Облеклата от вълна: иновация на бъдещето

Fjallraven с плюсовете на материята на новото поколение

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Fjällräven.

Вълната е мека, трайна, извличаща влагата, устойчива на миризма и топлеща – какво повече бихме могли да искаме от аутдор материал? Познахте: Устойчивост. И според Ерик Бломберг, ръководител на Иновации във Fjällräven, вече сме на прав път.

Вълната като материал е меко казано очарователна и има богата история, обхващаща 10 000 години. Тя също има силно бъдеще пред нея и е основен материал във Fjällräven. Това не е само заради присъщите свойства на вълната като изключително функционален материал, но и защото е по-лесно да се рециклира от други материали, а и е изключително разнообразна в потенциалната си употреба.

Функционалност

Вълната е изключително функционален материал. Има страхотни изолационни свойства и се справя с влагата по уникален начин. Влакната, изградени от протеини, могат да съхраняват голямо количество вода вътре в тях, без да губят никакъв изолационен капацитет – толи дори мокра. Поради задържането на водата във влакната не може да се създаде среда, необходима за развитието на бактерии. Това намалява риска от миризма. Вълната е естествено влакно – което означава, че е биоразградимо – но е и много издръжливо влакно.

Като цяло тя все пак е по-слаба от синтетичните влакна. Съветът на Ерик за най-добрата грижа за вашите вълнени продукти е „да не ги миете толкова често“. Поради присъщите свойства на вълната против миризма – те не се нуждаят от пране толкова често, колкото синтетичните влакна. Удобен съвет е вместо това да окачите продуктите си, за да ги проветрите. Или ако любимият ви пуловер започне да се прокъсва на лактите – ръчно зашийте лепенка от плат и ще ви хареса още повече. “

Снимка: Fjällräven

Влияние върху околната среда

Една от основните цели на Fjällräven е винаги да прави продукти с възможно най-малко въздействие върху околната среда. Те трябва да са дълготрайни, да подлежат на ремонт и в края на живота си да се рециклират лесно. Също така се стремим да използваме повече възобновяеми материали в нашите продукти.

Ерик работи в индустрията от много години и една от най-положителните промени, която твърди, че е видял, е интереса, който хората започват да проявяват към своите продукти от вълна.

ВИЖТЕ: Най-добрите съвети за сън при температури под нулатa

„В наши дни клиентите искат да знаят откъде идват материалите и продуктите и как са произведени. Това е важно развитие.“

Заедно можем да работим за вдъхновяване на другите да видят висока стойност в продуктите, създадени от вълна – и да гарантираме, че се грижим за тях и да ги използваме за дълъг период от време.

Снимка:Fjällräven.

Разнообразна употреба

 „През последните 4 години прекарахме много време в проучване какви продукти, извън традиционните пуловер и основен слой, можем да направим с вълна като материал.“

Наистина важен факт за екипа на Fjällräven е, че вълната не е ограничена само до мериносова вълна. Мериносовата вълна е чудесна за продуктите до кожата – но има толкова много други продукти, при които можем да работим с различни видове вълна.

Например, гърба на раницата Lappland Hike 15 или вълненият пълнеж в Singi Parka – използват възстановена вълна – или Övik Re-Wool Shirt – която е изработена от плътно изтъкана рециклирана вълна. Знаем, че облеклото, което избираме да носим всеки ден, има огромно влияние върху нашата планета и хората. И поради тази причина ние сме толкова развълнувани от бъдещето на вълната и вълнените продукти във Fjällräven.

Грижа за овцете

Овцете са едни от първите животни, опитомени преди около 10 000 години в Месопотамия. Различните общества са виждали различни качества при тези животни и затова те са били отглеждани с различни характеристики. В наши дни можем да намерим всякакви видове овце и вълна по целия свят. Но едно нещо, общо за всяка вълна е, че е важно да се знае откъде наистина идва материалът. Трябва да знаем, че овцете са били третирани етично. Както казва Ерик Бломберг, ръководител Иновации във Fjällräven:

„За вълната, която купуваме в Швеция, е лесно. Стопанствата са само на половин ден път от нас. За вълната, която купуваме от Нова Зеландия и Австралия, ние работим със ZQ вълна това означава, че има сключени договори със стопанствата и можем да ги посетим при нужда.“

Снимка: Fjällräven.

Но пътят към напълно проследими вълнени изделия не е толкова лесен. Обикновено отрязаната и сортирана вълна се събира от редица ферми, промива се на големи партиди и след това се търгува на глобален пазар. Проследимата вълна Fjällräven се събира от редица номинирани ферми, които отговарят на строгите изисквания на ZQ.

След това тази вълна се почиства и изприда, без да се смесва с вълна от други източници и се изработва в различни видове прежди за различни приложения. Както Ерик добавя:

„Нашата цел е цялата вълна, която купуваме да бъде проследима, някои видове вълна се доставят лесно, докато други са по-трудни.“

Но нещата се променят и най-важното – ние се движим в правилната посока по пътя към напълно проследимо глобално снабдяване с вълна за всички продукти на Fjällräven.

За актуални продукти, които ще направят зимните ви приключения още по-вълнуващи, посетете официалния онлайн магазин на Fjallraven.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.