Спасено царско орле след неуспешен опит за летене

0
 

Сподели

Shares

Спасено царско орле след неуспешен опит за летене

По време на рутинен мониторинг на гнездящите двойки царски орли, екип на Българско Дружество за защита на птиците (БДЗП) получи тревожен сигнал от доброволец, охраняващ гнездо в Южен Сакар. Второто малко на двойка е направило неуспешен опит за първи полет и постепенно пропаднало до най-ниските клони на дървото. След пристигането на мястото екипът на проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в България” построи изкуствена платформа и остави храна в близост до младата птица. На следващия ден обаче, орлето направи втори неуспешен опит за летене и дълго остана на земята, като предпочиташе да бяга, вместо да опитва да лети. Оставането на орлето на земята е изключително опасно поради наличието на наземни хищници – чакали, кучета, порове, затова природозащитниците бяха принудени да го уловят и транспортират до Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани. След задължителните прегледи и ако е необходима професионална помощ, орлето ще бъде освободено в дивата природа.

Тази спасителна акция за пореден път доказва ефективността и необходимостта от охрана на гнездата. БДЗП изказва най-искрени благодарности на всички доброволци за добре свършената работа тази година.

Дейностите, изпълнявани от БДЗП и посветени на опазването на ценния вид орел се изпълняват в рамките на проект, финансиран от Европейската комисия и посветен на опазването на царския орел, ловния сокол и важните за тях местообитания в страната ни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.