11 декември – Международен ден на планината

Мотото тази година е "Устойчив планински туризъм"

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Pixabay

Международния ден на планината, ежегодно отбелязваме на 11 декември, от 2003 г. насам с решение на ООН. Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) координира годишното честване на Деня, за да насърчи по-голяма осведоменост относно планинските проблеми.

Планините са дом на 15% от световното население и една четвърт от сухоземните животни и растения.

Снимка: enriquelopezgarre /Pixabay

Поради изменението на климата и свръхексплоатацията, флората и фауната в планинските райони са все по застрашени. Повишаването на температурата означава също, че планинските ледници се топят с безпрецедентни темпове, процес с пагубно влияние върху природата.

Всяка година международният ден на планината е посветен на различни каузи, чрез които да защитим и опазим крехката планинска среда.

Темата на 2021 г. е: Устойчив планински туризъм

 

Устойчивият туризъм в планините може да допринесе за създаването на допълнителни и алтернативни възможности за препитание и насърчаване на намаляването на бедността, социалният интерес, както и опазването на ландшафта и биологичното разнообразие. Това е начин да се запази природното, културното и духовно наследство, да се популяризират местните занаяти и продукти с висока стойност и да се насърчат много традиционни практики като местни фестивали.

Планинският туризъм привлича около 15 до 20 процента от световния туризъм. Туризмът обаче е един от секторите, най-засегнати от пандемията Covid-19, който засяга икономиките, поминъка, обществените услуги и възможностите на всички континенти. В планините ограниченията на пандемията допълнително усложниха уязвимостта на планинските общности.

Тази криза може да се разглежда като възможност за преосмисляне на планинския туризъм и неговото въздействие върху природните ресурси и поминъка, за управлението му по-добре и впрягането му към по-устойчиво, зелено и приобщаващо бъдеще.

Снимка: sakulich/Pixabay

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.