„Академия за безопасност“- основи на познанието за лавини

Откъс от книжката  „ГИДОВНИК СНЯГ“ на Академия за безопасност, посветена на безопасността в зимната планина.

0
 

Сподели

Shares

АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ е инициатива за безопасност на Асоциацията на планинските водачи в Германия (VDBS) и на ORTOVOX. Вече е време да се подготвим за зимната планина, затова в рубриката ще публикуваме откъси от книжката  „ГИДОВНИК СНЯГ“ на АКАДЕМИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, посветена на безопасността в зимната планина. Преводът и адаптацията са осъществени с помощта на Момчил Панайотов от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) по идея на на магазини „Стената“.

В тази статия ще обърнем внимание на основите на познанието за лавини, а именно: какво предизвиква лавини, как се предизвикват снежни дъски и къде можем да се информираме за състоянието на снежната покривка.

Лавини и как се предизвикват

 

Поглед към снимката дава сведения на внимателния наблюдател за много фактори, които са предизвикали тази лавина:

ВРЕМЕ: Много нов сняг, комбиниран с вятър и ниски температури.

ТЕРЕН: Неотъпкан сняг и стръмен склон, вероятно 30° или повече.

СНЕЖНА ПОКРИВКА: Снежната дъска става нестабилна, когато в снежната покривка има слаб слой.

ЧОВЕШКИ ФАКТОР: Дори когато са много мотивирани, хората винаги трябва да реагират отговорно (и предимно с оглед на безопасността). В този случай (на снимката) основният риск не е отчетен.

Снежни дъски

Условия за лавини тип „Снежна дъска“:

✅ Уплътнен снежен слой (често навят сняг)

✅ Слаба връзка с долния слой сняг

✅ Наклон често >30°

✅ Хора (често са причина за потеглянето)

В случаите на плъзгане на лавини от тип „снежна дъска“, уплътнен слой сняг (снежна дъска) се пропуква и внезапно се подхлъзва по по-долен слой, с който има слаба връзка.

Как се предизвикват „Снежни дъски“?

Малко допълнително натоварване от един единствен човек е достатъчно да предизвика отцепването на снежна дъска. 95% ОТ ЖЕРТВИТЕ НА ЛАВИНИТЕ СА ПРЕДИЗВИКАЛИ САМИ ЛАВИНИТЕ, в които са попаднали.

ЗАПОМНЕТЕ: Тежестта на новонавалял сняг, дъжд, повишаване на температурите или интензивно слънчево греене може също да предизвикат падане на лавина.

Малко допълнително натоварване:

✅ Изкачване на отделни хора или група с голямо разстояние между отделните хора

✅ Обръщане със ските

Значително допълнително натоварване:

✅ Резки завои

✅ Подскоци

✅ Падане

✅ Движение на групи с малко разстояние между хората

Лавинни бюлетини

В много страни лавинните бюлетини се издават всеки ден за месеците с потенциална опасност и дават информация от лавинни наблюдатели, метеорологични станции и местни експерти. Погледът само към общата степен на лавинна опасност НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН. Лавинният бюлетин съдържа най-важната информация за времето, снежната покривка и оценка на риска от потегляне (опасни зони, необходимо допълнително натоварване, вероятност от падане) и прогноза за вероятното развитие на опасността.

ВАЖНО: В страницата на SAFETY ACADEMY LAB SNOW  можете да намерите ценна информация. За условията на България Ви съветваме да проверявате в сайта на Планинската спасителна служба и този на BEFSA.

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.