Хималайският първенец Еверест с нова височина

Китай и Непал с дългоочаквано споразумение

0
 

Сподели

Shares

 

Еверест
Снимка: www.everestat53.com

След като през пролетта, китайска експедиция се зае с преизмерването на Еверест, няколко месеца по-късно резултатите са категорични – най-високият връх на планетата е още по-висок!

Изследванията на осемте китайски алпинисти, които изкачиха хималайския първенец и монтираха на него геодезическа техника и антена за по-точно измерване на височината му, съобщават, че новата височина на върха е 8 848.86 м. До този момент надморската височина на Еверест бе посочена като 8848 м, което произтича от проучване, проведено през 1955 г.

Еверест
Снимка: Wikipedia

До преизмерването на върха се стига, след масивното земетресение от 2015 г., когато непалски алпинисти са убедени, че в следствие на изместващата се тектоника на плочите, височината му е променена. Непалците приключват работата си през май 2019 г., но до сега нямаха официално представени данни от експедицията.

В края на май 2020 г., Китай поставят сателитна GPS система BeiDou, с която геодезистите успяват не само да регистрират височината си, но и да дадат точна информация за снега и леда.

Преди няколко дни двете държави стигнаха до споразумение, че новата официална височина на Еверест е 8 848.86 м. Китай и Непал бяха в дългогодишен спор дали да добавят към височината снежната шапка и леда. Припомняме, че при предишното измерване, Китай твърди, че върхът е с 4 м по-малко, именно заради това.

И все пак върхът „пораснал“ с 86 см, повдига въпроса – ще се зачита ли сертификатът за изкачване на Еверест, на алпинистите, които вече са успели да се изкачат на 8848 м ?

"Еверест"

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.