига да не оставяте миризливо и сочно наследство на природата, която така гостоприемно ви е приела.

При малка нужда, отидете на най-малко 60 метра от воден източник и внимавайте да не напикаете някое защитено растение.

Когато „човещинката“ се обажда с по-висок глас, при възможност изкопайте дупка на около 60 метра от лагера ви с дълбочина около 15-20 см. След като приключите с „голямата работа“ е време да се почистите адекватно. Вариантите са ви няколко – от носенето на тоалетна хартия и пликче за отпадъка, през биоразградими кърпички до…листа. 

След приключване на физиологичния акт заровете дупката или съберете в торбичка отпадъчния продукт на вашата нужда.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Проблемът с кърпичките: Екоакане или природосъобразните начини за ходене наповънка

Миене на ръцете

Липсата на чешма с течаща вода сред дивото, не означава, че трябва да пренабрегвате миенето на ръцете си. Туба от вода с приставка при гърлото, би ви свършила отлична работа, за да се хигиенизирате.

Друга алтернатива са мокрите кърпички, които ефективно почистват всичко.

Снимка: Pixabay

Взимане на душ

Въпреки, че може да се наложи да се откажете от няколко „луксозни“ удобства по време на къмпинг или поход, душът не трябва да е един от тях.

В случай, че нямате течаща вода, може да използвате подвижните къмпинг душове с контейнер за вода или да помолите приятел да ви полива, докато почиствате тялото си. Ако не разполагате с вода, използвайте мокри кърпички.

Изсушаване на кърпите за тяло

Когато се премествате от място на място, не носете мокра кърпа със себе си, защото всичко ще замирише на мухъл. Когато приготвяте багажа си за за пътуване, не забравяйте да вземете бързосъхнеща кърпа.

Миене на зъбите

Измийте зъбите си, както бихте у дома, но използвайте малко количество паста и не плюйте, където ви падне. Най-добре използвайте някоя празна бутилка за целта.

Перете и сушете дрехите си

Ако отивате на поход само за няколко дни, вероятно няма да е необходимо да перете. Ако обаче пътувате с раница за една седмица или повече, миризмата на мръсни дрехи може да стане непоносима.

За да изперете дрехите си на открито, използвайте суха торба, вода и малко течен прах за пране. Изперете дрехите си в ръчно приспособена мивка или торба, изсипете мръсната вода и ги изплакнете с чиста. Когато приключите, изстискайте ги старателно и ги закачете да изсъхнат на импровизиран простор.

Не перете дрехите си директно в потоци или езера. Микропластмасите в синтетични материали, дори без фосфати, както и биоразградимте сапуни, могат да окажат влияние на здравето на организмите във водата.

Снимка: seatosummit.com

Миене на съдовете

Без значение за колко време отивате на къмпинг, ще ви се наложи да измиете поне една чаша или чиния. Никога не мийте съдовете си за хранене със същата вода, с която миете ръцете си, тъй като може да стане кръстосано замърсяване. При възможност винаги е за предпочитане да ги забършете с влажни кърпички преди да ги изплакнете с вода.

Отговорност към боклука

Събирайте всички отпадъци, които няма да се разпаднат в почвата, в биоразградим чувал за боклук. Дръжте торбата запечатана и далеч от хранителните ви запаси, за да избегнете кръстосано замърсяване и привличане на диви животни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: На палатка през зимата: Съвети за къмпингуване в студените месеци

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: Kari Medig

Какво да НЕ носите по време на къмпинг

Избягвайте големите сапуни и шишета с шампоани и душ-гелове. Изберете си  т.нар. „джобен комплект“, в който да има всичко – шампоан до лосион за тяло.

Не носете дезедоранти – по-добре да се изпотявате често, отколкото да събудите любопитството на горски стръвни обитатели.

Сапунът с фосфати и синтетични материали може да предизвика хаос върху биологичния баланс на деликатните екосистеми в природата. Дори да изхвърлите сапунената вода далеч от водоеми, има голяма вероятност тя да попадне във водата по един или друг начин. Най-добре е да се доверите на екологично чисти алтернативи.

Независимо дали сте на първото или петдесетото си пътешествие, всички ние можем да научим повече за това как да бъдем по-хигиенични и отговорни за себе си в условията на аутдора. Носете правилните продукти и не се страхувайте да задавате на по-опитни туристи и къмпингуващи всякакви въпроси, чиито отговори ще ви оставят здрави и чисти.

Нашият избор

Снимка: Христо Узунов

Като хора, които обичат активностите на открито, за нас е важно да знаем, че каквото и да правим сред природата, то няма да ѝ навреди. Стараем се да живеем в хармония с нея, без да я замърсяваме. Затова и когато става дума за хигиената, докато сме някъде навън, избираме продуктите на Dr.Isla, чиито създатели изповядват същите ценности като нас.

Мисията на марката е проста, но важна – да предоставят на потребителя висококачествени екопродукти в рециклируеми опаковки, насърчавайки разработките на валидни алтернативи на пластмасата и подпомагайки борбата с прекомерното замърсяване на природата.

Всички изделия на Dr.Isla са произведени от възобновяеми бамбукови насаждения без въглероден отпечатък, като реколтата от бамбук се събира 2 пъти годишно (за отглеждане на еквивалентен дървесен материал са необходими поне 4 години). Бамбукът е нежен към кожата, естествено антибактериален и напълно биоразградим – кърпите се разграждат се за срок от около 3 месеца.

Всичко това, заедно с изключителната ергономичност на компресираните бамбукови кърпи на Dr.Isla превръща марката в предпочитания от нас избор за лична хигиена сред природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Dr.isla: Забърсва нужди всякакви!

Снимка:
findcampinggear.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.