15-тата година на Европейска нощ на учените ще се проведе онлайн

Събитието ще продължи три последователни дни

0


Дата на събитието: 29.11.2020

Сподели

Shares

 

През 2020 г. Европейската нощ на учените чества своята 15-та годишнина. По този повод ще се проведат стотици събития, едновременно в цяла Европа, с финансовата подкрепа на ЕС по дейности „Мария Склодовска-Кюри“ – част от програма Хоризонт. За пореден път събитието ще даде възможност на изследователите да покажат широкото приложение на науката и нейното въздействие върху ежедневието на хората.

Мащабната инициатива предизвиква огромен интерес всяка година. През 2019 г. бяха изпълнени общо 55 проекта, в 433 града от 27 държави в цяла Европа и извън нея. Посетителите наброяват над 1,6 милиона, а 36 000 учени са взели активно участие в проектите.

Тази година Европейската нощ на учените в България ще се проведе под формата на проект FRESHER (ФРЕШЪР), което идва от посланието Find Research Everywhere, SHare and ExpERience или на български – Намери Учените Навсякъде около теб, Сподели и Експериментирай. Координатор на събитието е Центърът за изследвания и анализи и обединява 20 партньора – академични, изследователски, индустриални и образователни организации и над 40 асоциирани партньора, представители от целия спектър на националната еко-иновационна система. Това е и най-голямата мрежа за сътрудничество в България за реализиране на Европейска нощ на учените с мащабна онлайн програма.

За първи път събитието ще се състои в три последователни дни и ще се излъчва онлайн, като началото ще бъде поставено на 27-и ноември, петък от 18:00 ч. Зрителите ще имат възможност да наблюдават една изключително динамична и интересна програма с над 20 включвания на живо и гостувания в студиото от всички партньори. За 28-и и 29-и ноември се предвижда излъчване на 18 часа дигитално съдържание от цялата страна. Клиповете ще бъдат качени на сайта на проекта, за да бъдат достъпни и след финала.

Снимка: Facebook

Централна тема за 15-ата годишнина ще бъде „Международната година на растителното здраве“, обявена от ООН, като на нея са посветени събития от всички научни области. Ще се дадат отговори на въпроси като „Как да получим гориво от растения?“, „Как от клетката ще порасне растение?“, „Хартията – от засаждането на дърво до изложбената зала“, „Демонстрации на мобилни роботи“, „Интернет на нещата в умните градове“ и още много.

И тази година Европейска нощ на учените ще демонстрира това, което изследователите наистина правят за обществото по интерактивни и ангажиращи начини, насърчавайки избора на научноизследователска кариерата сред младите хора и техните родители. Събитието дава възможност на всеки, който проявява интерес, да се превърне в учен за една вечер и да открие с какво се занимават изследователите, и как това влияе на останалия свят.

Събитието е общоевропейско, достъпно за широката публика и може да се наблюдава и във Фейсбук страницата на проекта както и в YouTube канала на Европейска нощ на учените. Събитието ще бъде излъчено и в профилите в социалните мрежи на всички партньори на инициативата. Програмата за България е достъпна и на официалния сайт на проекта.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ако пък искате да научавате още любопитни факти от света на българската и световнатта наука, възползвайте се от специалното предложение на нашите приятели от Българска наука.
В новия си брой те тръгват по следите на българските ледници. Този път освен подробна научна информация по темата, те представят и серия от уникални документални филми, който ще ви покажат най-южните ледени шапки в Европа, по неподозиран досега начин, подпалтен с интервюта на български и чужди изследователи, проучвали този странен за България феномен.
Можете да се възползвате от специалното, за нашата медия, намаление.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.