7 неща, които трябва да знаете за паленето на лагерен огън

Полезни съвети от експерта по оцеляване и ръководител на курса Матиас Норберг и Fjällräven,

0
 

Сподели

Shares
Снимка: JalynBryce /Pixabay.com

Изглежда, че все по-малко от нас знаят как успешно да запалят лагерен огън – така че Fjällräven разговаря с експерта по оцеляване и ръководител на курса Матиас Норберг, който е преминал подготовка за оцеляване в Шведската гилдия за оцеляване.

Как мога да запаля огън с мокро дърво?

Съберете дървесина според размера, от най-фините клонки до по-дебели клони. Сърцевината от борове, известна още като смолиста дървесина, ще гори дори при дъжд. Понякога можете да разцепите цял дънер и да го изгорите. Или можете да запалите огъня си със сърцевина и след като се разгори добре да сложите друго
дърво върху него. Когато вали и всичко е влажно, сложете много дърва в огъня, така че да изсъхнат, докато огънят гори. Уверете се, че оставяте много място между парчетата дърво – за да горят трябва да влезе въздух. Кората изсъхва бързо и гори дори при лошо време, така че е чудесна за запалване на огъня.

Ако имате брадва, можете да добиете материал от по-големи мъртви дървета, които все още стоят. Дървесината в средата ще бъде суха, дори и да вали. Използвайте брадвата си, за да стигнете до сухата сърцевина. Правенето на така наречената „пръчка с пера“ е добра идея, ако имате влажна дървесина. Направете няколко от тях с нож и ги използвайте, за да запалите огъня си. Запалете сухото дърво в средата, докато имате добра основа за огъня си, след това можете да добавите друго дърво, докато едновременно изсушавате останалите като ги поставите близо до огъня.

Съвет: Запалете голямо парче дърво с много дървесен сок. То ще гори дълго време и имате по-голям шанс разпалките да се разгорят.

Снимка: Fjallraven

 Как да направя добър огън за готвене?

Пo-добре да да готвите на жарава, отколкото върху открит пламък. Така че
ще е предимство, ако можете да изгорите по-твърди видове дървесина (с по-голяма плътност), като дъб, бук и дори бреза, тъй като ще получите повече жарава от тях.
За да получите добър слой жарава, можете да запалите какъвто и да е огън, но хибриден вид огън, комбиниращ типи-структура с кръстосани цепеници или обърнат огън вършат добра работа. След това можете да поставите тигана/тенджерата директно върху жаравата или да я окачите отгоре, като и двата варианта са добри.

Какъв материал е най-добре да използвате, за да получите „огнена топка“?

Ако материалът е напълно сух, няколко вида могат да работят наистина добре. Но независимо от времето, сухият материал, с който винаги можете да се захванете, е дървесина от вътрешната страна на мъртвите дървета, които все още стоят изправени. От това дърво направете няколко хубави пухкави пръчки с пера. Те са перфектни, за да се направи огнена топка. Освен това, можем да използваме суха кора, тръстика или трева, например канарска трева. Всички те растат точно като тръстика и изсъхват наистина бързо на вятъра. Сухото гнило дърво също е подходящо за комбиниране с друг материал.

Трите най-важни неща са използването на сух материал, с достатъчно топлина и достатъчно кислород.

ВИЖТЕ:Облеклата от вълна: иновация на бъдещето

 Kак да направите добра пръчка с пера?

Добър метод за приготвяне на пръчка с пера е да прекарате острието на ножа, обърнато противоположно на вас, надолу по пръчката, като дялкате малки ленти от
нея под почти същия ъгъл като пръчката. Не забравяйте да спрете, преди да стигнете
до края на пръчката, така че лентите да останат закрепени. Всичко се свежда
до ъгъла на острието на ножа върху пръчката. Това чудесно умение е добре
да се практикува, преди наистина да ви потрябва.

Снимка: LUM3N/Pixabay.com

Кои са най-добрите ви трикове за лесно запалване на огън?

Обикновено казвам, че няма такова нещо като лесен трик, когато става дума за запалване на огън. Щом като резултат успеете да го запалите, всичко е позволено. Това може да включва тампони или памук, натопен във вазелин, парчета велосипедна гума, хартия, напоена с парафин, чаени свещии др. Всички такива увеличават шансовете ви за успешно запалване на огън.

Снимка: Fjallraven

Как можете да получите концентриран поток от искри от вашата
магнезиева запалка?

Можете да използвате вашата магнезиева запалка по много начини. Трудно е да се опише с думи, но мощен удар по цялата дължина на стоманата, използващ същия
ъгъл, е добро начало. Искрите винаги ще се раздалечават по малко. По-голяма точност е възможна, ако използвате най-външните 1-2 см от стоманата и натиснете здраво с палеца си върху инструмента, който използвате, за да изстържете по стоманата.

Кои са трите най-важни компонента за правенето на добър огън?

Трите най-важни неща са използването на сух материал, с достатъчно топлина и достатъчно кислород. Това важи и когато се грижите за своя огън и добавяте допълнително гориво. По правило оставяйте 1-2 пръста място между парчетата
дърво, така че да горят добре.

Винаги помнете да палите огньове отговорно и следвайте всички противопожарни ограничения в района. Текстът по-горе ви дава съвети как да запалите огън, когато сте на открито.

За актуални продукти, които ще направят зимните ви приключения още по-вълнуващи, посетете официалния онлайн магазин на Fjallraven.

Снимка: LUM3N/Pixabay.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.