11 декември – Международен ден на планината

Мотото тази година е "Биоразнообразието на планините е от значение"

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Снимка: Pixabay

Международния ден на планината, ежегодно отбелязваме на 11 декември, от 2003 г. насам с решение на ООН. Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) координира годишното честване на Деня, за да насърчи по-голяма осведоменост относно планинските проблеми.

Планините са дом на 15% от световното население и една четвърт от сухоземните животни и растения.

Снимка: enriquelopezgarre /Pixabay

Поради изменението на климата и свръхексплоатацията, флората и фауната в планинските райони са все по застрашени. Повишаването на температурата означава също, че планинските ледници се топят с безпрецедентни темпове, процес с пагубно влияние върху природата.

Всяка година международният ден на планината е посветен на различни каузи, чрез които да защитим и опазим крехката планинска среда.

Темата на 2020 г. е: Mountain Biodiversity Matters

Биоразнообразието на планините е темата, която засяга Международния ден на планината 2020 г. Най-зрелищните пейзажи в света са изправени пред заплахи по всякакъв начин. Изменението на климата и глобалното затопляне, лошите земеделски практики, дърводобивът, копаенето и бракониерството се отразяват тежко върху планинското биоразнообразие. Замърсяването с пластмаса също оказва голямо влияние върху околна среда. Устойчивото управление на планинското биоразнообразие все повече се признава като глобален приоритет.

Основни факти, които трябва да знаете:

Планините покриват около 27 процента от земната повърхност

Планините имат около половината от горещите точки на биологичното разнообразие

30 процента от всички ключови области на биологичното разнообразие са в планините

Много от важните култури и животни в света произхождат от планините

Снимка: sakulich/Pixabay

Планинското биоразнообразие осигурява храна, лечебни растения, както и поддържа качеството на водата, почвата и въздуха за нас.

Международният ден на планината ни дава възможност да разширим осведомеността относно защитата на биологичното разнообразие на планините, тъй като тези деликатни екосистеми са под огромен натиск от изменението на климата, прекомерната експлоатация и замърсяването.

Планина, приятелство
Снимка: pxhere

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.