Проектът Urban Creatures с впечатляващ стенопис върху стена в центъра на столицата

Ясен разказва за графити културата у нас и последния си проект

0
 

Сподели

Shares

 

Обичаме си ърбан културата и категорично заставаме зад всяка артистична промяна на градското пространството. Допадат ни хилядите послания на графити изкуството и начинът, по който въздейства върху забързаното ни ежедневие. Далеч от просто „драсканица със спрей“, всяко изображение, текст и таг ни променя по една предства и ни замисля за друга или както обичат да казват графити артистите: „Стените говорят“.

Срещнахме се с Ясен от Urban Creatures , за ни разкаже малко повече за графити средата в България,  кои са ключовите послания на течението и колко дълбоко е посланието на последния им проект.

“ Работил съм с много артисти за всеки от тях мотивацията е различна… някои от тях го правят, защото искат да „говорят“ чрез стените, а други, за да изразят вътрешната си вселена. Обичам да работя с артисти, при които борбата се води в тях и тя е за достигане на съвършенство. Този процес може да отнеме няколко години преди да се реализира стената.

Въздействието върху хората и техните реакции, когато видят графит на стената, са много впечатляващи. Един пример от пред няколко дни – бащата на едно супер симпатично семейство живеещо на улицата, на която работим ни подари торта за рождения си ден, правена от самия него. Това ни докосна дълбоко. Използвам случая да му благодаря още веднъж!

Посланието на последния ни проект, се формира в съзнанието или подсъзнанието на всеки наблюдаващ го, според неговите собствени натрупвания, чувства и емоции. BOZKO е изключителен, защото може с много малко да „напише“ стотици страници с въпроси интерпретации в съзнанието на всеки гледащ.

За да не се притесняваме предварително за стеннописа и за това дали и как ще се приеме от обществото, се консултирахме с висши духовници от БПЦ. Ние имаме дълбоко уважение към Българската Православна Църква и темата за духовното и вярата е много близка до нас, особено днес тя е много важна за оцеляването ни като цивилизация. От хилядолетия религия и изкуство са преплетени в неделимо цяло. Не случайно сме поставили хризма в копието на Свети Георги. 

ВИЖТЕ: Проектът Urban Creatures с нови две творби

 По отношение на критериите, на които трябва да отговаря една творба – виждал съм вандализъм, който всъщност е невероятно силна творба и дори философски трактат, но и произведения с много претенция изпразнени от съдържание. Няма критерии и за всеки човек е различно. Това е урокът, който ни предстои да научим като общество. Няма как да има „политбюро“, което да решава кое е изкуство и кое не, но от друга страна няма как да няма ограничения и всичко да минава под мотото „това е изкуство, мога да правя какво си поискам“. Този въпрос предстои да бъде решаван не само у нас, но и по света, но не знам дали ще бъде решен някога. Според мен, ключът за решението на този въпрос е да се обсъжда от хора, които са оставили егото си в къщи, отворили са съзнанието и сърцето си и мислят за добруването на обществото не само днес, но и в следващите 50 – 100 години.

Искам да завърша с това, че в България има изключителни артисти, които отдавна са звезди на световната сцена. Трябва да направим така, че да ги насърчаваме не да правят халтура, за да оцелеят, а да подхранваме вътрешният им стремеж да преследват съвършенството, защото ние всички останали печелим от това по множество начини и като общество и като индивиди.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.