„Моите сноуборд върхове“ – първата книга на Владимир Павлов вече е факт

Историята на първото българско спускане със сноуборд от осемхилядник

0
 

Сподели

Shares

Пътешественикът, сноубордист и планинар Владимир Павлов има повече от 25 години опит в екстремния сноуборд и е един от пионерите в този спорт в България. С дъска по родните планини, Алпите, Кавказ, Алборз, Памир и Хималаите, неговият поглед и мечти винаги са насочени нагоре, към високите върхове и все по-големите предизвикателства.

А вече е факт и първата му книга.

„Моите сноуборд върхове“ събира в себе си няколко завладяващи истории — автобиографията на Владимир Павлов — първия българин, който се спуска от осемхилядник със сноуборд, разказ за пътя на една мечта и дневник на пътешествията до някои от най-опасните и красиви върхове у нас и по света. Венецът в спортните постижения на Владимир е спускането му със сноуборд от осмия по височина връх в света — Манаслу (8163 м). Това се случва през 2019 година и го превръща в единствения до момента българин с подобен рекорд.

В книгата са описани всички трудности, изпитания, успехи и провали, които водят едно малко момче към големите върхове. „През живота си неведнъж са ме поучавали и дори заставяли да „стъпя здраво на земята”, каквото и да значи това, а аз вече карам тридесет и деветата си година и може би съм превалил билото на живота си, но все още не успявам да се справя с тази задача“, споделя авторът.

Хора, аз не искам да стъпвам здраво на земята, аз искам да летя!

Владимир Павлов
Снимка: архив Владимир Павлов

Другите за „Моите сноуборд върхове“:

Проф. Боян Биолчев 

Пред очите ми е книгата на Владимир Павлов „Моите сноуборд върхове“. Казвам го с подтекста, че и след прочитането тя продължава да бъде видима. Първото впечатление е, че се срещаме с пътепис в жанровата палитра на словото. И това е така – книгата е една подробна биография на устремен път. Разказ на човек, при който жизнената цел и трудностите на пътя са в непрестанно противоборство до крайното им примирие на върха. И после до истинския биографичен връх – еуфорията след спускането. А това, последното, вече не е път, а полет.

Срещаме се с жизнената реализация на една мечта на детето. Но всъщност това  не е опис на детето, което се превръща в мъж, запазил мечтата му, а е псалом на съхраненото до края дете – с емпулсивността на редакциите, с буйното надиграване, с разумното, с втурването в риска с енергията на победител. И това остава цветно и живо в удовлетворението на вече зрелия мъж.

Осезаеми са в тази книга химнът на приятелството, готовността за жертва и търпимостта към внезапната слабост на човека до теб, който би направил същото за теб. Една апология на планинарството, на великото сито на поднебесните върхове, което задържа в себе си само най-достойните.

Прочетете книгата „Моите сноуборд върхове“. Тя спечели за читател не само писателя у мен, но също и благородно завиждащия някогашен състезател в алпийските ски.

Александра Жекова

В тези вдъхновяващи разкази от върховете се докосваме до опита и философията на Влади, като преживяваме с трепет вълнуващите приключения, през които преминават неговите пътешествия. Пленителни истории за силата на духа, за смелостта да преследваш и постигаш мечтите, за смисъла, ценностите и нетленната природа.

Елизабет Револ

Владо и неговата страст към сноуборда бяха едно от най-красивите ми открития по пътя към връх Манаслу. Сноубордът и планината са неговия живот.

Думите на Владо са толкова силни, че можеш да усетиш в очите му искрата, свободата, приключението, подготовката, емоциите и рушенето на прегради в името на едно целеустремено и величествено спускане, но в същото време са осезаеми уважението и смирението пред всички стихии, които природата въплъщава.

Книгата излиза от печат на 11 ноември и от 16 номеври може да бъде намерена в книжарниците в цялата страна. Можете да я откриете и онлайн на сайта на издателство „Вакон“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.