Легендарният алпинист Дъг Скот, оцеляващ на предела на възможностите

Алпинизмът с голяма загуба

0
 

Сподели

Shares

Планинската общност загуби един от най-големите алпинисти на новото време – Дъг Скот. Британецът, изкачил най-високите върхове на планетата, изгуби битката с рака, на 79-годишна възраст. Животът на Дъг Скот бе забележителен, включващ поредица от постижения в алпинизма, уроци по оцеляване на ръба и отдаденост към благотворителни каузи и ръководителни акции.

През 1975 г., става първият британец, достигнал до Еверест по югозападния хребет, като прекарва нощта на върха без палатка и храна, на -40 градуса температура на въздуха.

Две години по-късно, през 1977 г., на слизане от връх Байнта Брак – 7330 м, Скот чупи и двата си глезена при скъсване на едно от опорните въжета. Другият алпинист, който е с него – Крис Бонингтън, е с пневмония и няколко счупени ребра. Оцеляването в такава ситуация изглежда почти невъзможно, но двамата не се предават и достигат базовия лагер след близо седмица, пълзейки на колене в тежки метереологични условия.

Непримирият Скот изкачва цели 40 върха, сред които Чамланг (7319 м); Нанга Парбат (8126 м); Ленин (7189 м) по Югоизточното ребро; връх Чангабанг (6864 м), с Крис Бонингтън и Дугъл Хастън; Нупце (7815 м) по Северната стена; Канчендзьонга (8586 м) по Северната стена с Питър Бордмън и Джо Таскър; връх Шивлинг (6543 м) в алпийски стил; Шиша Пангма (8046 м) по Южната стена и др.

Благотворителната дейност на британския алпинист заема голяма част от живота му. Неговите усилия са съсредоточени в бедните азитски страни – Непал, Пакистан и Индия. Благодарение на него, в село Асколе, което е последното населено място, преди върховете К2, Гашербрумите и Броуд Пик, има прокарана течаща вода и канализация. Статистиката сочи, че преди това 2/3 от децата умират в ранна детска възраст, заради болести, свързани с лошото качество на водата. Неговата благотворителна организация изгражда училища за деца с увреждания, оборудва клиники със съвременна апаратура, помага за обучение на фермери в земеделието от крайно западнали райони и спомага за изграждането на нови училища и болници.

През лятото на  2020 г. Дъг, заедно със сър Крис Бонингтън и Пол Брейтуейт – тримата оцелели от експедицията на Еверест през 1975 г., подемат ново предизвикателство – „Еверест 2020“. Легендарните алпинисти, обличат екипите си и изкачват стълбите на домовете си толкова пъти, колкото е необходимо, за да се натрупа височината на Еверест. По този начин те събират сума за благотворителна кауза, отбелязвайки 45-ата годишнина от стъпването на върха.

ВИЖТЕ: Почина Ян Морис – журналистът, който съобщи новината за първото изкачване на Еверест през 1953 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.